Julkalender 2018

Rasism i 40-talets Atlanta

Rasism i 40-talets Atlanta
I 40-talets Atlanta skedde vissa framsteg inom kampen för medborgarrättigheter. Afroamerikaner tilldelades rösträtt, något som förhandlades fram i samband med att borgmästaren William Hartsfield behövde fler röster för att bli vald igen. Samtidigt präglade rasismen hela samhället, och inom poliskåren fanns många Ku Klux klan-medlemmar.

Atlantas borgmästare William Hartsfield var desperat efter fler röster inför ett nyval. Som ett argument för att de svarta skulle rösta på honom anställdes stadens första åtta färgade polismän år 1948. En stor folkmassa samlades i stadens centrala delar för att se dem patrullera för första gången.

Detta var en stor framgång för medborgarrättskampen, men diskrimineringen var djupt inbäddad i samhället och poliskåren. Svarta polismän hade inte rätt till att patrullera i vita kvarter, fick inte köra polisbilar och kunde inte arrestera vita. Många vita poliser behandlade dem på ett föraktfullt sätt – en del av dessa kollegor var även medlemmar i Ku Klux Klan.

Thomas Mullens kriminalroman Darktown tar avstamp i denna del av USA:s historia. Vi följer de nyanställda färgade polismännen Boggs och Smith. Deras vardag fylls av utmaningar i en värld där svarta och vita behandlas olika. När en färgad kvinna hittas mördad är det få vita poliser som är måna om att lösa fallet. Boggs och Smith tar då på sig ansvaret att i hemlighet reda ut vad som hände med Lily Ellsworth.