Författaren och tidigare diplomaten Ingmar Karlsson har skrivit ett antal kritikerrosade böcker om Europa och Mellanöstern. Ett utrikes liv är hans spännande och högaktuella memoarer, där Ingmar Karlsson skildrar sin klassresa från ett arrende i Småland utan moderna bekvämligheter till det svenska palatset i Istanbul.
Boken summerar upplevelser och reflektioner under 40 år och åtta utlandsposteringar på UD. Ingmar Karlsson befann sig bland annat i Damaskus under de år då invandringen av syrianer till Sverige inleddes, han var på plats i Beijing när grunden lades till dagens aggressiva statskapitalism och i Bonn när muren föll och Tyskland enades.
Boken innehåller minnen från alla dessa poster, men också från resor på egen hand och tillsammans med svenska politiker som Olof Palme. Dessutom återges personliga möten med ledande politiker som Fidel Castro, Bruno Kreisky, Moshe Dayan, Václav Havel och många andra.
I Ett utrikes liv beskriver Ingmar Karlsson en klassresa som förde honom från ett arrende i Småland utan moderna bekvämligheter till Utrikesdepartement där han arbetade i 40 år. Under tre decennier tjänstgjorde han på tre kontinenter från Colombia till Kina. Han var närvarande där det skrevs historia: i Bonn när muren föll och Tyskland enades, i Prag och Bratislava efter Tjeckoslovakiens delning samt i Istanbul när förhoppningar fortfarande fanns om en demokratisk utveckling i Turkiet. Med kritisk blick skildras arbetet på UD och hur detta förändrats under den resa som slutade på det svenska palatset i Istanbul.
Boken innehåller upplevelser och politiska reflektioner från Karlssons alla poster. Författaren delar med sig av minnen från resor – på egen hand eller med svenska politiker, som till exempel Olof Palmes omskrivna resa till Latinamerika sommaren 1975. Här skildras även personliga möten med ledande politiker som Fidel Castro, Bruno Kreisky, Moshe Dayan, Václav Havel och många andra.
Flera av Ingmar Karlssons placeringar sammanföll med skeenden som på olika sätt starkt påverkat Sverige och vars konsekvenser Karlsson beskriver med en kritisk syn på den svenska politiken. Han var i Damaskus 1979-1983 när invandringen av syrianer till Sverige började och han förutsåg kommande decenniers integrationsutmaningar. I Beijing iakttog han reaktionerna på baklängesrevolutionen i Kina som lade grunden för dagens aggressiva statskapitalism.
I ett avslutande kapitel beskriver Karlsson också sin verksamhet som föreläsare, folkbildare och författare.