I april 1611 förklarar danske kung Kristian IV krig mot Sverige. Kalmar och stadens slott utsätts för attacker och är först med att falla, och har därför gett namn åt kriget.
Men konflikten berörde hela landet – i Bohuslän har den lokalt skildrats som brännefejden och i Jämtland som Baltzarfejden. I krigets slutskede låg den danska flottan vid Vaxholm och hotade Stockholm. Det var ett kort men förödande krig som på många sätt var en fortsättning på nordiska sjuårskriget som hade utkämpats 40 år tidigare.
Kalmarkriget 1611–1613 är den första svenska heltäckande boken om kriget som avslutades med freden i Knäred. Katarina Harrison Lindbergh skriver engagerande om konflikten dels ur ett övergripande perspektiv, dels på individnivå utifrån brev och propagandavisor. Här berättas om bygdehjälten Sven Håkansson från Madesjö, om hur det gick till när bohuslänska krigsänkor ville gifta sig på nytt och om fältmarskalk Krister Somes roll som förrädare. Kalmarkriget omgärdas av en rik flora av skrönor där lokala hjältar har tillmätts avgörande betydelse, vilket bidrar till att göra denna krigsskildring till spännande läsning.
Kalmarkriget 1611–1613 är kronologiskt upplagd, där varje krigsår får ett kapitel. Inom dessa finns tematiska fördjupningar. Som exempel kan nämnas avsnitt om bygdehjälten Sven Håkansson från Madesjö, om hur det gick till när bohuslänska krigsänkor önskade gifta om sig, om spelet om Kalmar slott och Krister Somes roll som förrädare samt ett kapitel om Älvsborgs andra lösen. Boken har också rejäla inledningsavsnitt som målar upp scenen och förklarar bakgrunden till kriget. Kalmarkriget 1611–1613 skildrar konflikten dels ur ett övergripande perspektiv, dels på individnivå med hjälp av brev, propagandavisor och annat källmaterial som får ge röst år historien.
Stilen är lättillgänglig och populärvetenskaplig. Boken går utmärkt att ta till sig utan några omfattande förkunskaper, ett normalt intresse för ämnet räcker mer än väl. Citerat 1600-talsmaterial på svenska och danska har moderniserats till nutidssvenska, men för den specialintresserade finns en omfattande käll- och litteraturlista att ta del av.