Preventivmedlens pionjärer
Under många år var namnet Nils Adamsson synonymt med kondomer. Men bakom automaterna som fanns på många offentliga toaletter stod ett gift par som under flera decennier kämpade för människors rätt till preventivmedel och sexuell njutning utan oro för oönskade graviditeter.
Det här är berättelsen om Karin och Nils Adamsson. Två arbetarbarn som växte upp under enkla omständigheter, träffades, bildade familj och drev ett framgångsrikt företag som sålde kondomer, pessar och andra ”försiktighetsartiklar”.
De var på många sätt pionjärer av mycket stor betydelse för både män och kvinnor. Men deras verksamhet hade ett högt pris. Både Karin och Nils dömdes till fängelse för att de informerade om preventivmedel. Äktenskapet var stormigt och makarna var ofta djupt oense om hur verksamheten skulle skötas. Under årens lopp gick företaget flera gånger i konkurs, men överlevde trots allt.
Gunnela Björk har skrivit flera uppmärksammade biografier och när hon nu sätter fokus på två fascinerande livsöden blir det också en berättelse om den kamp som fördes under större delen av 1900-talet för barns rätt att födas önskade, och för kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp.
Karin och Nils Adamsson var förespråkare för preventivmedel, fri abort och för rätten till sexuell njutning.
1910 stod sedligheten högt på dagordningen och Sverige fick en lag, Lex Hinke, som gjorde det straffbart att informera om preventivmedel. Både Nils och Karin bröt mot den lagen och dömdes till fängelse. Det hindrade dem inte från att bygga upp ett företag som sålde kondomer, pessar och andra ”försiktighetsartiklar”. Och dessutom abortredskap i en tid då fosterfördrivning var en sista desperat utväg för många kvinnor.
En oönskad graviditet innebar ofta social och ekonomisk katastrof för unga kvinnor, särskilt för kvinnor i arbetarklassen. Illegala aborter var vanliga, barnamord likaså. Ändå nekades människor ända fram till 1938 rätt till upplysning om och tillgång till preventivmedel.
Utan Karin och Nils Adamsson och andra pionjärer skulle många människor helt ha saknat tillgång till preventivmedel och ännu fler barn skulle ha fötts oönskade. Deras försäljning av kondomer och andra ”försiktighetsartiklar” och deras ovanligt frispråkiga pamfletter gjorde det möjligt för många människor att skaffa sig kunskaper både om barngränsning och om sexuell njutning.
Men deras verksamhet hade ett pris. Broschyrer och annonser beslagtogs och åtalades. Kritiken kom från många håll: kyrkan, riksdagen, Riksförbundet för sedlighetens bevarande, Vita Bandet och andra borgerliga kvinnoorganisationer. Karin var engagerad i arbetarrörelsen men inte heller där fick hon något helhjärtat stöd för sina idéer och sitt arbete.
Makarna var ofta djupt oense om hur verksamheten skulle skötas. Under årens lopp gick företaget flera gånger i konkurs, men överlevde trots allt. När Nils dog, ännu inte fyllda sextio, expanderade företaget under Karins ledning med filialer över hela Sverige, kondomautomater och en blomstrande postorderförsäljning. Med tiden växte verksamheten, till att en dag även lägga grunden till klädkedjan Polarn o Pyret.
I Lust och nöd får vi följa makarna mångåriga kamp mot preventivlagen och den stränga fosterfördrivningslagen. Med tiden skulle namnet Nils Adamsson bli närmast synonymt med kondomer. Men om namnet för generationer lyfte fram mannen bakom företaget så dolde det samtidigt kvinnan vid hans sida. Det vill den här boken ändra på.