Paris, augusti 1944. När general Leclercs trupper når fram till Paris möts de av jublande folkmassor. Frihetskänslan vibrerar över staden, men firandet kantas av hämndlystnad och politisk osäkerhet.
Storsäljande militärhistorikern Antony Beevor och den framgångsrika författaren Artemis Cooper ger oss en lysande mix av social, politisk och kulturell historia. Tillsammans presenterar de ett levande och övertygande porträtt av Paris efter befrielsen.
De skildrar varje aspekt av livet i Paris – från svartabörshandeln som blomstrade på det fattiga folkets bekostnad till den växande grupp intellektuella som berikade kulturlivet och skänkte staden en förnyad energi.
Antony Beevor och Artemis Cooper har skrivit en enastående bok om det kaos, den osäkerhet och den kreativitet som följde befrielsen av Paris.
Paris, augusti 1944. När den franske generalen Leclerc och hans soldater nådde fram till Paris möttes de av jublande folkmassor. Stadens invånare upplevde en berusande frihetskänsla som inte kände några gränser, men firandet kantades också av hämndlystnad och politisk instabilitet då det gamla Frankrike drabbade samman med det nya.
Den kritikerrosade och storsäljande militärhistorikern Antony Beevor är tillbaka med ett nytt mästerverk i svensk översättning. Denna gång har han tillsammans med sin fru, den framgångsrika författaren Artemis Cooper, skapat ett levande och övertygande porträtt av Paris efter befrielsen.
Mycket mer än militärhistoria – kultur, politik, samhälle, människor…
I Paris efter befrielsen skildrar Antony Beevor och Artemis Cooper livets olika sidor i Paris under åren 1944 till 1949. De gestaltar allt från svarta börshandeln, som blomstrade på de fattigas bekostnad, till den grupp intellektuella – Hemingway, Beckett, Camus, Sartre, de Beauvoir, Cocteau och Picasso – som kom att berika kulturlivet och skänka staden förnyad energi.
Tillsammans har de båda författarna skrivit en fängslande berättelse om vad som händer efter krigsslutet när jublet väl klingat av och det än en gång visar sig att inget folk älskar sina befriare. De amerikanska soldaternas landstigning i Normandie hade gett upphov till falska förhoppningar på båda sidor. Under den kvävande Vichyregimen hade de franska tonåringarna drömt om Nya världens film, musik och litteratur. De klädde sig i amerikanskinspirerade rutiga skjortor, snaggade herrfrisyrer och bar gymnastikskor, men ändå skulle de snart börja förakta sina frälsare och se dem som en ny ockupationsmakt. Det komplicerade och ofta stormiga förhållandet mellan Förenta staterna och Frankrike, som består än i dag, går tillbaka till spänningarna under tiden efter befrielsen. I ljuset av senare tiders händelser skulle man mycket väl kunna hävda att förhållandet mellan Frankrike och Förenta staterna aldrig återhämtade sig efter 1944.
Antony Beevor och Artemis Cooper har skrivit en enastående bok om det kaos, den osäkerhet och den kreativitet som följde åren efter befrielsen av Paris.