I Drottningkronan möter vi den unga flickan Ester som drömmer om en ljus framtid, fylld av glada barn och kärlek. Drömmarna krossas när morbrodern sätter henne i kloster. Härifrån rövas hon snart bort av en samvetslös präst som för henne till Finland.
När den svenske kungen Knut Eriksson kommer till Finland möter han av en slump Ester. Han blir fullkomligt betagen i henne och bestämmer sig för att ta henne till brud. Snart får Ester mer makt och inflytande än hon någonsin vågat drömma om.
Ingrid Kampås har skrivit en fängslande roman om en kvinnas livsöde i slutet av 1100-talet. Skildringen är fylld av dramatik och spänning, och ger en god inblick i kvinnans villkor under medeltiden.
Detta är den femte fristående delen i den populära romanserien Släkten
Det har i alla tider funnits kvinnor med makt och inflytande, men ofta har det varit en dold makt. De har inte varit beslutsfattare i egentlig mening, utan snarare väglett och agerat rådgivare åt män. Ett bra exempel på detta är Hildegard av Bingen som levde på 1100-talet och som var rådgivare åt kejsaren Barbarossa. Kvinnor kunde också vara mycket lärda och det var framför allt klostren som gav kvinnor möjlighet till kunskap, som vigda åt Gud kunde de välja bort äktenskapet.
Allianser genom äktenskap och vänskapsband var grunden för hur makt utövades på denna tid när det inte fanns en stark kungamakt med ett fast avgränsat område att styra över. Drottningkronan handlar om den begåvade Ester och hennes liv, om längtan och kärlek och sorg och glädjeämnen, som kvinna och som mor. Från att ha varit trälinna blir hon maka åt en kung. Hon blir också hans rådgivare och hjälper sin make att styra riket men tar även emot impulser utifrån för att stärka riket.
Inblick i kvinnors villkor på 1100-talet som i vissa tillfällen inte var så olika våra egna
Ester har en lycklig barndom på Hojum, uppfostrad på sin morbror Lars gård eftersom hon blev föräldralös som nyfödd. Sedan hennes mormor Helena dog har Lars i och med Helenas helgonrykte fått många pilgrimer till kyrkan på Hojum. Det har strömmat in gåvor till kyrkan och han har dels kunnat försköna den, dels ta dit en lärd präst från Irland. Lars har övertygelsen att hans ätt är ämnad till något stort och låter därför prästen utbilda hans barn, även Ester.
Ester visar sig vara en begåvad elev. Därför beslutar Lars att hon ska bli nunna i det nygrundade Gudhems kloster. Hon rövas dock därifrån av en ondskefull präst som tar henne till Finland. Han färdas med ett gäng krigare i syfte att tvångsdöpa hedningar. Innan hans liv tas av daga blir Ester gravid med hans barn.
Av en händelse kommer kung Knut Eriksson till Finland och Ester blir hans maka, han vill gifta sig med henne, särskilt då han får höra att hon har ett helgon i sin släkt. Ester återvänder som drottning till Västergötland där hon bosätter sig på kungsgården Eriksberg.
Lättläst, spännande och engagerande läsning.
Knut och Ester älskar varandra men Ester tvingas acceptera hans många frillor, vetskapen att han alltid kommer tillbaka lugnar henne något. Knut är en god man men har viss beslutsångest och är ibland osäker på sin sak. Därför blir Ester och jarlen Birger Brosa hans främsta rådgivare. Ester får bland annat resa till Lübeck för att sätta ihop ett handelsavtal och får där höra talas om den lärda nunnan Hildegard av Bingen som är rådgivare åt kejsaren. Ester besöker hennes kloster och lyckas också införa nyheter när det gäller jordbruk på Eriksberg. En som alltid står vid hennes sida är hennes ungdomskärlek Thore som är en av Knuts närmaste män. Med åren utvecklar Ester och Thore ett allt starkare band.
Ester får barn och fast hon är drottning kantas hennes liv av vanliga frågor som sorg, glädje, besvikelser och framgångar. Den ring som hon fått efter Helena blir också hennes vigselring och genom hela sitt liv hämtar hon stöd hos Helena genom denna ring. Boken skildrar ett kvinnoöde i en tid av stora omvälvningar i samhället, till exempel kyrkans ökade makt och början till formandet av sammanhållna riken samt mer och mer kontakter med yttervärlden.