Artiklar, Boktips

Desideria – “Säg ordet Stockholm, och jag får snuva”

Desideria

Désirée, vår första Bernadotteska drottning, hyste inga varmare känslor för sitt nya fosterland. Hon var uppvuxen i Sydfrankrikes sol, dotter till en förmögen sidenhandlare Clary i Marseilles. Som ung uppvaktades hon flitigt av Napoleon Bonaparte, som övergav henne för sin Joséphine, men ganska snart fann Désirée tröst hos en av hans stiliga marskalkar, Jean Baptiste Bernadotte, som trots sitt enkla ursprung 1810 blev ombedd att bli svensk tronföljare.

Désirée, eller Desideria som hon fick heta som drottning, följde honom motvilligt till vad hon kallade “vargarnas land”, men efter ett halvår hade hon fått nog och återvände till Paris, där hon blev kvar i tolv år.

Inte ens när hennes man bestigit tronen ville hon inta sin plats som drottning. Desideria trivdes bra i Parissociteten och uppvaktade intensivt den måttligt intresserade hertigen av Richelieu.

Men hon återvände till sist till Sverige i sällskap med Joséphine av Leuchtenberg, som utsetts till maka åt sonen Oscar. År 1823 skedde det storslagna välkomnandet, men det blev snart uppenbart att de kungliga makarna hade växt ifrån varandra. Desideria levde i sin egen våning på Stockholms slott, gjorde natt till dag och fann sig någorlunda väl tillrätta, bortsett från när hon i anfall av hemlängtan packade sina väskor. Men hon kom aldrig iväg, delvis beroende på sin stora rädsla för sjöfärder.

Desideria hade glädjen att se den bernadotteska dynastin fortleva, och som mycket gammal var hon med om att döpa den lille gosse som blev Gustav V och skulle leva ända till 1950. Själv gick hon bort vid åttiotre års ålder efter att plötsligt ha insjuknat under en operaföreställning.

Missa inte!

Svenska drottningar

249,00 kr
Vid kungens sida har det nästan alltid funnits en drottning, som varit och är rikets högst uppsatta kvinna. Men vad har det inneburit att vara drottning och ständigt befinna sig i blickfånget? Vilka krav har hon haft på sig? Och hur har hon anpassat sig för att motsvara förväntningarna?

Idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen har tidigare skrivit de kritikerrosade böckerna Vasadöttrarna och Vasadrottningen. Nu återkommer hon med en fascinerade berättelse om våra svenska drottningar från Vasatiden till idag.

Tegenborg Falkdalens tankeväckande skildring lyfter fram drottningrollens villkor. Hur skulle den ideala drottningen uppträda som maka, mor, husmor och som representativ och politisk partner vid kungens sida? Hur har rollen förändrats över tid? Och vad är det för arv som väntar Victoria den dag hon ärver tronen?