Stasi, historiens kanske mest effektiva politiska polis, vakade över medborgarna i DDR i fyra årtionden.
Med över en kvarts miljon medarbetare kunde Ministeriet för Statssäkerhet, Stasi, hålla varje vrå av det östtyska samhället under ständig bevakning. I den kommunistiska diktaturen DDR övervakade Stasi allt och alla, kartlade människors liv, fängslade, förhörde, åtalade, dömde, verkställde fängelsestraff och avrättningar.
Journalisten Daniel Rydén berättar om en vardag som präglades av övervakarens ständiga närvaro. Om angivare som kunde finnas i affären, i lunchrummet eller till och med hemma vid köksbordet. Om avhoppare som lockades tillbaka över järnridån till en säker död av sina egna barn. Om människoöden som varit både offer och förövare i Stasis rullor.
Med över en kvarts miljon medarbetare kunde Ministeriet för Statssäkerhet hålla varje vrå av det östtyska samhället under ständig bevakning. I den kommunistiska diktaturen DDR var det i princip omöjligt att bilda en oppositionell grupp utan att Stasi fick veta det.
Stasi övervakade allt och alla, kartlade människors vardag, fängslade, förhörde, åtalade, dömde, verkställde fängelsestraff och avrättningar.
Miljoner människors liv präglades av övervakarens ständiga närvaro. Angivaren kunde finnas på jobbet, i vänkretsen, vid köksbordet eller hemma i dubbelsängen.
I boken får vi möta några av dessa människoöden. Kända DDR-personligheter som författaren Christa Wolf, både offer och förövare i Stasis rullor. Och Wolf Biermann, protestsångaren som visste att Stasi hörde allt han sa och till sist blev utkastad ur landet.
Här finns också mindre kända berättelser: Avhopparen Sylvester Murau som lockades tillbaka över järnridån till en säker död av sin egen dotter. Sextonåringen Thomas Raufeisen från Hannover som en dag tvingades följa med till DDR och blev fast där, eftersom hans pappa spionerat för Stasi i årtionden och nu hotades av ett avslöjande.
Stasi hade koll på alla, bara en hade full koll på Stasi – chefen Erich Mielke.