Hur fick Kärleksgatan i Malmö sitt namn? Vilka var Davids hallar och vad gjorde nippertanterna? Varför stängdes stadens saluhallar och vilka bojkottade Epa? Var spelade Bo Widerberg in Kvarteret Korpen och vad i hela universum gjorde Gagarin på Domus?
Frågorna om svunna tider i Malmö är många. Martin Andersson, reporter på Sydsvenskan, har svaren.
I Det försvunna Malmö riktar han strålkastarljuset mot omvandlingen av Gamla staden och andra kvarter. I den rikligt illustrerade boken berättas också om saluhallarna, varuhusen och butikerna som genom åren speglat Malmöbornas konsumtion: från lyx och överflöd till lågpris och livets nödtorft. Med djupdykningar i kolonier, nöjesfält och filminspelningar lägger författaren ytterligare bitar i det stora pusslet om Malmös historia.
För alla som vill upptäcka – eller minnas – nygamla sidor av Malmö bjuder Martin Anderssons exposé på en lärorik vandring genom tid och rum.
Boken skildrar stadens dramatiska utveckling dels genom att betrakta stadsmiljön i den Gamla staden, dels genom att belysa omvandlingen av stadsdelen Davidshall och kvarteret Korpen, båda i Södra Förstaden där drömmen om en kolonilott var stor. Boken belyser också malmöbornas konsumtion och efterfrågan, från lyx och överflöd till lågpris och livets nödtorft, genom en historisk genomgång av stadens saluhallar, varuhus och större butiker.
Stilen är mer populärhistorisk än akademisk. Texterna är skrivna med ett brinnande intresse för Malmös historia och med en lust att förmedla en unik historia. Kapitlen är tematiserade och består i huvudsak av texter som tidigare har publicerats i Sydsvenskan under vinjetten Försvunna Malmö. Lejonparten av bilderna kommer från samma tidnings bildarkiv.
Martin Andersson, journalist och mångårig reporter och redaktör på Sydsvenskan med ett förflutet som filmrecensent. Född i Malmö, med danskt, norskt, skånskt och stockholmskt påbrå. Författaren gräver i minnen, rotar i arkiv, slår i gamla böcker i ambition att ge perspektiv på nuet. Han har tidigare bland annat gett ut Malmö: Då och nu.