VÅRA FÖRFATTARE PÅ BOKMÄSSAN 2022

Facklitteratur

Antony Beevor är en av vår tids ledande militärhistoriska författare. Han är framför allt känd för sina böcker om andra världskriget, som har sålt i över en halv miljon exemplar bara på svenska. Totalt har hans böcker översatts till över trettio språk.

Han har erhållit en rad prestigefyllda priser för sitt författarskap, bland annat det mest aktade facktlitterära priset i Storbritannien, Samuel Johnson-priset. Antony Beevor har varit ordförande i brittiska författarförbundet och är hedersdoktor vid både University of Kent och University of Bath.

David Dunér är professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet. Han disputerade 2004 på en avhandling om den svenske naturfilosofen och andeskådaren Swedenborg. Han har sedan dess forskat om naturvetenskap, filosofi, medicin, matematik och teknik under svenskt 1600- och 1700-tal.

David har också varit gästforskare vid Johns Hopkins och Princeton, samt i Stellenbosch, Sydafrika, och i Rom. David är bosatt i Lund, men uppvuxen på Lidingö.

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och har skrivit över hundra böcker om svensk och internationell historia. Han är krönikör i Svenska Dagbladet och skriver regelbundet i Populär Historia. För en bredare publik är han också känd som sakkunnig i tv och radio.

På Historiska Media är Dick Harrison en engagerad och återkommande författare i kortbokserierna Världens dramatiska historia, Sveriges dramatiska historia och Biografi.

Kalle Lind kallar sig diversearbetare i kulturbranschen och har sin bas i Malmö. Han hörs i radio, syns i teve, står på scen och har skrivit en mängd böcker i olika genrer. När han inte skriver böcker gör han poddar (Snedtänkt, Della Morta, A du!) som på olika vis kastar ljus över bortglömda kulturfenomen. Hans förhoppning är att, oavsett vilken stil och gene han väljer, hans kärlek till underhållningshistorien och de människor som skapat den ska lysa igenom.

Ove Bring är folkrättsjurist och har i sitt yrkesliv samlat erfarenheter från UD, FN, Försvarshögskolan och den akademiska världen. Hans kunskaper om internationell rätt och politik genomsyrar ofta hans författarskap.

Katarina Harrison Lindbergh är författare av historisk facklitteratur. Utöver detta medverkar hon i tidskrifter som Militär Historia och Populär Historia och är en flitig och populär föredragshållare.

Axel Odelberg är författare och journalist, bosatt i Stockholm, uppväxt i Karlskoga. Under ett par år bosatt i Paris. Har ett förflutet som bland annat utrikeskorrespondent, ekonomireporter, kulturskribent, reseskildrare, reseledare och förlagschef.

Skönlitteratur

Katarina Widholm är född 1961 i Hälsingland. Efter en tid i Stockholm och utomlands har hon återvänt och är nu bosatt i Hudiksvall och Hassela. Hon arbetar numera som författare på heltid.

Med debuten Räkna hjärtslag fick hon ett stort genomslag och boken älskades och läsarna och hyllades av en enig kritikerkår. Framför allt framhölls hennes förmåga att fånga tidsandan och ge hembiträdet en plats i litteraturen. Under arbetet med debutromanen ägnade Katarina Widholm stor tid åt research, plöjde tusentals tidningssidor, hushålls- och kokböcker, musik och film från tiden – allt för att lära känna Bettys värld.

För Helén Wigh har skrivandet alltid varit en del i hennes liv. Viljan att fängsla sin omgivning i berättandets konst är något som alltid funnits där i den stora familj hon växt upp i, bosatt i den lilla gruvbyn Persberg med cirka 300 invånare, belägen i Filipstads kommun, Värmland. I barndomshemmet med enbart den omgivande skogen som närmsta granne, fanns mycket tid under uppväxtåren att ströva runt i skogarna och se spår av människor som en gång levt där. Fantasin fann inga gränser och att försöka föreställa sig vilka människorna var bakåt i historien, har hon tagit med sig in i skrivandets värld. Ett skrivande där olika människoöden tar plats och som andas spänning.

Under våren 2021 debuterade Helén med spänningsromanen Järnmärkt.

Sedan hon utbildade sig till lärare bor hon kvar i utbildningsstaden Karlstad tillsammans med sin make och tre barn. Hjärtat finns dock alltid kvar i hembyn Persberg.

Ulrika Norberg är uppvuxen i Småland och har arbetat i mediavärlden under hela sin karriär. Efter några år i Kanada studerade hon journalistik i Göteborg och flyttade därefter till Stockholm. Hon började som redaktör på legendariska magasinen CliC och Intrig för att sedan bli chefredaktör för internationella titlar som ELLE, ELLE mat & vin och ELLE Deco.

Ulrika är känd som en skicklig tidningsmakare och i rollen som chefredaktör för framför allt Femina fick hon en stor och trofast läsekrets. Efter en tid som generalsekreterare för välgörenhetsorganisationen Star for Life är hon idag frilansskribent.

Hemorten är Helsingborg men Ulrika reser gärna och ofta med sin familj och är en passionerad samlare av Upsala-Ekeby keramik.

Anna Alemo är författare och utbildad sjuksköterska men jobbar som IT-samordnare på Lunds universitet. Hon har tidigare gett ut böckerna Emmas nya liv, Emmas livspussel, Ljusblåa dagar och Tyst som en mus. Samt fyra noveller.

Anna är född och uppvuxen i Lund där hon ännu bor. Hon har alltid drömt om att bli författare men det var inte förrän fyrtioårsstrecket närmade sig som hon vågade testa drömmen på riktigt.

Johanna Nilsson är född i Uppsala men uppvuxen i Borlänge.Hon har en fil. kand. i teologi och har även läst statskunskap och ekonomi. Hon var 14 när fick sina första helsidor publicerade i Borlänge Tidning. Sedan dess har hon gett ut ett 30-tal böcker i olika genrer och nominerats till Augustpriset två gånger.

www.johannanilsson.com

https://www.instagram.com/partipoeten/

https://www.facebook.com/johanna.nilsson.9235199