En framtid i skuggan av apartheid. Högaktuell skildring om Sydafrika!
Regnbågsnationen har på drygt två decennier gått från att vara Nelson Mandelas hyllade demokratibygge och försoningsprojekt till att bli en nation i kris. Det är en utveckling som få kunde förutse.
Såren från apartheidtiden har fått sällskap av korruption och politisk vanskötsel. Med ett år kvar till parlamentsvalet 2019 måste sydafrikanerna bestämma sig för hur de vill att deras framtid ska se ut. Vilka är Sydafrikas utmaningar och vad beror de på? Och hur ska de övervinnas?
Det nya Sydafrika ger en rykande aktuell inblick i ett land som under de senaste decennierna både har engagerat, inspirerat och oroat omvärlden.
Sydafrika står vid ett vägskäl. För drygt 20 år sedan var det världens mest hyllade demokrati- och försoningsprojekt, med Nelson Mandela vid rodret. Idag är det svårt sargat efter många års politisk vanskötsel, ekonomisk kris och insikten om att det inte var riktigt så enkelt att gå vidare som många trodde under åren efter apartheids fall.
Det nya Sydafrika tar vid där Andreas Karlssons förra bok, Sydafrikas historia, slutar och försöker identifiera och förstå de utmaningar som landet står inför: tillståndet för demokratin, kampen för att hitta sin nya identitet, arvet från apartheidtidens raspolitik och regeringspartiet ANC:s roll i det nya Sydafrika. Det är berättelsen om hur de härdade sydafrikanerna försöker gå vidare, men samtidigt hela tiden tvingas brottas med det förflutna. Det är berättelsen om hopp och framtidstro i en tuff tid då valet står mellan att försöka hitta tillbaka till den väg som Nelson Mandela en gång i tiden stakade ut, eller att ge upp inför de enorma utmaningarna och tillåta att krisen fördjupas.
Dagens Sydafrika har ibland jämförts med en svårt traumatiserad person som inte har velat, kunnat eller tillåtits bearbeta sitt förflutna. Man måste trots allt komma ihåg att alla vuxna sydafrikaner fortfarande minns apartheidtiden och vad den gjorde med människor. Samtidigt råder nya tider, med nya politiker som haft flera år på sig att förändra saker till det bättre. Man har försökt åstadkomma försoning och för varje år som går ökar antalet sydafrikaner som inte har några egna erfarenheter från apartheids oförrätter. Det skapar en komplicerad och dynamisk samhällsutveckling som innehåller både orosmoln och förhoppningar.
Det nya Sydafrika tar vid där Sydafrikas historia slutar och beskriver landets förhållande mellan dåtid och nutid.
Det nya Sydafrika är en del av Historiska Medias bokserie Brännpunkt, som behandlar dagsaktuella politiska teman. Boken bygger på många års boende i och journalistisk bevakning av landet långt ned i Afrika. Den utgår också från ett journalistiskt förhållningssätt och språk, i bemärkelsen att den försöker beskriva och förklara på ett tillgängligt och begripligt sätt utan att förutsätta omfattande förkunskaper.
Boken utgår från det faktum att i Sydafrika är dåtid och nutid oskiljaktiga. Det mörka historiska arvet påverkar fortfarande alla delar av samhällslivet. Vilken betydelse har det för identitet och politik? Andreas Karlsson berättar om de förödande åren med Jacob Zuma som president, och om de institutioner och egenskaper som trots allt värnar demokratin och som – förhoppningsvis – kommer att vara Sydafrikas framtida räddning. Bland annat lyfter Karlsson fram hur Zumas efterträdare Cyril Ramaphosa har framstått som en hoppfull vändning i sydafrikansk politik. Han skriver exempelvis om en morgonjogg som Ramaphosa gjorde med den tidigare finansministern Trevor Manuel i Kapstadens Sea Point, och påpekar hur den nye presidentens avslappnade och tillmötesgående attityd på strandpromenaden kan tolkas som en symbol för en ny era – och ett förnyat Sydafrika.