Artiklar

Varulvar i folktro och tradition

Varulvar
Liksom vampyrhistorierna är varulvshistorierna spridda över en stor del av världen.

Om vi studerar äldre folktro finner vi lika många bevarade varulvsberättelser som vampyrberättelser. I dessa historier är det vanligt att varulven lever ett normalt familjeliv. Under ytan ligger dock en vargnatur och lurar. Den gör att varulven ibland känner en obetvinglig drift att ge sig iväg för att riva får eller människor ute i markerna och yla i bergen. Intet ont anande familjer kan leva med en varulv i flera år utan att förstå det.

Varulv betyder ordagrant människovarg. Förledet var– är ett urgermanskt ord för människa och ulv betyder varg. Alla som skiftade hamn blev emellertid inte vargar. Vissa blev björnar. Björnförvandlingar är framför allt kända från norra Europa, bland annat från Sverige. I Rumänien finns berättelser om vargrisar, varhundar och varhästar. Även döda ting kunde komma ifråga. Häxor antogs kunna förvandla sig till hjul och i denna form rulla fram genom en by.

Självklart fanns det en stor misstro mot vardjur eller varföremål. De förknippades med skadlig magi eller kontakt med djävulen. Det var därför viktigt att avslöja sådana djur och föremål. Ett sätt var att skada det. När vardjuret sedan återtog sin mänskliga form, vilket det måste göra förr eller senare, följde skadan med. Ett välplacerat sår kunde avslöja vilken människa som hade egenskapen att förvandla sig. Många av de bevarade historierna handlar om sådana avslöjanden.

När man hade fått tag på varulven och avslöjat den måste den oskadliggöras. En härjande varulv kunde fångas och jagas på samma sätt som man fångade och jagade vargar, genom fällor eller beväpnade uppbåd.

Varulvar sades även återgå till mänsklig gestalt under vissa omständigheter.

Således kunde en varulv som lyckades uppfostra en gosse till man slippa ur varulvsförbannelsen. Ett annat sätt att bli av med varulven var att tilltala den med dess människonamn, vilket troddes bryta förtrollningen. Dessa två tillvägagångssätt saknar stöd i äldre källmaterial och kan tidigast beläggas på 1800-talet. Detsamma gäller bruket av silverkulor för att döda varulvar. De äldsta hänvisningarna till denna metod är från 1700-talets slut, och där anges att silverkulorna måste tillverkas på ett altare, annars är de lika verkningslösa som vanlig ammunition. I de flesta historier räcker vanliga kulor för att döda varulvar, men det silver som i dagens populärkultur antas kunna döda vampyrer kan alltså spåras till 1700-talsmetoder för varulvsjakt. I traditionell vampyrtro har silvret inte haft någon funktion.

I vissa delar av Östersjöregionen brändes misstänkta varulvar på bål, precis som häxor. I Livland ersatte varulvsprocesser de häxprocesser som man hade på andra platser i Europa.

Utförliga nordiska berättelser om hamnskiftare är av yngre datum än på andra håll. Olaus Magnus påstod vid mitten av 1500-talet att Sverige saknade varulvar. Sådana varelser fanns mest på andra sidan Östersjön. Stora samlingar baltiska varulvsflockar möttes i juletid, drack öl och festade, enligt Olaus Magnus. De gamla nordiska historierna handlade oftare om björnar än om vargar. Den danska kulturhistorikern Troels Fredrik Lund ansåg sig ha belägg för tro på björnförvandlingar sedan 1500-talet. Varelserna kallades ”hamnlöpare”.

Texten är ett utdrag från...

Dracula

159 kr

I Dracula: Myt och verklighet tar Katarina Harrison Lindbergh med läsaren på en vindlande resa, med avstamp i 1400-talsfursten Vlad III:s öde och de skrönor som berättades om honom efter hans död. När skrönorna så småningom blandades med europeisk folktro och folktron blev föremål för skönlitterär gestaltning började vår tids myter om den blodsugande vampyren att ta form. Det är en fascinerande, blodig och rafflande skildring om myt och verklighet kring greve Dracula.

Boken ingår i serien Världens dramatiska historia.

Du kanske också är intresserad av...

Atlantis och andra myter

159 kr

»Dick Harrison varvar, med imponerande sakkunskap och stil, det viktiga källkritiska perspektivet med roande kuriosa.« BTJ

»Boken förmedlar underhållande läsning.« Hemmets vän

Legenden berättar om hur världens mäktigaste örike, Atlantis, drabbades av en fruktansvärd katastrof.

Den välbärgade befolkningens syndfulla leverne ådrog sig gudarnas vrede och ön sjönk i havet, för evigt förpassat till myternas universum. Under nästan tvåtusen år har den ena halsbrytande teorin efter den andra presenterats om var Atlantis kan ha legat. Vad myterna om Atlantis visar mer än något annat är hur gränslös den mänskliga fantasin är. Ända sedan biblisk tid har, oftast helt uppdiktade historier, omvandlats från sagor till myter och från myter till legender.

I Atlantis och andra myter lägger Dick Harrison fram en rad historier som människor älskat att berätta, men som sällan håller för en källkritisk granskning. Det är en fascinerande skildring kantad av bibliska gestalter, kuriosakabinett, vampyrer, UFO:n och den beryktade Bermudatriangeln.

Boken är en del av serien Världens dramatiska historia, där Dick Harrison med kunskap och berättarglädje ger en fängslande inblick i historiens mest kända perioder och personöden.

Den märkligaste boken i världen

75 kr209 kr
»Informativt och underhållande … Läsvärd för alla som är intresserade av historia.« Hemmets vän
Märkliga gåtor och mysterier. För vem skrev Mozart sin dödsmässa? Vad hände med flygplanet MH370 som försvann över Indiska Oceanen år 2014? Och hade Uri Geller övernaturliga krafter?

Historien är full av oförklarliga händelser. I boken Den märkligaste boken i världen och andra mysterier skildrar den skicklige journalisten Daniel Rydén ett spännande urval. En del av dem har aldrig fått sin förklaring, andra är egentligen lösta sedan länge men lever ändå vidare som mysterier mest för att vi vill det. Vi älskar våra gåtor.

Rydén har tidigare bland annat skrivit den storsäljande boken 101 historiska misstag.

Pressröster om boken: 

»Boken innehåller mysterier och mänskliga gåtor av alla de slag; totalt ett drygt 50-tal berättelser … Språket är lika lättillgängligt som det är lättsamt. Boken vänder sig främst till den nyfikna allätaren som vill bli upplyst och road.« BTJ

»Rydén skriver journalistiskt och underhållande om stort och smått, viktigt och oviktigt i drygt 50 korta kapitel … intresseväckande läsning.« Östra Småland

»Rydén skriver en driven och lättläst reporterprosa, och hans urval är överraskande fritänkande. Om du någonsin undrat både vad som hände Malaysia Airlines-flighten MH370 och varför ett och samma bakverk heter wienerbröd i Köpenhamn och copenhagener i Wien är det här boken för dig.« Sydsvenskan

Nordisk mytologi från A till Ö

229 kr

OBS! Print on Demand – Leveranstid ca 10 arbetsdagar


»Texterna är korta, informativa och lättlästa, och man fastnar i de intressanta berättelserna om magiska varelser, sagokungar, gudar och jordens tillkomst … det är mycket ambitiöst och den nordiska mytologins omfattning och rikedom lyser klart.« Skaraborgs Allehanda

Allt du behöver veta om nordisk mytologi!

Få böcker är lika fulla av dramatik, svek, kärlek, krig och oväntade vändningar som denna. I uppslagsboken Nordisk mytologi får vi kortfattat ta del av allt från hjälten Beowulfs kamp mot monster till den danska kungadottern Signes tragiska kärlekshistoria. Katarina Harrison Lindbergh ger en spännande, kunnig och översiktlig inblick i den nordiska sagovärlden och mytologin.

Nordisk mytologi från A till Ö fyller ett tomrum i den svenska bokfloran. De flesta böcker som berör ämnet syftar till att ge läsaren långa skildringar av sagor och myter, eller till att fördjupa sig inom enstaka detaljer rörande religionen. Katarina Harrison Lindberghs bok är en vetenskapligt uppdaterad, grundlig, lättläst genomgång av den nordiska mytologins och sagans persongalleri och begreppsvärld.

I boken skildras allt från flodnamn i eddadikter till skrönor om guden Tor. Här ryms hjälten Beowulf vid sidan om sjörövaren Bemune och de obehagliga bergborna. Här ges utrymme åt den danska kungadottern Signe och hennes tragiska kärlekshistoria med Hagbard. Här samsas skaldemjödet med Odens spjut Gungner och bärsärkar med Iduns äpplen.