Artiklar, Boktips, Historiska händelser

OJ Simpson och sanningen

OJ Simpson
Strax efter tolvslaget natten till den 13 juni 1994 hittades OJ Simpsons fru Nicole Brown Simpson och hennes bekant Ron Goldman ihjälhuggna utanför hennes lägenhetskomplex i Brentwood utanför Los Angeles. De första poliserna på plats hittade Brown, barfota och i en mörk klänning, liggande på mage på gångvägen framför sin ytterdörr. De kunde konstatera att hon blivit knivhuggen flera gånger i huvudet och i nacken, så djupt och våldsamt att huvudet nätt och jämt hängde ihop med kroppen. Hennes händer hade tydliga avvärjningsskador. Goldman låg en bit bort, utanför gångvägen, bredvid ett träd.

Undersökningarna av mordoffren och ett par andra fynd fick polisen att tro att OJ Simpson på något vis var inblandad. Han höll sig dock undan och hans advokater förmådde polisen att låta honom få överlämna sig själv. Tidpunkten sattes till klockan 11 på förmiddagen den 17 juni, drygt fyra dygn efter morden. Medieuppmärksamheten blev, så fort det stod klart att det handlade om OJ Simpson, enorm.

Journalister av alla sorter gjorde vad de kunde för att få fram information, nästan till vilket pris som helst. Tre dagar efter gripandet förklarade Simpson att han var oskyldig till de båda morden och en jury kallades samman för att avgöra om åtal skulle väckas. Två viktiga vittnen sålde sina berättelser till pressen och kunde sedan aldrig användas i den fortsatta rättssaken. Trycket från medier gjorde att juryn fick upplösas, då det förelåg risk för att den skulle låta sig påverkas.
OJ Simpson: mugshot
Istället för en åtalsjury genomförde man en så kallad preliminär förhandling för att kunna avgöra ifall det skulle bli en rättegång. Det var en framgång för Simpsons försvarsteam, som var namnkunnigt och av pressen kallades för Dream Team, som nu fick insyn i den bevisning som åklagarsidan presenterade. Den 7 juli beslutade domaren att det fanns nog med bevis för ett åtal.

Åklagarna tyckte att de hade stark bevisning trots att det saknades vittnen och trots att något mordvapen inte hade hittats. De siktade på livstids fängelse för Simpson, inte dödsstraff och deras scenario gick ut på att OJ Simpson åkte ut till Nicole Brown på kvällen den 12 juni i syfte att mörda henne. Någon gång under överfallet kom Ron Goldman in genom grinden till bostadsområdet. Han arbetade på den restaurang där Nicole Brown ätit under kvällen tillsammans med sin mamma och han hade med sig ett par glasögon som de hade glömt och ringt efter.

Tv-sändningarna av den halvårslånga rättegången fungerade som en såpopera för många tittare. Skillnaden var att allt hände på riktigt. Det hindrade inte att deltagarna, från de många advokaterna från båda sidor, OJ Simpson själv, domaren, alla vittnen och otaliga experter förvandlades till skådespelare i ett välregisserat drama utan känt slut. Hjältar och skurkar framträdde i rättssalen och diskuterades livligt av tittarna hemma i tv-soffan. Många av dem blev kändisar, till exempel försvarsadvokaten Robert Kardashian. Fram till 1990 var han gift med Kris Jenner och fick bland annat tre döttrar, Kourtney, Kim och Khloé, som från 2007 utgör kärnan i en av de mest populära realitysåporna: Keeping up with the Kardashians.

Klockan 10.07 den 3 oktober 1995, inför uppskattningsvis 100 miljoner tittare och lyssnare, meddelade domaren Lance Ito juryns beslut: OJ Simpson friades för båda morden. Det överraskande utfallet av den enormt uppmärksammade rättegången toppade all världens nyhetssändningar och löpsedlar.

När verkligheten överträffar dikten.

Det finns brott som är så spektakulära att de får internationellt genomslag. I tidningar och tv dyker med jämna mellanrum klassiska förbrytelser upp. Det kan vara vågade mot lag och ordning, eller så brutala att de berör människor var än de bor. Sådana kontraster finns naturligtvis mellan det stora tågrånet och händelserna på Utøya, mellan stölden av en ångestfylld norsk tavla eller en religiös sekts massjälvmord i den sydamerikanska djungeln.

I Brotten som skakade världen djupdyker Martin Borg i tjugo spektakulära och häpnadsväckande brott från tre olika världsdelar. Det handlar om kidnappningar, konststölder, mord, rån, rymningar, vetenskapsbluffar och terroristbrott. Samtliga blev på sin tid uppmärksammade och omskrivna.