Författare

Intervju med Dick Harrison

Dick Harrison

Hallå där, Dick Harrison!

Vad fick dig att vilja skriva ett nytt standard om England?

– Jag bodde i London under ett år på 90-talet och har förlagt mycket av min forskning till Englands förflutna. Förläggarna på Historiska Media har länge pratat om att de önskat en bok om landet. Och jag har ju bott där, och forskat om landet, och jag älskar det. Så varför inte?

Vad känner svensken i gemen till om Englands historia – och vad är det viktigaste som vi antagligen har missat? 

– Den standardbild svensken har av England är den som tv-serierna förmedlat av överklassen för hundra år sedan – Downton Abbey, Brideshead Revisited, Forsytesagan, etc. Ytterst få känner till landets intressanta mix av historiska föregångare – kelter, anglosaxare, vikingar, normander, med flera, som alla rotade sig i landet. Men det allra viktigaste som få känner till är landets betydelse för framväxten av det nutida samhället – varför vi har industrier, datorer och ett engelskt världsspråk.

Vilken är din personliga favoritepok/händelse i landets långa och dramatiska historia? 

– Sommaren 1940. Medan övriga Europa bugade sig för, allierade sig med eller krossades av Hitler-Tysklands stridsvagnar höll Storbritannien stånd. Churchill hade helt rätt när han konstaterade att detta var deras ”finaste stund”.

Om du skulle återfödas som en engelsk historisk personlighet, vem skulle du välja? 

– William Shakespeare.

Stäng

Englands historia, del 2

259 kr

»Dick Harrison gjuter suveränt liv i Englands historia. Det är ingen risk att man slumrar till … Harrisons bok är en särdeles givande historielektion.« Sydsvenskan

»Många av oss kommer att ha stort nöje av Englands historia: som referensverk hemma i bokhyllan eller som läsning inför Englandsresan.« Svenska Dagbladet

Englands historia, del 2 skildras 1600-talets inbördeskrig, 1700- och 1800-talens koloniala erövringar och det senaste seklets omtumlande och heroiska historia. Vi får bland annat läsa om skyttegravskriget, blitzen och skapandet av det välfärdssamhälle som födde både Swinging London och punken. Den spännande framställningen sträcker sig ända fram till dagens Brexit.

Stäng

Englands historia, del 1

249 kr

»Dick Harrison gjuter suveränt liv i Englands historia. Det är ingen risk att man slumrar till … Harrisons bok är en särdeles givande historielektion.« Sydsvenskan

Englands historia, del 1 inleds med forntida folkvandringar och växer i detaljrikedom ju längre fram i tiden vi kommer. Vi får följa uppkomsten av städer, kungariken, parlament och imperier samt ta del av sociala, ekonomiska och kulturella processer. Englands historia, del 1 avslutas vid William Shakespeares tid.

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet. Han har blivit känd för en större publik genom sin medverkan som sakkunnig i tv och radio och för sin medryckande berättarstil.

Dick Harrison har skrivit ett sextiotal böcker, främst facklitteratur men även skönlitteratur.

Till hans produktion kan nämnas Stora döden (2000) en bok om digerdöden som belönades med Augustpriset och trebandsverket Slaveri (2006–2008) som kom in en ny komprimerad utgåva 2015, Slaveriets historia. 2018 utkom Dick Harrison med det kritikerrosade tvåbandsverket Englands historia.

2019 är Dick Harrison aktuell med bokserierna Världens dramatiska historia och Sveriges dramatiska historia.