Maria Gustavsdotter når ut till en allt större läsekrets med sina uppskattade historiska romaner. För första gången skriver hon nu en roman som utspelar sig både i historisk tid och i nutid.
I En sekund är jag evig möter vi bibliotekarien Birgitta som reser till Skåne för att ordna med sin mors begravning och städa ur föräldrarnas gamla lägenhet. Hon borde ha fullt upp med allt det praktiska men istället tillbringar hon dagarna med att läsa sin fars efterlämnade papper. Birgittas bror är mest intresserad av den gamla värjan från 1700-talet, som är förknippad med en familjemyt. Finns det kanske ett korn av sanning i den?
Parallellt med denna historia möter vi Annika år 1717, vars mor oväntat dör. Hon blir tvungen att lämna sitt hem och skapa sig ett nytt liv. Men vart ska en flicka ta vägen i Karl XII:s Sverige?
En historisk roman som kombinerar ett vackert språk med spänning samt historia med nutid.
Birgitta har bara några år kvar till pension. Hon har alltid varit en så kallad ”duktig flicka” som hjälpt sin mor, servat sin man och stöttat sina två barn. När hennes mor dör reser Birgitta till Skåne från sitt hem i Uddevalla för att ordna med begravningen och städa ur föräldrarnas gamla lägenhet. Det är en resa som visar sig vara ögonöppnande när hon börjar läsa sin fars efterlämnade papper.
Ensam i sin mors lägenhet tänker hon igenom sitt liv och jämför det med moderns. Hennes bror undviker städningen och är mest intresserad av släktens klenod, en värja som sägs ha tillhört en officer i Karl XII:s armé. Birgittas far var en passionerad släktforskare och funderade ofta över värjan och hur den kommit i familjens ägo. Han letar efter bevis för den myt som finns i familjen om en skånsk bonddotter som tog sin brors plats i Karl XII:s armé.
Birgittas man tror att arvet efter modern ska göra det möjligt för dem båda att gå i pension. Han drömmer om att köpa en husbil och tillbringa vintrarna i södra Europa. Han utgår också ifrån att det han vill, det kommer Birgitta att gå med på.
Parallellt med denna nutida berättelse möter vi Annika Trullsdotter år 1717. Hon drömmer om ett liv som hustru till en hantverkare, eller kanske som fataburshustru i ett stort välmående hushåll. Men i verkligheten hamnar Annika som tjänsteflicka hos en familj i Lund, samtidigt som hon värnar om sin lätt handikappade äldre bror Jens.
Då syskonens mor dör blir hon tvungen att flytta hem till den lilla gården för att hjälpa sin styvfar med arbetet där. Jens tar värvning och drömmer om hjältedåd, men Annika ser att brodern inte är lämplig som soldat. Styvfaderns våldsamhet driver henne till slut att rymma från gården. Men vart ska en flicka ta vägen i Karl XII:s Sverige?
En sekund är jag evig är en bok som går hem både hos den klassiska romanläsaren och hos historiefantasten
I boken löper berättelserna om de två kvinnliga huvudkaraktärerna parallellt. Annika berättar i jagform om sitt liv på 1700-talet, medan Birgittas historia utspelar sig i nutid och berättas i tredje person.
Som alltid med Maria Gustavsdotters böcker är språket levande och vackert. De historiska detaljerna smälter in utan att vara påträngande. För första gången på tio år skriver hon dessutom en roman som även utspelar sig i nutid. Kombinationen med den historiska tiden är spännande och underhållande.