OBS: Print on Demand. Leveranstid ca 15 arbetsdagar.
För ett par decennier sedan var bilden av Afrika präglad av krig, svältkatastrofer och larmrapporter om aids. I dag är bilden av kontinenten en annan. Analytiker talar om snabb ekonomisk tillväxt och större politisk stabilitet. Afrika har blivit en kontinent av möjligheter. Vad ligger bakom denna vändning?
Den tidigare ambassadören Sten Rylander har i över trettio år följt den afrikanska utvecklingen på nära håll. Han menar att kontinenten har stor framtidspotential i kraft av rika naturresurser och en växande konsumentmarknad. Samtidigt är fattigdomen fortfarande utbredd och inkomstklyftorna ökar. I Afrika vänder analyserar Sten Rylander på ett kunnigt och inspirerande vis kontinentens möjligheter och utmaningar.
Ger spännande och kunniga perspektiv på utvecklingen i dagens Afrika
Sedan några år tillbaka pågår en intensiv internationell debatt om Afrikas framtid och utvecklingsmöjligheter. Det råder enighet om att förutsättningarna har ändrats i den meningen att Afrikas ekonomier nu utvecklas mer positivt än tidigare. Kontinenten har en framtidspotential i kraft av rika naturresurser och en växande konsumtionsmarknad. Men det nya optimistiska anslaget behöver modifieras i ett par viktiga avseenden: fattigdomen är fortfarande utbredd och inkomstskillnaderna växer snabbt i flertalet afrikanska länder. Sten Rylanders bok sätter in dessa förhållanden i ett bredare perspektiv.
Efter några inledande historiska perspektiv i prologen samt i kapitlet om etnicitet, språk och religion redovisas översiktligt den pågående utvecklingen i Afrika inom ett antal centrala områden: ekonomi, investeringar och handel; demokrati och mänskliga rättigheter; klimat och miljö; jordbruk och livsmedelsförsörjning; utbildning, hälsovård och HIV/aids, kommunikationer och infrastruktur samt kultur och kultursamarbete. Särskild uppmärksamhet ägnas åt korruptionsfrågorna, som ofta kommer upp i debatten om Afrika, och det på sikt så betydelsefulla regionala samarbetet inom Afrikanska Unionen och regionala organisationer.
Vidare diskuteras Afrikas samarbete med internationella samarbetspartners som har genomgått stora förändringar bara under de senaste 10–15 åren. Västvärldens och de gamla kolonialländernas tidigare dominerande ställning utmanas av nya internationella samarbetspartners som Kina, Indien, Japan och Brasilien. Dessa nya partners erbjuder nya spännande alternativ till det tidigare kravfyllda biståndet från väst. EU:s problem med att särskilt på handelssidan komma fram till en ny dynamisk samarbetsrelation med Afrika uppmärksammas.
Sverige var länge en uppskattad och ledande bilateral aktör i samarbetet med Afrika, men under senare år har vi tappat mark. I boken argumenteras för att Sverige skall fortsätta att gå i bräschen för en upplyst och sammanhållen politik när det gäller samarbetet med Afrika fortsättningsvis, inte minst genom ett aktivt agerande inom EU.
Ambassadör Sten Rylander har bott i Afrika i mer än trettio år
Afrika vänder är skriven i en ledig och personlig stil som knyter an till författarens verksamhet och breda kontakter under flera decennier i södra Afrika. Av naturliga skäl inriktas framställningen på övergripande gemensamma drag och på det som förenar när det gäller Afrikas utvecklingssträvanden. Penseldragen är med andra ord breda med få djupgående referenser till mer landspecifika sammanhang. Huvudfokus är på utvecklingen i länderna söder om Sahara.
Boken lyfter fram och diskuterar det afrikanska ledarskapets betydelse för möjligheterna att framöver förvalta det nya positiva utgångsläget, framkallat av den relativt höga ekonomiska tillväxten. Den största utmaningen under de närmaste åren är hur större effektivitet skall kunna uppnås i fattigdomsbekämpningen och hur man skall kunna nå fram till en ekonomisk omvandling som främjar en inkluderande utveckling till gagn för den stora befolkningsmajoriteten. Sten Rylander menar att det som krävs är ett insiktsfullt afrikanskt ledarskap som med kraft och integritet vågar utmana den maktägande eliten och göra något åt den framväxande skeva inkomstfördelningen.