Kolossen på Rhodos, Artemistemplet, fyrtornet på Faros – fantasieggande byggnadsverk som aldrig upphör att fascinera.
I Världens sju underverk bjuder Dick Harrison oss med till den hellenistiska världen och går till botten med varför några forntida turistmål blivit ihågkomna som underverk.
Med sin osvikliga förståelse för historiska skeenden tar han sig an de frågetecken, myter och missförstånd som har omgärdat byggnadsverken i över 2000 år.
”Jag har betraktat murarna till det ointagliga Babylon, längs vilka stridsvagnar kan tävla i kappkörning, och Zeus vid Alfeus flodbankar. Jag har sett de hängande trädgårdarna, och Helioskolossen, samt de stora berg i form av upphöjda pyramider som har skapats av människor, och Mausolos jättelika grav; men när jag såg Artemis heliga hus som tornar upp sig mot molnen, då beskuggades de andra verken, ty solen själv har aldrig skådat dess like utanför Olympen.”
På 100-talet f.Kr. skrevs detta om några av dåtidens mest häpnadsväckande byggnadsverk. Drygt 2000 år senare talar vi fortfarande om dem.
I årtusenden har vi fascinerats av den mänskliga förmågan att bemästra naturen och konsten, och inspirerats av den vision om storhet och evighet som denna ger upphov till. I våra dagar finns det gott om imitationer och monument som inspirerats av de underverk som listades av hellenismens skribenter och som både antikens romare och medeltidens européer begrundade och försökte visualisera.
Bokserien Världens dramatiska historia tar upp fängslande händelser ur världshistorien.
Författarna återger med engagemang och stor kunskap de personer och skeenden som varit med och förändrat historien. Med sitt nätta format och sidomfång erbjuder böckerna i serien utmärkt läsning för alla med ett intresse för historia.