Historisk deckare i 30-talets mörker
Våren 1937 skakar en explosion centrala Stockholm. I förstörelsen hittas kroppen av en ung kvinna. Samtidigt i ett bombsargat Barcelona väntar en konstnär på livstecken från sin dotter. Genom Europa flyr en man till synes jagad av alla. När polissyster Maria Gustavsson och kommissarie Carl Hell söker sanningen dras de in i ett maktspel som leder dem till världsutställningen i Paris.
Den prisbelönta Carl Hell-serien fortsätter nu med förtätad spänning i atmosfärrik historisk miljö. Författarna Anna Lihammer och Ted Hesselbom skriver den fjärde fristående boken om Carl Hell och Maria Gustavsson, som denna gång nystar upp en laddad mordhistoria i Europas mörka 30-tal.
Samtidigt väntar en konstnär i inbördeskrigets Barcelona oroligt på livstecken från sin dotter som rest till Stockholm för att undkomma kriget. Genom Europa flyr en ung man jagad av såväl svensk polis, som kommunistiska och nazistiska organisationer.
Alla sammanstrålar i Paris där världsutställningen Exposition Internationale des arts et techniques dans la vie moderne, mera känd som Expo 1937, har freden som tema men ändå blir en uppvisning i nationalism. Vid foten av Eiffeltornet bröstar den tyska och den sovjetiska paviljongen hotfullt upp sig mot varandra. Mellan tornen på Nazitysklands och Sovjetunionens utställningspaviljonger blundar ett Europa som är på katastrofens rand men vägrar låtsas om det.
Hit kommer konstnären från Barcelona för att representera Spanien. Hit kommer mannen som flytt från explosionen i Stockholm. Här försvinner Carl Hell spårlöst under sin kärlekssemester och hit reser Maria för att hitta honom. Alla med sina egna hemliga skäl. I sökandet efter sanningen dras Maria Gustavsson och Carl Hell allt tätare in i ett maktspel som spänner över hela Europa.
Berättelsens fiktiva mordutredning och brutala död vävs samman med den verkliga historien. 1937 var året då ”allt” hände. Skräcken för ett nytt stort krig får Nationernas förbund att fatta beslutet att inget land får bistå Spanien. Samtidigt använder Tyskland och Italien inbördeskriget som ett övningsfält. Barcelona blir den första europeiska stad att systematiskt flygbombas. I Berlin rustar Hitler öppet för krig. Det tyska samhället präglas av Gleichschaltung, likriktning. I slutet av sommaren arrangeras utställningen Entartete kunst där förbjuden konst förlöjligas. I Moskva inleder Stalin the Great Purge. Och på universitet runt om i världen börjar forskare göra vetenskapliga upptäckter med allt större betydelse för den globala politiken.