OBS: Print on Demand. Leveranstid ca 15 arbetsdagar.
I Kina har tillståndet för mänskliga rättigheter försämrats rejält de senaste åren, vilket även drabbar utlänningar som vistas i landet. Bland annat har två svenskar nyligen kidnappats av kinesiska säkerhetsministeriet och tvingats erkänna påhittade brott på statlig tv.
I arbetet med boken har journalisten Jojje Olsson intervjuat Peter Dahlin, som 2016 utvisades från Kina efter tre veckor i ett underjordiskt fängelse och nu lever i Thailand. Han har även talat med dottern och flera vänner till den svenske bokförläggaren Gui Minhai, som oktober 2015 kidnappades av kinesiska agenter i sin bostad i Thailand. Hösten 2017 släpptes Gui Minhai ”fri” av kinesiska myndigheter, men blev i januari 2018 åter kidnappad av ett tiotal civilklädda agenter.
Reportagebok om de kidnappade Kinasvenskarna och mänskliga rättigheter i Kina
I Kina har tillståndet för mänskliga rättigheter försämrats rejält de senaste åren, vilket även drabbar utlänningar som vistas i landet. Bland annat har två svenskar nyligen kidnappats av kinesiska säkerhetsministeriet och tvingats erkänna påhittade brott på statlig tv.
I arbetet med denna högaktuella bok har journalisten Jojje Olsson intervjuat Peter Dahlin, som 2016 utvisades från Kina efter tre veckor i ett underjordiskt fängelse och nu lever i Thailand. Han har även talat med dottern och flera vänner till den svenske bokförläggaren Gui Minhai, som oktober 2015 kidnappades av kinesiska agenter i sin bostad i Thailand. Hösten 2017 släpptes Gui Minhai ”fri” av kinesiska myndigheter, men blev i januari 2018 åter kidnappad av ett tiotal civilklädda agenter. Den 1 februari blev det officiellt att Gui Minhai är 2018 års pristagare av IPA Prix Voltaire.
För att inte skada de ekonomiska relationerna ger regeringar och företag över hela världen ständigt eftergifter till Kinas regim. Detta blir än mer tydligt i ljuset av landets politiska utveckling sedan Xi Jinping blev president 2013. Xi har sjösatt en uppseendeväckande kampanj mot civilsamhälle och mänskliga rättigheter i Kina sedan efterdyningarna av massakern vid Himmelska fridens torg 1989.
Peter Dahlin är människorättsförsvarare och en av grundarna till NGO-organisationen Chinese Urgent Action Working Group som i hemlighet finansierat och utbildat kinesiska människorättsadvokater. 2016 greps Peter Dahlin av kinesiska myndigheter, anklagad för att ”hota rikets säkerhet”. Efter 23 veckor i fångenskap utvisades Dahlin, som i efterhand har en hel del att säga om svenska myndigheters hantering av såväl hans eget som Gui Minhais fall. Han är också en av många som i boken varnar för konsekvenserna av att en allt mer splittrad omvärld inte vågar stå upp mot ett allt mer aggressivt Kina. I takt med att den kinesiska ekonomin växer så ökar också landets inflytande i organisationer som FN och EU, vars grundläggande värderingar riskerar att undermineras. Samtidigt talar vare sig media eller politiker i Sverige särskilt ofta om Kinas aktiviteter.
Journalisten Jojje Olsson är en av våra främsta experter på Kina
De första två delerna i boken bygger på långa intervjuer med Peter Dahlin respektive Gui Minhais dotter, Angela Gui. Där berättar de mer ingående än någonsin tidigare om intensiva förhör i hemliga fängelser, samt den kamp som man tvingas föra på egen hand om ens familjemedlemmar kidnappas av en av världens största diktaturer. Intervjuerna kombineras med fakta angående utvecklingen av mänskliga rättigheter i Kina. Den tredje och sista delen visar mer noggrant hur svenska och andra myndigheter ställer sig i förhållande till Kinas expansiva politik, möjligheter för handelsutbyte samt vilka konsekvenser som detta får i det långa loppet. Redan i dag finns otaliga exempel på hur Kinas växande inflytande påverkar politiker, företags och privatpersoners handlande i Sverige.