Efter andra världskrigets slut tog ett nytt krig vid, det kalla kriget. Det var ett krig som präglades av ett ideologiskt maktspel mellan de båda supermakterna USA och Sovjetunionen. I sinom tid skulle motsättningarna få en mur som främsta symbol.
Björn Kumm skildrar med stor skärpa denna kylslagna period där ett tredje världskrig i Europa hindrades av terrorbalansen, men där supermakternas konflikter i stället kom att drabba andra delar av världen.
Kalla kriget beskriver det politiska spelet, dess aktörer och händelser runtom i världen. Kumm förklarar bakgrunden till efterkrigstidens brännheta händelser i Korea, Kuba, Vietnam, södra Afrika, Centralamerika och på många andra ställen. Han beskriver även hur kriget fick en skådeplats i Sverige när en svensk DC-3:a försvann över Östersjön 1952 och en sovjetisk ubåt gick på grund i Blekinge skärgård 1981. Skildringen slutar i Berlinmurens fall 1989 och Sovjetunionens kollaps 1991.
Kalla kriget ger en omskakande bild av de närmare femtio år där man fruktade att ett nytt världskrig, ett atomkrig, skulle bryta ut.