Fascismens arv i vår samtid
1900-talet präglades av drabbningar mellan demokrati och fascism. Det var en kamp om den mänskliga frihetens överlevnad – en kamp som ledde till miljontals oskyldiga människors död. Med tanke på dessa fruktansvärda upplevelser är det lätt att tro att vi idag skulle förkasta ideologiska arvtagare till Hitler och Mussolini.
I boken Fascism – en varning använder Madeleine Albright sina egna barndomsupplevelser från ett krigshärjat Europa och sin erfarenhet som framstående diplomat till att tydligt visa att vi inte lärt av historien. Fascismen har inte bara levt vidare, den är i dag ett större hot mot internationell fred och rättvisa än vid något annat tillfälle sedan andra världskrigets slut.
Fascism – en varning är en angelägen kampskrift för vår tid, skriven av USA:s första kvinnliga och mycket populära utrikesminister.
Hur kunde det gå så illa?
År 1808 stod Sverige vid avgrundens rand och kämpade för sin överlevnad i krig på tre olika fronter: i söder mot Napoleon, i väster mot Danmark och i öster mot Ryssland. Napoleon och tsar Alexander I hade gjort upp om att stycka Sverige utmed Motala ström. Allt höll på att ta en ända med förskräckelse.
När läget var som mörkast i augusti 1810 valde Sveriges rikstag under slumpmässiga former en okänd tronföljare: den franske marskalken Jean-Baptiste Bernadotte, en verklig joker i leken. En ny tid tog sin början.
I sin nya bok Sverige vid avgrunden skildrar diplomaten och författaren Dag Sebastian Ahlander ett stycke omvälvande svensk historia. Ahlander har tidigare bland annat skrivit en kritikerrosad biografi om Gustaf Mannerheim.
Var vikingarna vildsinta och farliga krigare som reste på plundringståg i mäktiga skepp? Vilka var tidens härskare? Vad är sanning och vad är myt?
Arkeologen Anna Lihammer berättar om den spännande och mångskiftande värld som vikingatidens människor levde i. Senare års fynd visar till exempel att de rikast smyckade gravarna ofta var avsedda för kvinnor.
Vikingatidens härskare utsågs till Årets bok om svensk historia 2012. Nu kommer den i en uppdaterad utgåva, med de senaste årens nya rön.
Ett land på kartan – två skilda folk
Efter första världskriget ritades Europas karta om. Polen återuppstod efter att ha varit borta från kartan i 123 år. Jugoslavien samt Tjeckoslovakien bildades.
Det omaka paret är berättelsen om tjeckernas och slovakernas historia, om Tjeckoslovakiens tillkomst och dess upplösning. Ett land som fanns på kartan i nära 75 år men som bestod av två folk utan en gemensam historia.
Ingmar Karlsson var 1996-2001 ambassadör i Tjeckien och Slovakien och har djupgående kunskaper om regionen.
I fortsättningen på Brotten som skakade Sverige berättar Martin Borg på nytt om spektakulära och häpnadsväckande svenska brott från 1950 till nutid. Det handlar om konstkupper, kallblodiga mord, miljöskandaler, pyromamer och hänsynslösa terrorister.
Boken fördjupar perspektiven med spännande inblickar i polisarbetet och i brottslingarnas tidigare liv.
Världens supermakt. Politiskt, militärt, ekonomiskt och kulturellt.
Journalisten och utrikeskorrespondenten Lennart Pehrson har under en lång tid rapporterat från USA. Nu kommer hans standardverk om landets historia i en uppdaterad utgåva. I boken får vi följa den dramatiska och betydelsefulla utvecklingen, från USA:s självständighet fram till idag.
Dick Harrison om dramatisk historia
Digerdöden härjade i Europa under medeltiden och dödade i genomsnitt var tredje person. I stort sett alla som smittades av farsoten gick en säker död till mötes.
Trettioåriga kriget var det första europeiska storkriget. Knektar, ryttare och legosoldater från Europas alla hörn till Tyskland. Kriget påverkade alla, städer raserades och lidandet blev enormt.
På sedvanligt maner skildrar Dick Harrison på ett engagerande vis viktiga avsnitt i världshistorien. Han växlar kunnigt mellan de stora perspektiven och enskilda människoöden.
Som följd av det försämrade säkerhetspolitiska läget i Östersjöregionen, en intensiv svensk försvarsdebatt och president Drumpfs utrikespolitik diskuteras NATO som aldrig förr. Men vad är egentligen NATO och varför uppstod försvarsalliansen? Hur har organisationen utvecklats sedan grundandet 1949, och hur ser dess framtid ut?
Ann-Sofie Dahl är bosatt i Köpenhamn. Som docent i internationell politik är hon en av våra främsta experter på NATO. I sin nya bok förklarar hon allt som man bör känna till om alliansen.
Jason D. Marks episka skildring Vägen mot undergången är en närgången berättelse om liv och död på östfronten under andra världskriget. Nu kommer det hyllade verket i behändiga mjukbandsutgåvor.
Ny charmig bokserie av Ewa Klingberg
Ibland blir inget som man tänkt sig. Sandras efterlängtade semester blir inställd när hon måste hjälpa till på sin mosters begravningsbyrå. Sommarens härliga roadtrip genom Sverige blir istället ett tvärt stopp i Tranås. Här befinner sig begravningsbyrån Tranan på ruinens brant och mostern hotas av personlig konkurs.
Sandra kastas plötsligt in i en värld full av avlidna personer, kladdiga wienerbröd, kistor och bouppteckningar. Att döda människor kunde skapa så mycket besvär hade hon ingen aning om…
Ewa Klingberg är nu aktuell med serien Begravningsbyrån Tranan, som med värme och humor skildrar vardagen på en begravningsbyrå och livet i en svensk småstad.
Storslaget om stormaktstiden
Göran Redin har nått en allt störe läsekrets med romanerna i Lövbergaserien, som utspelar sig under svenskt 1600-tal. Med den fristående femte delen, En ensam färd, avslutar Göran Redin sitt historiska epos om familjen från den lilla gården Lövberga i Östergötland.
Syskonen Karin och Erik befinner sig nu långt hemifrån. Karin är kvar i amsterdam med Louis de Geer och hennes hemlängtan växer sig allt starkare. Erik skickas till Prag med ett hemligt uppdrag och färdas sedan vidare till Österrike där ett religiöst uppror pågår. På Lövberga går livet sin gilla gång, men en gammal oförrätt kommer upp till ytan och blir ödesdiger för familjen.
Med gripande karaktärer och ett vackert språk förflyttar Göran Redin läsaren till det omvälvande 1600-talet. Handlingen varvar storpolitiska händelser med den lilla människans glädje och sorg.
Ett oväntat avslöjande tvingar den beryktade konsttjuven Tom Grip att återvända till hemstaden Stockholm för första gången på tio år.
I huvudstaden har Nationalmuseum nyligen invigts efter en fem år lång renovering, och när vintermörkret lagt sig över Strömkajen blir Anders Zorns Midsommardans stulen i en snillrik kupp. Hjärnan bakom stöten tycks fast besluten att lägga över skulden på hemvändaren Grip – som i sin jakt på upprättelse drabbar samman med såväl polisen som kristna fanatiker och sina gamla demoner.
Frostnatt är den andra boken i Philip Birks actionladdade serie om Tom Grip.
Kommer som pocket!
Köpenhamn, juni 2016. Danmarks dyraste målning genom tiderna stjäls från nationalmuseet under en stöt som är lika utstuderad som våldsam. Spåren leder till en Malmöbaserad liga, ledd av den ökända Khanen.
När konsttjuven Tom Grip, efter flera år på flykt, får i uppdrag att finna Hammerhøis mest kända verk får han både maffian och polisen efter sig. Och överallt dyker namnet Jonathan Frost upp. Toms bästa vän från studietiden. Mannen som varit död i fyra år.
Kyldygnet är den första boken i serien om den internationella konsttjuven Tom Grip. Det är en oavlåtligt spännande thriller med elegant komponerad intrig.
Wiltshire, sommaren 1922. När ett mord sker i det sömniga, idylliska samhället Slaughterford är ingen redo. Mordet chockerar alla som kände offret och när Puddy Cartwrights bror misstänks för brottet söker hon sig till godsägarens hustru, Irene.
Ju mer Puddy och Irene nystar i dödsfallet, desto mer inser de vilka konflikter som döljer sig under ytan. Det oväntade fyndet av ett länge försvunnet föremål ger dem en ovärderlig ledtråd. Men vill de verkligen avslöja sanningen, som riskerar att förändra allt?
Katherine Webb har med Gömställen skrivit ännu en roman som fångar läsaren från första stund. Webbs Italienska nätter blev nominerad till Årets bok 2017.
Sommar 1900. I det karga norrländska samhället Tornehamn bor prästfrun Hedvig och hennes make Georg. Mellan fjällen, där renarna betar och samerna lever, ska järnvägen ta plats. Livet i norr har inte blivit som Hedvig hade hoppats. Dagarna är långa och ensamma och hon tyngs av sorg och samvetskval. Först när Hedvig börjar undervisa en grupp samiska barn fylls hennes liv med mening.
Och bergen skall rämna är en stark och vacker roman om Sverige vid förra sekelskiftet, om ett hierarkiskt samhälle där kraven på att foga sig är många, och där priset för att låta bli är högt.