Artiklar, Boktips

Typhoid Mary – kokerskan som spred tyfoidfeber

"Typhoid" Mary Mallon (längst till vänster) på ett sjukhus under sin första karantänvistelse.

Typhoid Mary

Sanitetsingenjören George A. Soper var förbryllad. En husägare på Long Island hade bett honom utreda hur de semestrande hyresgästerna hade fått tyfoidfeber. Sjukdomen var fruktad och hade året innan, 1906, dödat 639 personer i staden New York.

Men det var nästan alltid fattiga i trånga och smutsiga miljöer som drabbades, inte som nu en semestrande bankchef vid kusten. Georges intresse riktades snart mot kokerskan Mary, en irländskättad 40-årig kvinna. Från tysk forskning visste han att det kunde finnas symtomfria smittbärare och hennes ankomst till huset stämde väl överens med när de första insjuknat. Dessutom var hon, hade det noterats, inte helt renlig.

Dessvärre var Mary spårlöst försvunnen. Mönstret skulle gå igen då George i stället vände sig till förmedlingen som ordnat jobbet på Long Island; i minst sju år hade hon smittat familjer och sen nästan alltid gått upp i rök. Då tyfoidfeber fyra månader senare utbröt i en lägenhet på fashionabla Park Avenue anade han vem som fanns där.

Mary tog dessvärre inte hans nyhet om sjukdomen väl. Efter att han efterfrågat blod-, urin- och avföringsprover av henne blev hon ursinnig. Med en tranchergaffel i högsta hugg jagade hon därför ut den för henne okände mannen. Hon hade ett glödhett temperament. Då även ett andra möte misslyckats kontaktade George stadens hälsokontor och begärde att de skulle ingripa medan man ännu visste var hon fanns.

Efter en våldsam arrestering isolerades hon. George försökte övertyga henne om att hon var den första symtomfria smittbärare man kunnat isolera och bönföll henne att ta bort gallblåsan där bakterierna troligtvis bildades. Men trots att han förklarade att folk hade dött på grund av henne och att hon skulle få intäkterna av en bok han ville skriva om fallet vägrade hon prata med honom. I stället placerades hon i fortsatt isolering i en liten stuga på en sjukhusö i Hudsonfloden.

Tre år senare släpptes Mary mot löfte om att inte återgå till kockyrket. Hon bröt det omedelbart och det tog George fem år att finna henne igen. Hur många hon smittat de åren vet ingen. Utan motstånd följde sedan Typhoid Mary, det öknamn hon fått i staden, med tillbaka till ön och spenderade där sina sista 23 år med att läsa och arbeta i labbet.

Artikeln är ett utdrag från...

Dramatiska damer

299 kr
»Illustrationerna är fantastiska och de välskrivna texterna väcker stor lust att läsa vidare på egen hand.« Tidskriften Historiskan
»En kanonfin bok! Alla damer i boken är inte stora hjältar, men alla har en intressant berättelse … en stor kunskapskälla.« Luleå bokpassion
I Dramatiska damer skildras 75 kvinnor som alla skrivit in sig i historien. Illustratören Maria Persson bidrar med färgstarka och skickliga porträtt medan Nils Hjort fångar damernas liv i medryckande kortbiografier.

Varje uppslag i boken är en lockande berättelse om ett dramatiskt personöde – från inspärrade prinsessor till rakryggade kvinnorättskämpar, slipade bluffmakare och smarta uppfinnare. Genom fem århundraden följer vi olika kvinnor som har en sak gemensamt: de gick alla sin egen väg, på gott och ont.

Du kanske också är intresserad av...

Historien om New York

269 kr
»Författaren tecknar ett personligt, kärleksfullt porträtt av staden han bodde i som barn. Det har blivit ett imponerande stycke nutidshistoria där man får veta massor om verkligheten bakom alla kända namn och händelser som dominerat tidningsrubrikerna. En storslagen berättelse om invandring, utveckling och mänsklig dådkraft. Perfekt presentbok.« Ingalill Mosander
»Det är en oerhört rik text, full av människor och gängslagsmål och små och stora uppror … Ett myller av öden stiger ur boken och blir en alldeles egen gestaltning av det mångfacetterade New York.« Dagens Nyheter

Världens huvudstad. Staden som lockar miljontals turister varje månad. Platsen som svenskar har ett djupt kärleksförhållande till. New York är våra drömmars stad. Men hur mycket känner vi egentligen till om metropolens mångskiftande historia?

I sin bok tecknar den tidigare New Yorkbon Henrik Berggren ett personligt porträtt av stadens 400-åriga historia. Skildringen tar avstamp i den lilla holländska handelskolonin Nieuw Amsterdam, som så småningom blir ett av världens absolut viktigaste maktcentrum.

Henrik Berggren kombinerar historikerns djupa kunnighet med journalistens medryckande språk. Han levererar en fängslande och myllrande berättelse om invandrare från alla världens hörn, politiska revolutionärer, djärva entreprenörer, kapitalistiska rövarbaroner, nydanande konstnärer och framstående intellektuella.

101 historiska misstag

275 kr
OBS: Print on Demand. Leveranstid ca 15 arbetsdagar.
När skivbolaget Decca fick välja satsade man på gruppen Tremeloes och körde ut Beatles. När chefen för företaget Western Union erbjöds att köpa en ny uppfinning som kallades telefon avfärdade han den som meningslös och tackade nej.

101 historiska misstag är boken som ger dig chansen att lära av andras misstag du hinner aldrig göra alla själv!

Journalisten Daniel Rydén berättar medryckande om misstag som förändrat hist­oriens gång. Kända och klassiska blundrar bland­as med okända och bortglömda missar. Det enda de har gemensamt är att de visar att det sällan blir som man tänkt sig. Det kan till och med bli bättre!