Fängslande foton och berättelser om det försvunna Malmö.
Man kan luras att tro att Malmö just nu genomgår sin största förändring. Men det är inte sant. I 800 år har staden förändrats, utvecklats och omdanats. Gång på gång.
Sydsvenskan-journalisten Martin Andersson ger oss i boken Malmö då och nu en bildrik och nostalgifylld skildring av Malmös spännande historia.
Malmö då och nu innehåller trettio texter – i en eller annan form tidigare publicerade i Sydsvenskan under vinjetter Försvunna Malmö. Texterna spänner över epoker och tar upp olika platser och byggnader i Malmö. Bland dessa miljöer möter läsaren olika människor: Kvinnan som byggde Zlatans hus, utopisten som ville se ett jämlikt samhälle, cykelpionjären som blev Malmös första fotbollstränare, den tyske juden som gav oss violdoftande tvättmedel, cirkusdirektören som slog sig ner i Fosie, guld- och silversmederna som levde tillsammans, mamsellen som donerade sina pengar till katterna, änglamakerskorna som verkade i det dolda och Malmös första kvinnliga politiker som motionerade rörande feminina behov.
De fängslande fotografierna i boken väcker inte bara nostalgiska känslor för Malmöbor utan framkallar även en tydligare bild av det gamla Malmö. Det är en förutsättning för att äkta malmöiter – nya som gamla – ska en chans att förstå nutiden och framtiden.
Få svenska städer har genomgått så omvälvande förändringar som Malmö
Allt sedan 1500-talet har Malmö varit en betydande stad, men sin strategiska placering i landets sydligaste del. Före 1658 var Malmö den andra största staden i Danmark och under svensk lydnad blev den utsedd till en stapelstad, med rätt att exportera och importera. Malmö blev också en garnisonsstad och en viktig gränsstad, belägrad av den danske kungen Kristian V år 1677. Sen blev det, liksom många andra städer, en industristad. Några av de historiska industrierna i förgrunden är exempelvis Maskinfabriksaktiebolaget Scania, Skånska Cement AB och Kockums Mekaniska Verkstads AB.
Malmö är svår att jämföra med andra svenska städer. Malmöborna jämför sig inte med Stockholm, de blickar istället söderut mot kontinenten och vänder Stockholm ryggen.
En unik bok med en blandning av det gamla och nya Malmö
Boken innehåller trettio texter, i en eller annan form tidigare publicerade i Sydsvenskan under vinjetten Försvunna Malmö mellan 2013 och 2015. Alla texterna är skrivna med ett brinnande intresse för stadens historia och med en stor lust att förmedla den. De spänner över epoker och tar upp olika platser och byggnader i staden. Bland dessa miljöer möter läsaren olika människor:
- Bertha Gadde, kvinnan som byggde Zlatans hus.
- Fredrik Petersen, cykelpionjären som blev Malmös första fotbollstränare.
- Meyer Zadig, den tyske juden som gav oss violdoftande tvättmedel.
- Henning Orlando, cirkusdirektören som slog sig ner i Fosie.
- Gustaf Dahlgren och Carl Bertram Lyxdorph, guld- och silversmederna som levde tillsammans.
- Anna Henriks Björkman, mamsellen som donerade sina pengar till katterna.
- Anna Stenberg, Malmös första kvinnliga politiker som motionerade rörande feminina behov.