Regalskeppet Kronan
En unik inblick i livet på stormaktstidens största fartyg
De kom från Norrland, Finland, Åland, Öland och Sveriges inland, männen som gick ombord på regalskeppet Kronan. En av dem var Per Elofsson Blank, en ölänning från den lilla byn Skärlöv på öns östra kust. Han tillhörde Kalmar-Ölands båtsmanskompani och var utsedd att tillsammans med 841 andra män ingå i Kronans besättning. Några veckor senare förlorade han och de flesta av hans kamrater livet i det kalla vattnet sex kilometer utanför den kust där han hade sitt hem.
Kronans undergång är en av de enskilt största tragedierna i svensk historia. Fram till färjan M/S Estonias förlisning den 28 september 1994, var det den största fartygskatastrofen i vårt land. Dödstalet för Kronan anges i samtida källor till omkring 800. Endast 42 sägs ha överlevt.
Medan regalskeppet Vasa representerar begynnelsen för det svenska riket som en europeisk maktfaktor, sammanfaller regalskeppet Kronans tid med själva kulmen på den svenska stormaktstiden. När Vasa förliste 1628 stod Sverige i begrepp att träda in i det trettioåriga kriget på kontinenten och påbörja sin territoriella expansion och uppbyggnad av stormaktsväldet. Vid tiden för Kronans undergång 1676, hade stormaktsväldet vuxit oavbrutet och nått sin absoluta höjdpunkt. Större delen av Östersjöns stränder var nu under svensk överhöghet.
En fascinerande blandning av arkeologi och historia
Regalskeppet Kronan – Historia och arkeologi ur djupet ger med utgångspunkt från en dramatisk fartygsförlisning på ett spännande och intresseväckande sätt läsaren en unik inblick i hur marinarkeologi på Östersjöns botten bidrar till att öka vår kunskap om stormaktstiden och människorna i dess mitt.
Det enorma regalskeppet Kronan var en kombination av ett flytande palats och en krigsmaskin – en storslagen manifestation av den svenska stormakten. Fartyget bemannades av män från alla samhällsklasser. De förde med sig sina ägodelar ombord. Skeppsamhället Kronan frystes i sitt dödsögonblick. Idag väcks föremålen åter till liv och kan berätta om sin funktion, de livsvillkor deras ägare levde under och hur vardagen gestaltade sig.
Kronan var ett resultat av influenser från de stora sjömakterna i Europa, framför allt England. Det var därifrån Sverige inbjöd de skeppsbyggare med den nödvändiga kunskapen att bygga storskepp med en så extremt tung bestyckning som Kronan. Med Kronan följde också ett nytt sätt att strida till sjöss; linjetaktiken. Men det skulle visa sig svårt att genomföra teorin under de våldsamma bataljerna till sjöss.
Samtidigt pågick en ständig inrikespolitisk kamp mellan samhällsklasser och individer som kom att påverka utvecklingen och utgången av sjöslagen och kriget. Flera av stormaktstidens förgrundsfigurer kommer till liv i berättelsen om Kronan, men också de enkla besättningsmännen. Deras namn förblir i de flesta fall okända, men fynden av deras kvarlevor och tillhörigheter ger dem en historia.
Ett rikt illustrerat och välskrivet praktverk
Stilen är lättillgänglig och framställningen är kronologiskt disponerad där vi får lära känna den svenska stormakten, byggandet av det stora fartyget, utbrottet av skånska kriget, det stora sjöslaget och därefter kan vi följa de moderna marinarkeologiska utgrävningarna. Framställningen är rikt illustrerad med samtida och nutida bilder och har faktarutor kring stormaktstidens fartyg och sjökrigföring samt många av de mest intressanta fynden.
Bokfakta
Kort info: | Rikt illustrerad i färg |
---|---|
Format: | Inbunden |
Sidantal: | 366 |
Utgiven: | 2016 |
ISBN: | 9789175453552 |