I Den perfekta konflikten skildrar Johan Berggren – tidigare rådgivare till Tony Blair och stabschef vid Kvartetten i Jerusalem – vår tids mest svårlösta konflikt.
Boken bygger på författarens erfarenheter från fyra år i konfliktens fysiska epicenter, från tjänstgöring och resor runt om i Israel, Västbanken, Gaza och regionen samt ett sextiotal intervjuer med allt ifrån religiösa israeliska bosättare till radikala palestinier. Berättelsen, som blickar både bakåt och framåt, kombinerar historiska skildringar, initierade politiska analyser och personliga betraktelser.
Här beskrivs en närmast perfekt konflikt – territoriell, existentiell, religiös – med två sidor som båda ser sig som offer, som tolkar historien diametralt olika och som misstror varandra fundamentalt. Men kan en historia av krig och lidande förbytas i en ljusare framtid och vilka är vägarna bort från politiska låsningar och ständiga våldscykler?
Författaren avhandlar USA:s och arabvärldens roll, men också Sveriges historiska engagemang i frågan och förutsättningarna att spela en roll igen. De två relativt okända svenskarna Emil Sandström och Paul Mohn träder fram ur skuggorna, som avgörande för Israels grundande.
Varför blir det aldrig fred mellan israeler och palestinier? Sedan slutet på 1800-talet har judar och araber kämpat om herraväldet över området mellan Jordanfloden i öster och Medelhavet i väster – ett territorium inte större än Västergötland.
I Den perfekta konflikten skildrar Johan Berggren, rådgivare till Tony Blair och stabschef vid Kvartetten i Jerusalem 2013–2017 (där EU, USA, Ryssland och FN ingår), vår tids mest utdragna och svårlösta konflikt. Som en av Blairs medarbetare sveptes han in i en fredsprocess som sedan förbyttes i ett brutalt krig i Gaza sommaren 2014. Hans återstående år i regionen handlade om att försöka hålla hoppet om två stater för två folk vid liv.
Berggren beskriver en närmast perfekt konflikt – territoriell, existentiell, religiös – med två sidor som båda ser sig som offer, som tolkar historien diametralt olika och som misstror varandra fundamentalt. Men kan en historia av krig och lidande förbytas i en ljusare framtid och vilka är vägarna bort från politiska låsningar och ständiga våldscykler?
Bokens första del skildrar konfliktens historiska ursprung och utveckling: sionismens genombrott, krigen 1948, 1956, 1967 och 1973, den palestinska nationella rörelsens evolution och förhandlingarna som präglat de senaste årtiondena. Den andra delen handlar om konfliktens stora frågeområden och hur de kan lösas: gränser och bosättningar, säkerhet, de palestinska flyktingarna, Jerusalem och Gaza. Den sista delen analyserar konfliktens och tvåstatslösningens framtid och vad israeler, palestinier och omvärlden måste göra för att nå fred. Här avhandlas USA:s och arabvärldens särskilda ansvar men framför allt vilka strategier parterna själva kan använda. Sveriges historiska engagemang i frågan och förutsättningarna att spela en roll igen beskrivs, och de två okända svenskarna Emil Sandström och Paul Mohn träder fram ur skuggorna, som avgörande för Israels grundande 1948.
Författaren träffar politiker, militärer, bosättare, diplomater, affärsmän och alldeles vanliga invånare, såväl israeler som palestinier, och tar oss med på en unik resa genom det heliga landet: från Hebrons myllrande gränder till Jerusalems Gamla stad, från Ramallahs lyxhotell till Tel Avivs stränder, från Västbankens checkpoints till det Hamasstyrda Gaza, från israeliska bosättningar och militärbaser till internationella fredskonferenser och förhandlingar.
Berggren skriver sakligt och nyanserat, men lyckas ändå förmedla konfliktens känslomässiga intensitet – de motstridiga berättelserna, den djupa misstron, den israeliska rädslan och den palestinska förnedringen. Berättelsen, som blickar både bakåt och framåt, kombinerar historiska skildringar, initierade politiska analyser, personliga anekdoter och ett 60-tal intervjuer med allt ifrån religiösa israeliska bosättare till radikala palestinier. Boken väjer inte för de svåra frågorna – bosättningarna, ockupationen, de palestinska flyktingarnas öden, arabisk antisemitism och säkerhetshoten mot Israel – men argumenterar trovärdigt för att tvåstatslösningens tid ännu inte är förbi.
In this comprehensive account of the Israeli-Palestinian conflict, Johan Berggren explains how a two-state solution can still be achieved. While under no illusions about the complexity and scale of the obstacles to a negotiated settlement, The Perfect Conflict makes a credible case for why we should not yet give up hope.
Tony Blair