Apartheid i Sydafrika var ett av 1900-talets mest brutala samhällssystem, ett systematiskt rasbaserat förtryck av majoritetsbefolkningen. Själva ordet ”apartheid” lär ha myntats av en vit pastor på 1920-talet men ofta betraktas nationalistpartiets valseger 1948 som startår för apartheidsamhället. I själva verket fanns då redan många av de diskriminerande raslagarna på plats. Det som skulle bli ett av historiens värsta förtryckarsamhällen vilade på århundraden av segregation, präglat av ett kolonialt arv och en komplex befolkningssammansättning.
Vad innebar egentligen apartheid och varför uppstod det i Sydafrika? I den här boken berättar Andreas Karlsson kunnigt och engagerat om ett ökänt samhällssystem som varade till början av 1990-talet och fortfarande påverkar Sydafrika. Han ger en tydlig bild av raslagarnas inverkan på befolkningen, omvärldens reaktioner, hur det inhemska motståndet såg ut samt hur det gick till när systemet slutligen avskaffades.
Bokserien Världens dramatiska historia tar upp fängslande händelser ur världshistorien. Författarna återger med engagemang och stor kunskap de personer och skeenden som varit med och förändrat historien. Med sitt nätta format och sidomfång erbjuder böckerna i serien utmärkt läsning för alla med ett intresse för historia.