Trettioåriga kriget var det första europeiska storkriget. Under trettio år strömmade knektar, ryttare och legosoldater från Europas alla hörn till Tyskland. Här slogs danskar mot tyska furstar, österrikare mot svenskar och spanjorer mot fransmän. Kriget påverkade alla och lidandet blev enormt.
Arméer så stora som de här hade aldrig tidigare dragits samman och så många människor hade aldrig tidigare sårats och dött på slagfälten. Så genomgripande och förödande hade krigets effekt sällan heller varit för dem som inte själva deltog i kriget. Städer raserades och civilbefolkningen led och dukade på många håll under helt.
Historikern Dick Harrison ger en lysande inblick i det krig som formade det moderna Europa. Skickligt varvar han krigets avgörande händelser med personöden – inte bara kungarna och officerarna, utan även soldaterna och de vanliga människorna får plats i den levande skildringen.
Boken är en del av serien Världens dramatiska historia.
Trettioåriga kriget var i praktiken ett världskrig. Det var inte enbart i Europa som kriget utkämpades. Via kolonier och förbund kom också områden och länder utanför vår egen kontinent att bli inblandade.
Till största delen var kriget dock en europeisk angelägenhet, och ett europeiska trauma. För Sveriges del innebar framgångarna på slagfältet – och vid förhandlingsbordet – att landets dominerande ställning i norr befästes och att stormaktsbygget kunde fortgå.
Trettioåriga kriget brukar beskrivas som ett krig mellan religioner – mellan protestanter och katoliker. Så var det också, men bara till viss del. Lika betydande var de olika härskarnas ambitioner och behov av allierade i sina personliga strävanden. Så fann exempelvis Gustav II Adolf och Sverige en allierad i det katolska Frankrike och Ludvig XIII.
Berättelsen om denna störa drabbning har av naturliga skäl ofta varit berättelsen om knektar och fältslag – och inte minst om hjältekonungen Gustav. Men kriget påverkade många fler än så, civilsamhället och de områden där kraftmätningen drog fram drabbades hårt. Byar, ja ibland hela landsändar ödelades, farsoter drog fram och dödade många av dem som ändå lyckats komma undan soldaternas övergrepp.
Om allt detta berättar Dick Harrison i sin bok Trettioåriga kriget. Boken är en översiktlig introduktion till hela krigets förlopp, från dess upprinnelse till dess slut. Ett slut som nåddes till stor del tack vare att ett nytt diplomatiskt system arbetades fram – ett system som fortfarande utgör grund i världens diplomatiska arbetssätt. Harrison ger oss en inblick i olika personöden, det är inte enbart kungar, fältherrar och stora skeenden som skildras. Detta krig som kom att forma det moderna Europa påverkade ju också den enskilde människan och små skeenden, berättelser som här får komma till tals.
En lättgripbar översikt över hela trettioåriga kriget, inklusive efterspelet, vars historia ofta faller bort
Trettioåriga kriget är en övergripande men ändå ingående och insatt berättelse som med Dick Harrisons tillgängliga berättarstil tydliggör krigets utveckling från dess början till dess slutförande och diplomatiska efterspel.
Boken är uppdelad i sjutton kapitel vilka, kronologiskt indelade, leder läsaren framåt i berättelsen såväl som i krigets fortskridande och politiska nyckelpunkter.