En spännande skildring av en dramatisk tid i Skånes historia!
Sommaren 1678 går kriget i Skåne in på sitt tredje år. Den danska armén sänds iväg på en undsättningsexpedition till den belägrade fästningen Kristianstad, där svält och sjukdomar i snabb takt förtär invånarna. En bit från fästningen möter danskarna den väntande svenska hären. Nu ska Kristianstads öde avgöras.
Undsättningen är en spännande skildring av en dramatisk tid i den skånska historien. I ett större perspektiv bidrog händelserna 1678 också till Skånelandskapens vidare öden och framtida rikstillhörighet.
En spännande skildring av en dramatisk tid i Skånes historia!
Det har länge saknats ett modernt populärhistoriskt verk om 1678 års skånska krigshändelser, som något oförskyllt har fått stå i skuggan av de första krigsårens kamp om herraväldet i Skånelandskapen. Undsättningen bygger på till stora delar tidigare opublicerat källmaterial och kännetecknas av en rak, berättande linje från den danska arméns ankomst till Skåne våren 1678 fram till upplösningen av fälttåget i slutet av sommaren. Naturligtvis finns här även en inledande orientering om kriget i allmänhet och Kristianstad i synnerhet.
Det är ett stort och känt persongalleri som uppträder i Undsättningen. De nordiska rikena Sverige och Danmark-Norge var vid denna tid europeiska stormakter som slogs om makten i Norden och inflytandet i övriga Europa. Den expansionslystne kung Christian V leder danskarnas undsättningsexpedition sommaren 1678. Till sin hjälp har han flera prominenta krigare och yrkesmilitärer. Den högste i rang är Frederik von Arensdorf, en tysk som tjänstgjort på svensk sida i tidigare krig och som skall komma att få en speciell huvudroll i händelserna under fälttåget.
På den svenska sidan märks inte minst den unge kungen Karl XI, som i kriget får sitt första riktiga elddop som regent. Vid hans sida finns högt värderade herrar som Rutger von Ascheberg, fältmarskalk och senare guvernör över Skånelandskapen, samt Erik Dahlberg, generalkvartermästaren och fortifikationsingenjören. Dessa båda kommer att spela stora roller vid Kristianstad.
En bok som Undsättningen blir emellertid inte komplett utan den ”vanlige” människans närvaro, vare sig det handlar om det meniga krigsfolket eller de nödlidande i det belägrade Kristianstad. Detta underifrånperspektiv framträder i källmaterialet bland annat i förhör med tillfångatagna soldater eller desertörer och i bevarade skildringar från den belägrade staden, där människor slits mellan hopp och förtvivlan. Det är dock av vikt att poängtera att huvudfokus ligger på de militära aktiviteterna.
Undsättningen innehåller nya historiska forskningsrön som aldrig tidigare har publicerats
Boken inleds med en bakgrundsteckning av skånska kriget och den danska erövringen av Kristianstad sommaren 1676. Staden stormas i augusti och läsaren bjuds på en initierad skildring av dessa dramatiska händelser. De vidare händelserna löper fram till den danska arméns landstigning i Skåne våren 1678 och undsättningen av Kristianstad.
Det är ingen lätt uppgift att rädda den belägrade staden. Vintern har knappt släppt greppet om Skåne förrän svenskarna är ute i marken och bygger den ena skansen efter den andra. Med vårvärmen intensifieras aktiviteten och fortifikationsingenjören Erik Dahlberg ligger inte på latsidan efter sin ankomst till Skåne.
Med den danska arméns ankomst till Skåne tar krigshandlingarna snart fart. Danskarna befäster sin ställning i västra Skåne med intagandet av Helsingborg och sedan tidigare håller man även Landskrona. Med dessa två fästningar i sin hand är det en överkomlig uppgift att organisera undsättningsexpeditionen till Kristianstad och med en stor del tyskt krigsfolk i antågande ser det mycket ljust ut. Armén rör sig mot öster och när den till sist gör halt en bit från Kristianstad står den inför sin stora utmaning. Terrängen kommer, som det ska visa sig, att spela en avgörande roll för de fortsatta händelserna. Så står de där mot varandra vid Kristianstad, de två fientliga arméerna. Nu ska stadens öde avgöras. Men ingen vet riktigt hur…
Undsättningen är en spännande skildring där läsaren får följa med på en dramatisk resa i en avgörande fas av den skånska historien. I ett vidgat perspektiv bidrog händelserna sommaren 1678 också till Skånelandskapens vidare öden och framtida rikstillhörighet.
Boken är skriven i kronologisk ordning med vissa små avsteg. Texten är berättande, där läsaren hela tiden och utan större avbrott kan följa händelseutvecklingen samtidigt som han eller hon inspireras till fortsatt läsning. Boken är unik så tillvida att den bygger så gott som uteslutande på förstahandskällor som tidigare endast i begränsad omfattning har använts av historikerna. Viss problematisering är emellertid av nöden och författarna diskuterar en rad relevanta problem i samband med dåtidens krigföring och arméernas rörelser. Boken avslutas med en sammanfattning där fälttåget analyseras i en bredare kontext så som yttre faktorers påverkan och militärstrategiska överväganden.
Undsättningen är något så ovanligt som ett stycke spännande krigshistoria där läsaren kommer 1600-talets människor i uniformer nära, betydligt närmare än i de sedvanliga militärhistoriska verken om ”kungar och krig”.