Motstånd och kärlek
På ytan var det älskande paret två lojala tjänstemän inom den nazistiska förvaltningen. Harro kom från en konservativ preussisk familj och hade fått arbete vid det tyska luftfartsministeriet. Hans hustru Libertas kom att arbeta inom Joseph Goebbels propagandaministerium.
Till det yttre var de båda ett kärlekspar som hade träffats 1934 under en segelutflykt på en sjö utanför Berlin. Men i hemlighet byggde paret upp ett underjordiskt nätverk som samlade över hundra män och kvinnor, motståndare till den nazistiska terrorn. Harro såg till att hemligstämplade dokument från Luftwaffe hamnade i Sovjetunionen, Libertas samlade fotografiska bevis för tyska krigsbrott.
När Gestapo så småningom kom infiltratörerna på spåren beslutade sig den rasande Hitler och hans hantlangare för att inte bara straffa dissidenterna, de skulle också utplånas från historiens minne. Det lyckades nästan.
I den internationellt hyllade författaren Norman Ohlers nya bok får vi följa det älskande paret i deras underjordiska kamp mot den brutala nazistiska regimen. Författaren har fått tillgång till opublicerade dagböcker, brev och handlingar ur Gestapos arkiv och ger läsarna ett stycke levande sakprosa med i det närmaste litterära kvaliteter.
I Norman Ohlers Infiltratörerna får vi följa Harro Schulze-Boysen, bördig från en konservativ preussisk överklassfamilj. Redan 1933 hamnade han, som liberal debattör, i klameri med den nya nazistiska regimen. Men istället för att framhärda som dissident låtsades Schulze-Boysen ångra sina åsikter. Han sökte jobb vid tyska luftfartsministeriet i hopp om att kunna föra kampen mot det nazistiska systemet inifrån.
Sommaren 1934 träffar han Libertas Haas-Heye, en kvinna med liknande bakgrund som han själv, och de blir inte bara ett par utan följeslagare i den underjordiska kampen mot regimen. Kring sig samlar de över hundra anti-fascister, män och kvinnor som kom att ingå i det motståndsnätverk historien känner som Röda kapellet. Medan Harro, från sin position inom flygvapnet, vidarebefordrar hemligstämplade dokument till Sovjetunionen samlar Libertas, som kom att arbeta inom Joseph Goebbels propagandaministerium, fotografiska bevis för tyska krigsbrott.
Så småningom fick Gestapo vetskap om parets verksamhet och slutet skulle bli bittert för dem båda. Hitler blev utom sig av ilska och hämndlystnad över det faktum att det pågått en komplott mot honom i själva hjärtat av hans rike. Man bestämde sig för att inte bara straffa infiltratörerna, utan att också utplåna själva minnet av dem från historien. De lyckades nästan.
Norman Ohlers framställning bygger på opublicerade dagböcker, brev och handlingar ur Gestapos arkiv. Författaren lämnar stort utrymme åt sina huvudkaraktärer, deras tankar, känslor och drivkrafter. Resultatet är ett superbt stycke medryckande sakprosa med litterära kvaliteter.