OBS: Print on Demand. Leveranstid ca 15 arbetsdagar.
I samband med valåret 2014 gav vi ut det första moderna standardverket om Sveriges politiska historia från 1809 till våra dagar, författat av den välkände och prisbelönade journalisten Per T Ohlsson. Denna uppdaterade och reviderade tryckning av boken innehåller även kapitel om valet och regeringsbildningen 2018–2019.
Svensk politik skildrar landets politiska utveckling under 200 år. På ett levande och kunnigt sätt berättar Per T Ohlsson om viktiga händelser, centrala förgrundsfigurer och symboliskt laddade ögonblick. Det är också en fängslande skildring av hur det moderna Sverige formas.
Per T Ohlssons bärande tes är att Sverige är en utpräglad samförstånds- och förhandlingsdemokrati. Det har inte saknats hårda motsättningar, men de har inte tillåtits gå helt över styr. Besinning är den röda tråden i Sveriges politiska liv.
April 1917. Området framför riksdagshuset fylls med tusentals demonstrerande arbetare. De bildar en svart ridå, perforerad av bleka ansikten härjade av näringsbrist. Första världskriget rasar. Sverige är avspärrat. När polismästaren skall ge signal till sina styrkor att anfalla folkmassan ingriper kommissarie Anders Gustaf Kempe och förhindrar ett blodbad, möjligen också ett inbördeskrig.
Detta är öppningsscenen i det moderna standardverket Svensk politik, som sträcker sig från 1809 och fram till våra dagar. Författaren Per T Ohlsson är prisbelönt journalist, Senior Columnist i Sydsvenskan och har tidigare skrivit flera böcker om svensk politik. Här skildrar han den politiska framväxten under 200 år: reformerna, kompromisserna och de viktiga förgrundsgestalterna.
Konfrontationer har ingalunda saknats, men motsättningarna har inte tillåtits gå över styr. Besinningen har segrat. Gång på gång har starka personligheter, likt Kempe, gripit in i skeendet och lagt grunden till kompromisser. Den samförståndsandan förklarar, kanske mer än något annat, varför Sverige blivit ett av världens anständigaste samhällen.
En skildring av hur det moderna Sverige formas
1809, Sveriges år noll, är det svenska rikets existens hotad. Kungen störtas, Finland förloras och Sverige ligger i krig med både Ryssland och Danmark. Samma år undertecknas en epokgörande regeringsform som banar väg för parlamentarismens genombrott med allmän och lika rösträtt 1921. Därefter följer 44 år av socialdemokratiskt maktinnehav med välfärd för alla som politiskt mål och det är nu det svenska folkhemmet formeras.
Men på 1970-talet försvagas ekonomin och en ny politisk era med tätare maktskiften inleds. Sedan 1976 har Sverige alltmer blivit ett europeiskt land bland alla andra med växande ekonomiska och sociala skillnader. Men ändå har beredskapen till kompromiss och samförstånd levt vidare. Varje gång det bränt till även på senare år – skatterna, kronkrisen 1992, pensionerna, EU, säkerhetspolitiken – har Kempes hand räckts ut över skiljelinjer som bara ett ögonblick tidigare förefallit omöjliga att överbrygga.
Svensk politik är en kronologisk skildring av politikens utveckling från 1809 fram till våra dagar. Genom att skildra viktiga händelser, processer och symboliskt laddade ögonblick levandegör Per T Ohlsson Sveriges politiska historia. Historien kryddas med fängslande personporträtt och spännande incidenter. Samtidigt innehåller boken all upptänklig hårdfakta om vårt lands politik.
En bärande tes i boken är att Sverige är en utpräglad samförstånds- och förhandlingsdemokrati. Faktumet att hela Sverige aldrig har varit ockuperat av främmande makt och aldrig har upplevt revolutioner – avsättningen av Gustav IV Adolf 1809 hade mer karaktären av statskupp – har bidragit till en politisk utveckling som i huvudsak har varit ordnad, stabil och förankrad. Det har förvisso inte saknats hårda motsättningar – representationen, frihandeln, försvaret, rösträtten, pensionerna, löntagarfonderna, kärnkraften, Europa – men de har inte tillåtits gå över styr i kaos och förbittring. Kompromiss och samförstånd har varit huvudregeln.