Böcker om historia – historiska händelser, historiska kvinnor och män, historia då och nu!
  • INTEGRITETSPOLICY
  • KONTAKT
  • PRESS
  • KÖPVILLKOR
Meny
Historiska Media Historiska Media
0 items / 0 kr
Meny
Historiska Media
0 items / 0 kr
  • BÖCKERButik!
  • BOKSERIER
  • FÖRFATTARE
  • BLOGG
  • OM FÖRLAGET
    • Om oss
    • Följ oss
    • Kontakta oss
  • PRESS
  • PODCAST
Klicka för att se hel bild

BOKFAKTA

ISBN
9789175454306
Utgiven
2016-10-21
Antal sidor
282
Författare
Översättare
Omslag
Cecilia Höglund
Hem Facklitteratur Sveriges historia Ribersborgs kallbadhus
Angela Merkel
Angela Merkel 85 kr
Back to products
Invandrat & utvandrat 239 kr

Ribersborgs kallbadhus

229 kr

I lager

  • Beskrivning
  • Medverkande skribenter
Beskrivning
En vacker bok om Malmös älskade kallbadhus

Ribersborgs Kallbadhus från 1898, med anor från 1867, har överlevt stormar, bränder och långt gångna rivningsplaner. Det är idag Nordens största och mest välbesökta kallbadhus, med över 175 000 årsbesök. Det är också ett av de äldsta och bäst bevarade kallbadhusen som fortfarande håller öppet, alla dagar året om.

Fram till 1956 var kallbadhuset också Malmös officiella simstadion och ett eldorado för simklubbarna. Här har Sally Bauer varit simtränare och Gunnar Larsson tog sina första simtag på kallbadhuset, som också varit arena för nationella och internationella simtävlingar , simhopp och spännande matcher i vattenpolo. Baltiska spelen 1914, den största idrottshändelsen hittills i Malmös historia, bjöd på internationella simtävlingarna här under kungligt överinseende.

Boken är rikt illustrerad med historiska och nytagna fotografier av Ribersborgs kallbadhus, samt alla de andra stora och små kallbadhus längs Malmös och Limhamns kustlinje.

En lång rad skribenter medverkar i boken för att belysa badhusens och badandets historia ur olika aspekter, som t.ex. byggnadsminnesvård, kulturhistoria, medicinska aspekter på vinterbad osv. Flera kända och okända malmöbor med egna erfarenheter av Ribersborgs Kallbadhus medverkar med kåserier och funderingar kring bad och badande härhemma och ute i världen.

Att vi för hygien och välmående njutit av bad och bastu sedan urminnes tider finns välbelagt sedan antikens dagar och åtminstone sedan vikingatiden här i Norden. I den här boken tecknar vi Ribersborgs kallbadhus historia och våra badvanor genom tiderna. Flera kända och okända stamgäster på Ribban får också ge sin syn på vad kallbadhuset betyder för dem.

Att spritt språngande naken kliva rakt ner i en isvak efter en ångande het bastu är rena himmelriket för allt fler människor som upptäckt vilket välmående man får av regelbundet vinterbad. Den sociala samvaron och samtalen i bastun med kända och okända badgäster ger en extra dimension åt tillvaron.

Ribersborgs Kallbadhus från 1898, med anor från 1867, har överlevt stormar, bränder och långt gångna rivningsplaner. Det är idag Nordens största och mest välbesökta kallbadhus, med över 175 000 årsbesök. Det är också ett av de äldsta och bäst bevarade kallbadhusen som fortfarande håller öppet, alla dagar året om. På vintern kurar man undan den isande nordanvinden i bastuns värme, för att sen gå ut på bryggan med värmen ångande runt kroppen och kliva rakt ner i en isvak,

Sommartid får badet en helt annan karaktär, som en välbesökt oas för soldyrkare i alla åldrar, som söker lugnet och friden på Kallis och som vill låta solen komma åt hela kroppen utan besvärande badkläder.

Fram till 1956 var kallbadhuset också Malmös officiella simstadion och ett eldorado för simklubbarna. Här har Sally Bauer varit simtränare och Gunnar Larsson tog sina första simtag på kallbadhuset, som också varit arena för nationella och internationella simtävlingar , simhopp och spännande matcher i vattenpolo. Baltiska spelen 1914, den största idrottshändelsen hittills i Malmös historia, bjöd på internationella simtävlingarna här under kungligt överinseende.

Unikt bild- och textmaterial om detta älskade badhus

Boken är rikt illustrerad med historiska och nytagna fotografier av Ribersborgs kallbadhus, samt alla de andra stora och små kallbadhus längs Malmös och Limhamns stränder.

En lång rad skribenter medverkar i boken för att belysa badhusens och badandets historia ur olika aspekter, som t.ex. byggnadsminnesvård, kulturhistoria, medicinska aspekter på vinterbad osv. Flera kända och okända malmöbor med egna erfarenheter av Ribersborgs Kallbadhus medverkar med kåserier och funderingar kring bad och badande härhemma och ute i världen.

Visa mer

Medverkande skribenter
Martin Andersson är reporter på Sydsvenskan, med fokus på det historiska under vinjetten Försvunna Malmö. Han är jämnårig med Simhallsbadet där han också lärde sig simma. Men det var havet som lockade mest. Stranden, sanden, saltet och solen. Och så Kallbadhuset. Senare också under vintertid. Numera helst en vindstilla och stjärnklar kväll i januari, med krispigt havsvatten och glittrande utsikt över Öresund med Köpenhamn och Bron. Då värmer ett kallbad som bäst.

Lars-Gunnar Bengtsson har ett långt förflutet som bildproducent, fotograf och redigerare på nyhetsredaktionerna på SVT. Som barn undrade han varför man skulle betala inträde till kallbadhuset för att bada i havet. Men det var innan han upptäckt välbefinnandet efter bastu och vinterbad. Har vinterbadat regelbundet i drygt 20 år, badar dagligen numera.

Mikael Bergstrand är författare från Malmö och flitig besökare på Ribersborgs kallbadhus. Under åren 2007-2011 bodde han i New Delhi, en period som inspirerat honom till att skriva sina populära romaner som utspelar sig i både Malmö och Indien. Böckerna har sålts till ett tiotal länder och ska snart bli teveserie i Sverige.

Lena Birgersson har arbetat i många år som reporter och redaktör på Sveriges Television i Malmö, bl.a. på Sydnytt och Barnjournalen samt en lång rad andra program. Idag är hon frilansjournalist med det egna företaget BirgerssonMedia i Lund. Vinterbadar ofta.

Tina Fransson Krook är Malmöbo och kommunikatör till yrket. Trivs i staden men beroende av att komma ut i naturen för att fylla energidepåerna och samla tankarna. Åretruntbadare sedan några år; motionssimmar i havet från maj till oktober – med eller utan våtdräkt beroende på temperatur – under vintermånaderna besöker hon Kallis för bastu och dopp, gärna flera gånger i veckan.

Lena Frisk är flerfaldigt prisad ståuppkomiker, känd från radio- och TV. Startade MACK (Malmö Comedy Klubb) år 2000. Fick Malmö Stads Glädjespridarpris 2014. Utbildar och är mentor till nya komiker. Vinterbadar som en riktig fegis. Det måste vara stiltje, sol och en lång stund i bastun innan. Men då är det underbart!

Bo Gentili är författare och har varit Bibliotekarie på Malmö stadsbibliotek i nästan 40 år. Han har ett långt förhållande till Ribersborgs kallbadhus. Här lärde han sig simma en kylig försommar vid mitten av femtiotalet och hit har han återvänt mer eller mindre regelbundet hela sitt liv. Alla årstider, med en förkärlek för tidig vår och sen höst.

Jan Hemmel har varit mångsidig producent, reporter och regissör på Sveriges Television, är kulturskribent och författare (”Skånska mord – Brott och straff i 150 år”, bl.a.) är aktuell med boken ”Vem var du Axel Ebbe, ett konstnärsliv” och filmen med samma namn, tillsammans med Jan Troell. Bor i Malmö. Vinterbadar inte.

Erik Hirschfeld, fågelskådare och amatörfotograf men också författare till fack- och barnböcker om fåglar och natur utgivna i Sverige, USA och Storbritannien. Han är speciellt intresserad av stadens fågelliv och skrev boken Fåglarnas Malmö för några år sedan. Han gillar verkligen inte att bada och basta. Har besökt Kallis i det syftet endast en gång, på sin egen svensexa. Annars älskar han att vara under vattenytan och se på fiskar i varmare hav, det är nästan som fågelskådning.

Tore Holmqvist är pensionär sedan åtta år, efter arbete som affärsutvecklare på Posten bl.a. Tiden, den dyrbara, går till familj, resor, golf och givetvis bad. Badar varje dag med Sibbarps Kallbadhus som bas. Tar gärna ett morgondopp också under sommarhalvåret.

Ulrika Hotopp har rötter i norra Bohuslän, närmare bestämt Strömstad – en av Sveriges anrika badorter. Det är av stunderna på Kallis hon bland annat får sin energi för att orka med livet som aktiv trebarnsmamma och arbetet som hållbarhetschef på E.ON. Något hon kommer fortsätta med så länge det bara går!

Bo Hultén skriver och snackar om simning i alla upptänkliga sammanhang. SM, EM och VM, 25 World Cup och mycket annat. Simkommentator på Eurosport sedan 90-talet och sedan år 2000 utgivare och skribent på websidan Simma.nu. Han har ett tidigt förhållande till bad i Öresund med ett första dopp på T-bryggan vid 4 års ålder och sedan bastubad på Kallis fram till studenten. Denna tradition skall återupptas efter pensionsålder inträffar.

Bengt Jacobson, arkitekt och delägare i Bygg-A, Ernfors & Jacobson med specialintresse för restaurering av äldre byggnader, gärna byggnadsminnesförklarade, såsom Kallbadhuset, Stadsteatern/Operan, Teater-restaurangen, Rosenvingehuset m.m. Han har tre vuxna barn som är inbitna Kallbadhusbadare, badar varje vecka året runt men på den konkurrerande T-bryggan.

Bo Johnson började sin badbana på Ribban redan 1943 när hans mamma Ebba tog med honom dit för första gången. 1948, 7 år gammal, lärde han sig simma på Ribban. 1963 arrangerade han sin första stora jazzkonsert, med Duke Ellington, och 1968 öppnade han tillsammans med Walterström Swing Inn.

John och Barbara Judge från Nya Zeeland tillbringar somrarna i Malmö där barn och barnbarn bor. Dagliga besök på Ribersborgs kallbadhus har blivit rutin under Malmövistelsen. De har etablerat starka vänskapsband med flera badare och några stammisar på kallis har t.o.m. rest runt jordklotet för att hälsa på John och Barbara i deras hem i Nya Zeeland.

Per Jönsson har efter många år med egen fotofirma nu börjat se fram emot en stimulerande tid som pensionär. Det ska bli mer tid över för Pelles två stora intressen, rugby i Malmö Rugby Club och dagliga bad på Ribersborgs kallbadhus.

Giordano Labud är arkeolog och fil. dr i Antikens kultur och samhällsliv. Han har lett flera större arkeologiska projekt och utgrävningar, bland annat en svensk-slovensk utgrävning i San Simone i Istrien 1986–1992, som frilade resterna av en romersk villa med hamnanläggning. Sedan 1985 bastar han och badar regelbundet på Ribersborg kallbadhus och är medlem i Bastugillet.

Inger Ljung Olsson, har jobbat på Sveriges Television sedan 1998, nu som programledare och reporter på Go'kväll. Kommer från Österlen i Skåne men bor nu i Umeå. Gift med en bastuälskare och har en son på 9 år samt två bonusbarn, 13 och 18. Kallbadar regelbundet i Umeå och på Kallis vid varje besök i Malmö.

Helene Malm, arbetar som läkare, specialist på transplantationskirurgi. Helene bor i Lund, har tre barn, började bada på Kallis som student för drygt 20 år sedan och har sedan dess badat regelbundet och ibland oregelbundet. Tycker bäst om Kallis en tidig morgon på vintern när molnen hänger tunga och vinden friskar i så det knakar i knutarna. Då tittar jag ut över havet, svettas i bastun och får perspektiv på tillvaron.

Maria Malmqvist flyttade till Malmö 2014 och har sedan dess badat så ofta som möjligt under vinterhalvåret. När Maria inte badar på Kallis sliter hon sitt hår vid Lunds Universitet, tränar kampsport eller arrangerar Malmö Pride. Enligt egen utsago lever Maria efter devisen ”det ska vara roligt att leva” och placerar gladeligen Malmölivet i den kategoriseringen.

Anton Mencin är journalist, uppvuxen i Örebro men nu verksam i Stockholm. Fick en solig vårdag i april 2013 för första gången träda in i den ribersborgska bastugemenskapen. Fängslades av det mentala välmåendet under viftningarna i fuktbastun, det kroppsliga välmåendet i stunden efter ett iskallt dopp, men framför allt av människorna. Samtalen han haft med utsikt över sundet lever kvar och trots att han idag befinner sig 60 mil från Brygga 1 återkommer han ofta i tanken.

Ulrika Nilsson är journalist med fokus på samhällsskildringar och resereportage. Hon är född och uppvuxen i Göteborg men har sin mammas släkt nere i Malmö. Ulrika besöker dem ofta och ett besök på Kallis blir nästan alltid av då. Kallbadhuset har blivit en oas för återhämtning och reflektion. Det är efter ett kallt dopp som de bästa idéerna har uppkommit.

Gunnar Ottossons intresse för oljefärger väcktes under utbildningen på konstskolan Forum i Malmö i början av 80-talet. När han fick förfrågan om att blanda oljefärg för fasadmålning följde en intensiv period med experimenterande och insamling av kunskap och erfarenheter från äldre yrkesmålare. Detta blev grunden till färgfirman som specialiserade sig på gamla tiders genuina oljefärger före plastfärgernas intåg. Besöken på Kallbadhuset har mest handlat om byggnadsvård och inte så mycket om vinterbad.

Anders Reisnert har arbetat vid Malmö Museer sedan 1970-talet som arkeolog, antikvarie och museiman. Under tio åt innehade han tjänsten som Stadsantikvarie. Ribersborgs kallbadhus blev en del av hans vardag då han från 1990 handlade förändringsarbeten på anläggningen. Han upprättade underlaget för byggnadsminnesförklaringen och skrev, tillsammans med Suzanne Pluntke, boken ”Ribersborgs Kallbadhus” som publicerades år 2000. Anders fikar gärna på Ribban men har hitintills inte nyttjat ställets badfaciliteter.

Sven Rosborn är fil.lic. i Medeltidsarkeologi. Under 17 år var han museichef på Malmö museer samt under 18 år forskningschef på Fotevikens Museum. Hans penna har skapat 15 böcker och ca 600 artiklar i främst ämnen om skånsk och Malmöitisk historia. Sven Rosborn är ingen vinterbadare men känner väl för Ribersborg och dess fantastiska kallbadhus. Speciellt under ungdomstiden på 1950- och 1960-talet var denna strand med sina långa träbryggor för honom och hans vänner ett välkänt utflykts- och rekreationsmål under varma sommardagar.

Kerstin Weman Thornell arbetar som frilansjournalist i Malmö. Skrev under journalistutbildningen en artikelserie på temat Mötesplatser i Malmö, och besökte därmed Kallis för första gången. Sedan dess har det blivit åtskilliga besök, såväl sommar som vinter – senast i samband med födelsedagsfirandet i december.

Allan Widman är advokat och ledamot av Sveriges riksdag sedan 2002. Han är Liberal och ordförande för Försvarsutskottet. Bor i Hyllieby i södra Malmö med hustru och tre barn. Varje dag han befinner sig hemma i valkretsen besöker han Ribban. Han har varit kallbadhuset trogen sedan mitten av 80-talet.
Share:
stäng
Du kanske också gillar …
  • Malmö: Då och nu 259 kr
Klarna Payment Methods Betala enkelt med Swish eller via Klarna.

Related Products

Den besvärliga Elin Wägner
Quick view

Den besvärliga Elin Wägner

85 kr – 239 kr
Välj alternativ
Ej i lager
Quick view

Göteborgs historia

259 kr
Läs mer
Stockholm City
Quick view

Stockholm City

259 kr
Lägg till i varukorg
Sprickor i järnridån
Quick view

Sprickor i järnridån

85 kr – 269 kr
Välj alternativ
Ej i lager
Vasadrottningen. En biografi om Katarina Stenbock
Quick view

Vasadrottningen

0 kr
Läs mer
Krigarkungen – En biografi över Karl XII
Quick view

Krigarkungen

259 kr
Välj alternativ
Lundensare
Quick view

Lundensare

229 kr
Lägg till i varukorg
Demokratins Genombrott
Quick view

Demokratins genombrott

85 kr
Välj alternativ

SNABB ORDERHANTERING

De allra flesta av våra titlar kan skickas från vårt lager inom 1-2 arbetsdagar. Undantagen noteras på respektive boksida.

Köp- och leveransvillkor

SNABB FRAKT

Leveranstiden är 3-5 arbetsdagar vid order före kl 12. Böckerna skickas som A-post vid vikt upp till 1 kilo, och som paket över 1 kilo från vårt lager i Falun.

PERSONLIG SUPPORT

Vi hanterar personligen alla beställningar och frågor.

Kontakta oss

100% SÄKERT

Vi värderar din säkerhet och integritet. Läs mer om vår policy för personuppgifter:

Personuppgiftspolicy

Historiska Media

Historiska Media är Sveriges främsta förlag för utgivning av historisk litteratur.

Telefon: 046-33 34 50
Bantorget 3
222 29 Lund
Org nr 556770-8408
Senaste nytt
  • Norma McCorvey (vänster) var den ogifta, gravida kvinnan bakom rättsfallet Roe mot Wade. Här 1989 framför högsta domstolen i USA, tillsammans med sin advokat. Foto: Lorie Shaull
    Roe mot Wade: Aborträtten i USA
    22 jan
  • Förhandlingar inför signerandet av den såkallade Versaillesfreden, 1919.
    Versaillesfreden 1919
    18 jan
  • Kontakt
  • Om förlaget
  • Köp- och leveransvillkor
  • Bli författare hos oss
  • Integritetspolicy
  • Hantering av cookies
  • Press
HISTORISKA MEDIA 2021. Allt material på denna webbplats tillhör Historiska Media.
  • Meny
  • Våra böcker
  • Aktuell läsning
  • Nya böcker
  • Facklitteratur
  • Skönlitteratur
  • Bokserier
  • Kommande
  • Alla böcker
  • Vår webbutik
    • Aktuell läsning
    • Nya böcker
    • Facklitteratur
    • Skönlitteratur
    • Kommande böcker
  • Bokserier
  • Författare
  • Blogg
  • Om förlaget
    • Om oss
    • Följ oss
    • Kontakta oss
    • Integritetspolicy
  • Press
  • Podcast
Varukorg
stäng
Facebook Instagram YouTube
Sidebar

Ribersborgs kallbadhus

229 kr

I lager