Artiklar, Boktips, Historiska händelser

Pandemier i historien: Digerdöden till Spanska sjukan

Pandemier i historien - Sjuka ligger i gymnastiksal i Boden, 1918

Det är ingen nyhet att genom mänsklighetens historia har vi drabbats av sjukdomar som utvecklats till pandemier. Men vilka är de värsta av alla pandemier i historien?

En pandemi är en infektionssjukdom som sprids globalt och drabbar människor på olika världsdelar. Gemensamt för många av dessa pandemier i historien, likt den pågående coronapandemin, är att smittan överförs från djur till människa. Men vilka har drabbat mänskligheten värst?

Smittkoppor – den dödligaste av pandemier

1980 förklarade Världshälsoorganisationen WHO sjukdomen smittkoppor som utrotad. Men fram tills dess dog mellan 300-500 miljoner människor av sjukdomen. Därför är smittkoppor den värsta av alla pandemier i historien.

Troligen fanns smittan redan på 300-talet f Kr. Till Europa kom sjukdomen någon gång under 400-600-talet. Från och med medeltiden var smittkoppor en återkommande epidemi. Under 1700-talet insjuknade och dog årligen ca 400 000 människor i Europa.

Runt 60 procent av de som insjuknade dog. De som överlevde smittkroppsangreppen blev ofta blinda, och hade specifika ärr över kroppen. Men den som en gång insjuknat och överlevt förblev immun.

Efter att sjukdomen redan härjat på den europeiska kontinenten hade många uppnått immunitet. När européer anlände till Amerika under 1500-talet förde de med sig flera olika bakterier och smittor, som smittkoppor. För urbefolkningen i Amerika var resultatet förödande. Än i dag är det oklart hur många i Amerika som dog av smittkoppor.

Under sent 1700-tal skedde revolutionerande framsteg i den medicinska forskningen. Edward Jenner uppfann det första vaccinet mot smittkoppor 1796. 1816 blev det obligatoriskt att vaccinera alla barn i Sverige mot smittkoppor.

Världens dramatiska historia

Digerdöden – pesten som formade medeltidens landskap

Den fruktade sjukdomen fick fotfäste i Europa under mitten av 1300-talet. I Kina inträffade de första kända utbrotten av pesten mellan 1331 och 1334. Genom handel spreds sjukdomen till andra kontinenter. I Europa skedde flera utbrott fram till 1700-talet.

Pestbakterien, Yersinia pestis, angrep framförallt råttor. Från råttorna spreds sig bakterier till människor med hjälp av löss. Det finns tre olika former av pest: böldpest, lungpest och blodpest. Alla tre drabbade Europa under Digerdöden. Symptom är inre blödningar, bölder och kallbrand.

Digerdöden dödade cirka 200 miljoner människor. En av de värsta pandemierna i historien är därför pesten. Det finns än i dag inget vaccin, men medicinering med antibiotika kan bota sjukdomen. Mindre pestepidemier, men inte pandemier, förekommer fortfarande runt om i världen. I Sverige inträffade det sista utbrottet 1710-1713.

Spanska sjukan – dödade var tjugonde person i världen

Spanska sjukan var en influensapandemi som under tidigt 1900-tal orsakade mellan 50 och 100 miljoner människors död.

Under två år, 1918-1920, dog var tjugonde person i världen av spanska sjukan. Att sjukdomen fick fotfäste under första världskriget gjorde inte saken bättre.

De som har varit sjuka i vanlig influensa vet att man oftast drabbas av ont i halsen, feber, värk i kroppen och huvudvärk. Men spanska sjukan var annorlunda. Sjukdomen ledde till ett tillstånd som heter cytokinstorm. Det innebär att immunförsvaret reagerar felaktigt, och leder till en massiv inflammation som i sin tur innebär att kroppen hamnar i chock och de inre organen slutar att fungera.

Fann du artikeln ovan intressant? Följ våra nyhetsbrev:

Det finns andra pandemier i historien som drabbat mänskligheten. Vissa, som HIV/AIDS, pågår än i dag. Vill du veta mer om pandemier i historien? Då tipsar vi om våra böcker:

Du har väl inte missat våra podcasts?

Relaterade blogginlägg