På söndagskvällen den 26 november 1922 lät Howard Carter göra ett hål i dörren för att kika in och se vad som väntade på andra sidan. För säkerhets skull sträckte han in ett ljus för att utröna förekomsten av farliga dunster och gaser. Först kunde han inte se någonting. Luftdraget från Tutankhamons grav fick ljuset att fladdra till. Sedan vande sig ögonen vid dunklet och det ena föremålet efter det andra blev synligt. Carter var förstummad. Sekunderna gick och han sade inget. Lord Carnarvon, som otåligt väntade strax bakom, frågade till slut: ”Kan du se något?” ”Ja”, svarade Carter, ”underbara ting”.
Entusiasmen tilltog. Hålet vidgades och man ordnade fram en lampa. Snart kunde alla konstatera att det fanns massor av guldföremål i rummet bakom porten. Allt var i en enda röra – möbler, skrin, vaser, redskap. Carter liknade själv scenen vid ett rekvisitarium i ett gammalt operahus. Men det som verkligen fick nerverna att dallra var två svarta statyer med gyllene skört och sandaler, som vaktade en stängd port. Vad fanns bakom den? Det rum som lampan belyste saknade sarkofag. Alltså måste det vara ett förrum. Farao Tutankhamon själv befann sig längre in i komplexet, förmodligen i den kammare som bevakades av statyerna. Här fanns också ett annat rum, ett annex, som man nådde via förrummet.
Carter, lord Carnarvon och Evelyn kunde inte hålla sig utan utforskade delar av Tutankhamons grav på egen hand, i hemlighet, och plockade åt sig souvenirer – efter Carters död kunde man konstatera att han passat på att ta med sig åtskilligt – innan det blev dags för det officiella öppnandet av gravens förrum den 29 november. Sigillet till själva gravkammaren bröts några månader senare, den 16 februari 1923. Båda händelserna var världssensationer, med journalister från The Times och egyptiska dignitärer på plats.
Den stora frågan var hur det skulle se ut inne i gravkammaren. Hur mycket hade försvunnit när plundrarna slog till? Så här skildrar Carter scenen när de steg in i rummet:
När vi trädde in fann vi delar av två halsband, som en tjuv hade tappat. De låg bredvid ett litet hål, som rövarna hade gjort genom dörrens murverk och som senare stängts på nytt av forntida egyptiska ämbetsmän. Runt de fyra sidorna på den stora helgedomen, som upptog nästan hela kammarens utrymme, låg diverse föremål och emblem. Av en hastig undersökning av helgedomen och de kringliggande sakerna framgick att de inkräktare som kommit för att röva inte hade gjort någon större åverkan på gravkammaren, bortsett från att helgedomens hopfällbara dörrar hade öppnats så att de kunde kika in, och att sigillen på vinkrusen, som var placerade bredvid helgedomen och kammarens väggar, hade brutits.
Alltså: plundrarna hade kommit hit, men de hade inte tagit sig fram till själva mumien. Bakom guldskrinets hölje vilade Tutankhamon, ostörd, oplundrad.
Texten är ett utdrag från...
Tutankhamon
189 krI november 1922 forcerar Howard Carter och hans kolleger den sista dörren till farao Tutankhamons gravkammare. Underbara ting väntar dem. Fynden från Tutankhamons grav hör till arkeologins mest häpnadsväckande genom tiderna och har gett unika inblickar i det gamla Egyptens historia. De förvandlade en i praktiken obetydlig pojkfarao till superkändis tre millennier efter dennes död.
Här berättar historikern Dick Harrison inte bara om faraon och hans grav, utan även om det rike och folk som Tutankhamon under en kort tid sattes att styra. Under 1800-talet nådde fascinationen för det forntida Egypten nya höjder och historia blandades med fiktion. Vad är sant och vad är falskt i den fantasieggande mytflora som sedan dess omger faraonernas rike? Finns det skäl att tro på den förbannelse som ansågs drabba dem som vågade störa Tutankhamons eviga sömn? Det är frågor som får sina svar i denna fängslande och allmänbildande bok.
Bokserien Världens dramatiska historia tar upp fängslande händelser ur världshistorien. Författarna återger med engagemang och stor kunskap de personer och skeenden som varit med och förändrat historien. Med sitt nätta format och sidomfång erbjuder böckerna i serien utmärkt läsning för alla med ett intresse för historia.