Få länder är så tätt sammanflätade med sin egen historia som Sydafrika. Historien rör sig från mänsklighetens ursprung, via kolonialtidens mångkulturella möten och dramatiska konflikter, till Nelson Mandela och segern över apartheid.
Varför blev Sydafrika platsen för en av 1900-talets allra grymmaste förtryckarregimer? Och varifrån kom styrkan att resa sig och gå vidare som ett enat och i allt väsentligt fredligt land? Svaren ligger djupt inbäddade i landets brokiga förflutna, i möten mellan kulturer och i enskilda personers vägval.
Nu ger vi ut det första moderna standardverket om Sydafrikas historia på svenska. Andreas Karlsson är bosatt i Sydafrika och har under lång tid som journalist, författare och guide ägnat sig åt att öka kunskaperna om såväl Sydafrika som den afrikanska kontinenten.
En berättelse om våld, mänsklig styrka och hopp
Historien om Sydafrika är inte bara historien om ett land – det är berättelsen om en av få delar av världen som har varit bebodd under hela mänsklighetens historia. Historien om Sydafrika är dessutom historien om människans allra mörkaste, men samtidigt allra ljusaste sidor. Från ett av de grymmaste förtryck som mänskligheten skådat, till frihet, förlåtelse och försoning. Den sydafrikanska historien påminner oss om hur fel det kan gå och ingjuter samtidigt hopp om att det alltid finns en utväg, att det aldrig är för sent och att människan har kraften att påverka och förändra till det bättre.
Historiens betydelse i Sydafrika kan inte överdrivas. Genom århundradena har den gång på gång fungerat som ett slagträ i de ofta infekterade relationerna mellan invånare av olika etniska ursprung. På många sätt gör den det fortfarande, i det visserligen demokratiska, men långtifrån problemfria Sydafrika. Ren historieförfalskning och olyckliga missförstånd har varit – och är – en kraftfull ingrediens i såväl politisk som kulturell debatt och trots upprepade försök att göra upp med sitt förflutna så hemsöks sydafrikaner fortfarande av historiens kraft.
Såväl vita som svarta sydafrikaner har exempelvis genom århundradena matats med påståendet att just deras förfäder var de allra första bosättarna, de som slog sig ner på obebodd mark och som därmed har den mest legitima rätten till landet. I Sydafrikas historia förklaras varför de båda har fullständigt fel, samt vilka tragiska implikationer detta missförstånd har fått för den verkliga ursprungsbefolkningen.
En lättillgänglig djupdykning i ett av världens mest fascinerande länders historia
Att försöka förstå sig på Sydafrika kan vara en frustrerande sysselsättning. På ytan kan historien tyckas spretig och svår att få grepp om, men om man gräver lite djupare och undviker alla frestande genvägar i den historiska kronologin, så börjar pusselbitarna falla på plats. Sydafrikas historia gör just detta, genom att på ett överskådligt och tydligt sätt beskriva och förklara de händelser, influenser, möten och beslut som lagt grunden för det vi idag kallar Sydafrika.
Sydafrikas historia tar med läsaren på en inbjudande och lättillgänglig historisk djupdykning. Från mänsklighetens ursprung, via kolonialtidens mångkulturella möten och dramatiska konflikter, till bakgrunden och konsekvenserna av 1900-talets apartheidsystem. Den lämnar också utrymme för stickspår, exempelvis genom att berätta om de många svenskar som genom århundradena gjort viktiga historiska avtryck i Sydafrika.