Europa: En personlig historia är en insiktsfull och fascinerande upptäcktsresa genom Europas efterkrigstid, skriven av nutidshistorikern Timothy Garton Ash. Han är professor vid Oxfords universitet och är en flitigt återkommande skribent som regelbundet kommenterar europeisk politik. I fem decennier har han med historikerns perspektiv bevakat några av Europas mest dramatiska skeenden och intervjuat dess huvudpersoner.
I den nya boken erbjuder Timothy Garton Ash ett unikt perspektiv på de möjligheter och utmaningar som präglar vår alltmer globaliserade värld. Berättelsen spänner från faderns minnen från D-dagen, via författarens intervjuer med polska hamnarbetare och albanska gerillasoldater, till möten med arga tonåringar i Paris fattigaste kvarter.
Som en röd tråd löper Timothy Garton Ashs reflektioner över betydelsen av hemhörighet och hur den påverkar våra identiteter. Utifrån både intellektuella resonemang och enskilda människors erfarenheter utforskar han de politiska och kulturella krafter som på olika sätt format vår kontinent, från Berlinmurens fall till den nya nationalismens framväxt i Europa. Den svenska utgåvan kompletteras med ett nyskrivet kapitel om kriget i Ukraina.
I Europa – en personlig historia närmar sig nutidshistorikern Timothy Garton Ash frågor om nationell identitet och vad hemhörighet betytt i Europa efter andra världskriget. En bärande tanke han för fram är hur Sovjetunionens fall och Tysklands återförening ställt dessa frågor på sin spets och att de alltjämt förblir obesvarade.
Genom en rad fallstudier, från Tysklands återförening till Jugoslavies upplösning, illustrerar författaren utmaningarna med att definiera nationell identitet i en värld stadd i snabb förändring. Han hävdar att hemhörighet ofta bygger på myter och historiska berättelser som är antingen ofullständiga eller felaktiga, vilket i många exempel lett till splittring och konflikter.
Som en av sina slutsatser vill Garton Ash betona vikten av dialog och förståelse som ett sätt att lösa konflikter kring nationell identitet. Han argumenterar för att människor måste vara villiga att lyssna på varandra och engagera sig i ärliga och öppna diskussioner om deras skillnader sinsemellan, i syfte att hitta en gemensam grund.
Sammantaget är Europa – en personlig historia en tankeväckande och högaktuell upptäcktsresa genom det moderna Europa, som ger värdefulla insikter i världsdelens historia och politik efter kalla kriget.