Artiklar, Boktips

Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt och FN:s deklaration för mänskliga rättigheter

Eleanor Roosevelt var amerikansk diplomat, aktivist och presidenthustru – hon var en av 1900-talets mest beundrade och mäktiga kvinnor.

Eleanor Roosevelt föddes den elfte oktober 1882 i New York. Hennes familj var väldigt välbärgad och politisk aktiv och Eleanor var brorsdotter till president Theodore Roosevelt. Hennes föräldrar dog när hon var tio år gammal, och hon växte därför upp hos släktingar.

Från 15 års ålder blev Eleanor Roosevelt inskriven på Allenswood, en internatskola utanför London i England. Här kom hon att inspireras av skolans rektor, franska Marie Souvestre, som ska ha uppmuntrat Eleanor Roosevelts kunskapstörst, intresse för att upptäcka världen och ska ha sporrat henne till att blir framgångsrik. Eleanor Roosevelt lär senare ha beskrivit tiden på internatskolan som en av hennes lyckligaste.

Giftermål med Franklin Roosevelt

Väl tillbaka i New York, efter tre års studier på Allenswood, engagerar sig Eleanor Roosevelt i välgörenhet och arbetar även som lärarinna. Den 17 mars 1905 gifte hon sig med Franklin Roosevelt, som var en av hennes avlägsna kusiner. Tillsammans fick de sex barn, men ett av dem dog i barnsäng.

Franklin Roosevelts politiska karriär fick ett uppsving när han vann en plats i den amerikanska senaten, och Eleanor Roosevelt introducerades till livet som politikerhustru. Men Eleanore Roosevelt lär ha tyckt att de sociala plikterna, som följde med den nya rollen, var ytterst tråkiga. Inte konstigt att hon när USA gick med i första världskriget, med ny energi åter påbörjade sitt volontärarbete.

1918 upptäckte Eleanor Roosevelt att hennes make hade varit otrogen, men eftersom hennes make trots detta vägrade skilsmässa fortsatte deras äktenskap – i alla fall som en fasad.

Politisk karriär

1921 började Eleanors Roosevelts politiska intresse att växa. Hon gick med i Women’s Trade Union Leage (fackförening för kvinnor), och blev aktiv i det demokratiska partiets avdelning i New York. Hon gick även med i League of Women’s Voters, en kommitté för lagstiftning.

Franklin Roosevelt blev guvernör för New York 1929. För Eleanor Roosevelt innebar makens nya politiska position en fortsättning på de sociala plikter som hon avskydde. Men nu bestämde hon sig för att fortsätta sitt egna politiska engagemang.

1933 blev Franklin Roosevelt USA:s president och stannade kvar i Vita huset till 1945. Som landets första dam, var Eleanor Roosevelt en förespråkare för liberala sakfrågor och hennes aktivism gjorde att hon uppfattades som nästan lika kontroversiell som sin make. Det hade aldrig tidigare förekommit att en presidentens hustru agerat så. Framförallt var hon väldigt engagerad i politiska frågor kopplade till barn, välfärd, bostadsreformering, jämställdhet för såväl kvinnor som icke-vita.

En välkänd händelse utspelade sig under ett offentligt möte i Alabama. De lokala tjänstemännen hade insisterat på att åhörarna skulle delas in i grupper beroende på hudfärg. När Eleanor Roosevelt anlände tog hon en hopfällbar stol och satte sig mitt emellan de olika grupperna. Hon positionerade sig mot segregation. Hennes aktivism och arbete för kvinnors rättigheter, afro-amerikaner och socio-ekonomisk utsatta banade väg till en politisk inklusion av dessa grupper.

1945 utses Eleanor Roosevelt till USA:s representant för FN. Hon var medlem i USA:s delegation till FN under åren 1945–52 och 1961–62. Hon var dessutom ordförande för den kommission som arbetar för mänskliga rättigheter under åren 1946 till 1951 och var ovärderlig i 1948 års upprättelse av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, Allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

Miljontals amerikaner var arbetslösa, det var en kamp att hitta mat för dagen och banksystemet stod inför ett sammanbrott. USA var i sin värsta kris sedan inbördeskriget när Franklin D. Roosevelt efter segervalet 1932 tog över Vita huset som USA:s trettioandra president.

För att motverka den djupa depressionen drog Roosevelt snabbt igång sin New Deal, det mest omfattande ekonomiska och sociala reformprogram som någonsin genomförts i USA.

Lennart Pehrson porträtterar en av USA:s största presidenter genom tiderna. Roosevelts ledarskap var också centralt i de allierades kamp för seger i andra världskriget och han lade grunden för en ny internationell ordning med USA som global supermakt. Han valdes till president hela fyra gånger.

Lennart Pehrson, länge verksam som journalist i USA, har tidigare bland annat skrivit USA:s historia (2015).

Relaterade blogginlägg