Artiklar, Boktips

Nancy Wake: Gestapos mest jagade frihetskämpe

Nancy Wake
Trots att Nancy Wake flytt från Frankrike till Spanien med kulorna vinande runt sig ville hon inget annat än att återvända. Äntligen hade hon hittat ett sätt att ställa till det för nazisterna, och hon var bra på det.

För att vara motståndshjälte i Frankrike under andra världskriget kom hon från en udda plats: Nya Zeeland. Familjen flyttade dock snart till Sydney. Där hade fadern övergivit familjen och på distans sålt huset utan hänsyn till den. 16 år gammal rymde i sin tur Nancy, trött på modern och syskonen. Därefter klarade hon sig själv. När hon fyra år senare ärvde en summa pengar for hon via USA till London där hon lärde sig journalistik. Snart skrev hon från Paris för William Randolph Hearsts amerikanska tidningar. Sorglös missade hon sällan en chans att festa.

Arbetet förde Nancy Wake runtom i Europa och hon såg tydligt hur nazismen vann mark. Efter att ha bevittnat en rå misshandel av judar i Wien svor hon på att göra det svårt för nazisterna. Innan chansen kom hann hon gifta sig med en förmögen fransman, Henri Fiocca, och slå sig till ro i Marseille. Året efter invaderade tyskarna Frankrike och hon har sagt att kriget förvandlade henne från en lättsam person till en krigare. Efter att hon kommit i kontakt med motståndsrörelsen hjälpte hon den som kurir med allt svårare uppgifter. Då hon 1943 flydde via Spanien hade hon hjälpt hundratals personer att fly samma väg och var en av de mest eftersökta i landet.

I Storbritannien placerades Nancy hos Special Operations Executive och tränades i att leda motståndsmän i krig. Hon lär ha varit en särdeles god student i allt från skytte till sprängämnen och radiokommunikation. Kunskaperna prövades hårt efter att hon fallskärmshoppat in i Frankrike igen i april 1944. Uppdraget var att organisera motståndet och utföra sabotage inför D-dagen. Hon blev snabbt respekterad och deltog flera gånger i strid. Efter kriget belönades hon med medaljer av flera länder och blev en av de västallierades mest dekorerade kvinnor. Dessvärre fick hon också veta att hennes make torterats och dödats då han vägrat uppge var hon fanns.

Nancy fann det svårt att anpassa sig till ett civilt liv. Hon jobbade ett tag med underrättelser, försökte ge sig in i politiken och blev till slut hemmafru i Australien i sitt andra äktenskap. Efter makens död 1997 återvände hon till England.

Relaterade blogginlägg