Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Författarsamtal: Per Allan Olsson gästar Skellefteå för att berätta om svenska hjälparbetare under första världskriget

7 mars @ 17:00 - 18:30

Fascinerande skildring om svenska pionjärer i nödhjälp! En okänd del av svensk historia. Hör Per Allan Olsson berätta om sin aktuella bok Krigets fångar och änglar

1915 skickar Svenska Röda Korset ut friherrinnan Anna Linder och akademikern Sven Hedblom till Ryssland och Sibirien. Uppdraget är att lindra nöden och lidandet för krigsfångarna från Tyskland och Österrike/Ungern. För varje dag släcks nämligen alltfler liv i lägren av kylan, svälten, smutsen, farsoterna.

Anna och Sven följs så småningom av 75 andra svenska delegater och över tusen järnvägsvagnar med nödhjälp. I hundratals läger under tsartiden, revolutionerna och inbördeskriget bidrar svenskarna till fångarnas överlevnad. Samtidigt anklagas de för tyskvänlighet och spioneri, arresteras och hotas till livet. Alla svenskar kommer inte hem.

Per Allan Olsson, skribent och tidigare internationell delegat, berättar i Krigets fångar och änglar ett stycke fascinerande svensk historia, tidigare inte skildrad i närbild. Det är genombrottet för Sveriges och Svenska Röda Korsets internationella hjälpverksamhet. Utan neutraliteten hade den inte blivit av.

Var? Akademibokhandeln, Nygatan 42, Skellefteå
När? Torsdag 7 mars kl 17.00

Läs mer om boken Krigets fångar och änglar här!

Detaljer

Datum:
7 mars
Tid:
17:00 - 18:30

Plats

Akademibokhandeln Skellefteå
Nygatan 42
Skellefteå,
+ Google Map