»Man skulle kunna tro att allt som är värt att veta om Berlin är sagt hundra gånger om. Ändå läser jag Berlinboken med höjda ögonbryn. Flera av kapitlen, välresearchade och utformade som personliga essäer, är inte bara fulla av en blandning av betänkelsebärande detaljer och skojiga anekdoter, utan är också sköna läsupplevelser.«Per J Andersson, Vagabond, för Sydsvenskan
Berlin och Berlinskildringarna präglas av det extrema, det superlativa. Kejsartidens extrema vulgariteter. Weimarrepublikens extrema nöjesliv. Hitlerårens extrema brutalitet. Krigsslutets extrema förstörelse. Det kalla krigets extrema instängdhet, både på den västra och östra sidan av muren. 1960- och 1970-talens extrema politiska klimat. Murfallets extremt dramatiska konsekvenser. 2000-talets extrema klubb- och partyhajp.
Det här är Karavan Puls, en serie stadsguider där ett antal svenska skribenter får berätta fritt om sin favoritstad. De delar med sig av tips och skriver personligt om litteratur, currywurst, historia, film, klubbar, konst, migration och begravningsplatser. De låter dig se Berlin i ett helt nytt ljus.
Upptäck Berlin på djupet!
Per Svensson skriver om staden i litteraturen, där Berlin är den arketypiska moderna storstaden som också ofta får utgöra sinnebilden för den historiska ondskan. Daniel Rydén berättar currywurstens historia men smakar också på Aal Grün, Bulette, Rollmops. Jan Lewenhagen skildrar tortyr och död under nazisterna, flykten från DDR till väst och presskonferensen som blev startskottet på murens fall.
Malin Krutmeijer besöker filmfestivalen, skriver om dubbning, filmer som utspelar sig i Berlin, filmer som spelats in i staden och berättar om Studio Babelsberg, Tysklands motsvarighet till Hollywood. Arvid Jurjaks går på klubb och beskriver känslan av att komma in på Berghain, gayscenen, knarkandet och guidar till fem favoritställen i ett Berlin där klubbkulturen aldrig har mått bättre.
Morten Postrup åker S-Bahn och reflekterar över konsten i Berlin – och Berlin före konsten. Resan går bland annat till Treptower Park och Sammlung Boros. Annamaria Olsson tar oss med på en rundtur i ett Berlin präglat av migration och möten och tipsar om restauranger där man kan äta syrisk, rysk och turkisk mat. Margareta Flygt berättar stadens historia genom dem som vilar här, och tipsar om begravningsplatser och gravar att besöka.
Åtta svenska skribenter skriver kärleksbrev till och om sin favoritstad
Per Svensson, författare och skribent på Sydsvenskan
Daniel Rydén, författare och journalist på Sydsvenskan
Jan Lewenhagen, tidigare DN-korrespondent i Berlin
Malin Krutmeijer, frilansande kulturjournalist och filmkritiker
Arvid Jurjaks, frilansjournalist bosatt i Berlin
Morten Postrup, journalist, designstrateg och konsult
Annamaria Olsson, aktivist, författare och social entreprenör
Margareta Flygt, kulturjournalist som bott i Tyskland