När Benjamin är elva år blir han vittne till ett mord. Sannningen om mannens död kan han inte berätta för någon, och det sätter djupa spår i hans inre. De obesvarade frågorna blir många: Bär ett vittne del i skulden? Ljuger man om man tiger om sanningen?
Lyckans son är en dramatisk och fängslande skildring av Benjamins uppväxt och mognad till man i Skandinavien vid 1800-talets slut. Från gården Reinsnes i Nordnorge, via latinskola i Tromsö, till kärleksäventyren och livet som läkarstudent i Köpenhamn
Lyckans son är den andra delen i berättelsen om Dina och hennes familj.
Benjamin är son till Dina på Reinsnes. När Benjamin är elva år blir han vittne till ett mord: han ser sin mor skjuta ihjäl sin ryske älskare. Sannningen om mannens död kan han inte berätta för någon och det sätter djupa spår i hans inre. De obesvarade frågorna blir många: Bär ett vittne del i skulden? Ljuger man om man tiger om sanningen? Har modern rätt att offra vem hon vill?
Lyckans son är en dramatisk och fängslande skildring av Benjamins uppväxt och mognad till man i Skandinavien vid 1800-talets slut. Från gården Reinsnes i Nordnorge, via latinskola i Tromsö, till kärleksäventyren och livet som läkarstudent i Köpenhamn. Även om Dina inte är fysiskt närvarande i större delen av boken bär Sebastian hennes existens med sig genom livet.
Han letar efter Dina, i Berlin, men också i de kvinnor han möter: garvarens fru i Tromsö, Karna från fältsjukhuset i Dybbøl, professorns dotter Anna som är förlovad med hans bästa vän. Det uppslitande minnet från barndomen är en börda han för med sig, och det har skapat en öppning till vansinnet inom honom.
Lyckans son från 1993 är en fristående fortsättning på Dinas bok (1990). Det är den andra delen i berättelsen om Dina Grønelv och hennes familj. Del tre, Karnas arv, kom 1999. 2021 utkom en fjärde, helt nyskriven bok i serien om Dina – Den som ser.
Fantastiskt välskrivet romanepos som fascinerat generationer av läsare
Herbjørg Wassmo är en skicklig historieberättare som skriver om svåra ämnen på ett sätt som får läsaren känna igen sig, och alltid med särskild omsorg om de mest utsatta och sårbara karaktärerna.