OBS: Print on Demand. Leveranstid ca 15 arbetsdagar.
Kinas dragningskraft blir allt större. Västerländska företag investerar i landet och dess gåtfulla kultur lockar till sig turister. Kinas historia är den första moderna sammanställningen på svenska om detta stora och häpnadsväckande land.
Bokens fokus ligger på det moderna Kina, men skildringen rör sig från forntiden till våra dagar. Hans Hägerdal börjar i de äldsta kinesiska civilisationerna, riksenandet 221 f Kr, de sju huvudepokerna i det kejserliga Kina och går vidare med den imperialistiska framryckningen på 1800-talet med förlorade krig, upprorsrörelser och uppluckring av det gamla samhället. Revolutionen 1911-12 blev starten på en borgerlig republik. 1949 tog Mao Zedong över makten vilket inledde en kontroversiell period med en kommunistisk folkrepublik.
Boken berättar även om den kulturella och intellektuella utvecklingen, om ideologiska och filosofiska tankeströmningar. Kinas civilisation sätts in i ett större geografiskt sammanhang och författaren förklarar varför det kinesiska samhället utvecklats så annorlunda jämfört med Europas.
Kina är ett av de länder som väckt mycket uppmärksamhet de senaste åren. Det ekonomiska uppsvinget och en försiktig öppning i kontakterna utåt har väckt ett intresse både bland investerare och hos turister, men även hos den stora allmänheten har nyfikenheten vaknat. Under år 2008 kommer sommar-OS hållas i Kina så hela världens ögon kommer ytterligare att riktas ditåt. Därför är det vikigt att sprida kunskapen om detta gåtfulla, häpnadsväckande och stora land genom en modern sammanställning baserad på de senaste rönen inom området. Boken är en skildring av Kinas historia från forntiden till våra dagar. Målsättningen är att den ska kunna fungera både som referensverk och som kurslitteratur på högskolenivå.
Inledningsvis presenteras de tolkningar som den moderna historievetenskapen gjort av de äldsta kinesiska civilisationerna, och vilka förutsättningarna som fanns för en högcivilisation i denna del av världen. Resten av boken är i stort sett kronologisk. Den förhistoriska perioden fram till andra årtusendet f.Kr. skildras kortfattat. Därpå följer en relativt utförlig skildring av Kina från första årtusendet f.Kr. fram till riksenandet 221 f.Kr. Perioden har betytt mycket för senare tiders filosofi och uppfattningar om samhälle och stat. Tankeskolor som konfucianism och legalism, liksom religiösa strömningar som daoism, uppstod då.
Därefter behandlas de sju huvudepokerna i det kejserliga Kinas historia, från riksenandet 221 f.Kr. till det tidiga 1800-talet. Kapitelindelningen följer den traditionella uppdelningen i större dynastier (Han, Splittringstiden, Tang, Song, Yuan, Ming och Qing) för översiktlighetens skull. Inom varje period diskuteras ledarskap, administration, ekonomiska trender och intellektuell och kulturell utveckling. Författaren beskriver den kinesiska civilisationen i ett större geografiskt perspektiv och tar upp möjliga anledningar till att det kinesiska samhället utvecklades så annorlunda i jämförelse med Europa.
Sedan skildras den imperialistiska framryckningen på 1800-talet med förlorade krig mot västerlandet, upprorsrörelser, uppluckring av det gamla samhället och försök att genomföra reformer inom ramen för det gamla kejsarsystemet. Därefter revolutionen 1911–12 som blir starten på den borgerliga republiken, 1912–49. En relativt detaljerad skildring ges av den komplicerade politiska utvecklingen under denna tid. Författaren analyserar de stora svårigheterna att konstruera ett nytt och fungerande politiskt system och skildrar bakgrunden till den kommunistiska rörelsens uppkomst i Kina. Perioden avslutas med det förödande kriget mot Japan 1937–45 och inbördeskriget mellan nationalister och kommunister 1945–49.
Boken avslutas med en skildring av den kommunistiska folkrepublikens historia efter 1949. Speciellt Mao Zedongs tid vid makten 1949–76 är en kontroversiell period. Författaren försöker tränga bakom de retoriska överdrifter som ofta använts för att beskriva folkrepublikens historia och inte minst Mao Zedongs roll. Slutligen presenteras en översikt över de ekonomiska och sociala följderna av de reformer som sedan 1978 snabbt kommit att omvandla Kina. Författaren beskriver även utvecklingen mot en auktoritär stat med starka kapitalistiska inslag.