Vatten
I Vatten berättar Andreas Karlsson den fascinerande historien om relationen mellan människa och vatten. Om den fina balansen mellan att vara beroende av vatten för vår överlevnad och utveckling och samtidigt ständigt behöva frukta dess oerhörda kraft.
Boken tacklar några av de mest fundamentala frågorna kring vatten. Varifrån kommer egentligen vattnet? Varför är det så viktigt för oss? Hur mycket finns det, hur mycket behöver vi och hur tillgodoser vi vårt behov?
Vi får följa med på en svindlande resa genom mänsklighetens historia, med början då vi första gången lyckades kontrollera vatten och gå från ett kringflackande liv som jägare och samlare till att bli bofasta bönder. Det lade grunden för all framtida samhällsutveckling. Sedan den dagen har vattnets möjligheter och begränsningar dikterat villkoren för allt vi människor företagit oss. Varje civilisation sedan de första flodkulturerna har varit tvungen att förhålla sig till vatten. Det har varit en möjliggörare och en gigantisk utmaning, och skillnaden mellan framgång och undergång.
Vatten var en förutsättning när globaliseringen tog fart under upptäcktsresornas tid, när den industriella revolutionen lade grunden för teknisk utveckling och när sanitära framsteg ledde till bättre livsvillkor i stora delar av världen. I Vatten får vi på ett underhållande och pedagogiskt sätt följa hur vattnet rinner rakt genom mänsklighetens hela existens. Hur det inte bara påverkar samhällsbyggen och teknisk utveckling utan allt från religion, konst och kultur till människors och hela nationers relationer. Är det till exempel sant att vatten är nästa stora orsak till krig och konflikter, eller är det möjligen lite mer komplicerat än så?
Efter en 12 000 år lång resa genom historien infinner sig så frågan: vad har vi lärt oss? Tekniskt står vi på högre höjder än någonsin men i grund och botten har vi samma problem som vi alltid haft: vi behöver tillräckligt mycket vatten för att överleva men inte så mycket att våra städer och jordbruk översvämmas. Torka och översvämningar har ofta drabbat människor genom historien och de spås fortsätta att göra det, med större kraft än tidigare. Hur ska det gå när allt fler ska dela på allt mindre vatten? Och hur ska vi skydda oss mot vattnets omutbara kraft?
Andreas Karlsson har länge följt utvecklingen i vattenknappa regioner i världen och tar hjälp av historien för att sakligt och utan pekpinnar fundera över vattnets och mänsklighetens gemensamma framtid.
För att förstå vår historia och framtid måste vi förstå vattnets betydelse. Boken fyller i kunskapsluckorna på ett underhållande sätt.
Vatten är en underhållande, pedagogisk och faktaspäckad bok om människans relation till vatten. Andreas Karlsson skriver journalistiskt och tillgängligt om historiska händelser och förklarar vetenskapliga samband på ett begripligt sätt. Boken tar med läsaren på en vattenfylld resa genom historien. Genom att dra paralleller till vår egen tid syftar den till att vi ska kunna lära av historien lika mycket som att lära om den.
Boken är indelad i tre delar. Den första tacklar de mest fundamentala frågorna om vatten, vad det egentligen är och varför det är så viktigt. Den andra och mest omfångsrika är berättelsen om människan och vatten. Den tredje är en blick in i framtiden, med hjälp av vad vi lärt oss längs vägen.
Bokfakta
Kort info: | En historia om människor och civilisationer |
---|---|
Format: | Inbunden med skyddsomslag |
ISBN: | 9789177891321 |
Sidantal: | 304 |
Utgiven: | 2021 |