Dick Harrisons Hansan är den första djuplodande boken på svenska om det mäktiga medeltida handelsförbundet.
På 1100- och 1200-talen slöt sig tyska köpmän samman i gillen som kom att utgöra grunden till Hansan. Under de följande århundradena växte organisationen i makt och inflytande för att i början av 1400-talet dominera över nästan all kommersiell verksamhet i Nord- och Östersjöområdet. Hansan var ett huvudsakligen fredligt nätverk i en tid då internationell samverkan enligt dagens modell inte existerade. Inom hansakulturen förenades tegelstensgotik, sillsaltning och skeppskonstruktion med köpmannastolthet, blockadpolitik och sjörövarjakt.
Stora delar av norra Europa ingick i det hanseatiska kulturområdet, och det tyska inflytandet gör sig än idag påmint i städer som Stockholm, Bergen och Visby. Men blomstringen följdes av förfall när nya stater och affärsmän utmanade organisationen under renässanseran. Hansan upphörde successivt att fungera på 1600-talet. I modern tid har dess gränsöverskridande nätverksagerande fått förnyad aktualitet, och många har dragit paralleller till EU.
Hansan är Dick Harrisons magnum opus – här skildrar han som en av landets stora folkbildare Hansans bakgrund, uppgång och fall kryddat med spännande djupdykningar i städers och människors öden.
Boken är en rikt illustrerad och vacker fyrfärgsproduktion. En perfekt presentbok till historieälskaren.
Hansan var ett både egoistiskt och fredsfrämjande nätverk och handlingsmönster, en organisation med lösligast möjliga kitt, en kultur som förenade tegelstensgotik, sillsaltning, skeppskonstruktion, blockadpolitik och sjörövarjakt, en värld av såväl konservativa patricier som djärvast möjliga spekulanter, detta i en era som ännu saknade grundvalarna i vad som idag definieras som rättssäkerhet och internationell samverkan. Hansan var på en och samma gång en mycket medeltida företeelse – frambesvuren ur epokens trängande behov – och ett främmande element i sin tid, präglat av dynamik och koordination när pestepidemier, rovriddare och härsklystna furstar gjorde tillvaron osäker för alla och envar, i synnerhet folk med pengar.
Hansan är också ett begrepp som säger lika mycket – för att inte säga mer – om den hotfulla omvärlden som det säger om de köpmän och städer som slöt upp bakom fenomenet. I allt väsentligt formades hansebegreppet i konflikter med grannfurstar, i de kritiska ögonblick när det blev nödvändigt för de nord- och västtyska köpmännen att samarbeta och definiera sig utåt.