Artiklar

Trodde folk på medeltiden att jorden är platt?

Jorden är platt? - Nej, det trodde folk inte ens på medeltiden.
Trodde man förr i världen att jorden är platt som en pannkaka och att man, om man seglade tillräckligt långt ut på havet, skulle falla över kanten och ned i en avgrund?

Nix. Redan de gamla grekerna visste att jorden var rund. Grekland var en sjöfararnation under antiken och det var inte svårt för dåtidens människor att lägga märke till att det första man såg av skeppen när de dök upp vid horisonten var masterna – vilket alltså måste betyda att jorden var rund och inte platt.

Under en period ansåg historikerna att denna kunskap hade gått förlorad på medeltiden, så att iakttagelsen så att säga måste återuppfinnas. Numera anser forskarna dock att åtminstone de lärda hela tiden visste att jorden var rund. Ett enkelt exempel: den brittiske munken Beda uttryckte i ett verk från omkring år 700 sin syn på saken. Där framgår det tydligt att han förstod att jorden måste vara rund.

Dagens historiker hävdar att det knappast fanns särskilt många bildade kristna som inte insåg att jorden var rund, och att de till och med kunde räkna ut klotets ungefärliga omkrets. Det fanns nämligen hyfsat gott om utrymme för fritänkande under medeltiden så länge man inte ifrågasatte den påvliga auktoriteten.

En sak är att de lärda satt inne med denna kunskap, en annan sak är huruvida medeltidens ”vanliga människor” var medvetna om jordens form. En del tyder dock på att upplysningen inte var förbehållen de mest bildade. Till exempel finns det en lärobok med titeln Elucidarius från slutet av 1100-talet där det står att jorden var rund som ett klot, och denna bok hade översatts till många språk och var vida läst och spridd. Många bypräster kan ha känt till denna bok och de kunskaper den rymde och kan ha citerat ur den i sina predikningar.

I många målningar från medeltiden ser man kungar som i handen håller ett klot som representerar jorden. Även en del ”vanliga människor” kan ha sett dessa avbildningar i böcker, kopparstick eller målningar, till exempel i lokala kyrkor. Men de flesta funderade knappast särskilt mycket över saken i sin vardag.

Det hävdas ibland att Christofer Columbus mannar var livrädda för att följa med på hans resa över Atlanten 1492 eftersom de trodde att de skulle falla över jordens kant. Denna myt härrör från en biografi från 1828, Washington Irvings The Life and Voyages of Christopher Columbus.

Irving var i första hand en av folklore inspirerad skönlitterär författare, men hans samtid missbedömde boken och betraktade den som ett stycke pålitlig biografisk forskning. Bara några år senare lyckades dessutom en engelsk vetenskapsman hitta två figurer från medeltiden, obskyra och föga representativa, som faktiskt trodde att jorden var platt.

I själva verket diskuterade de lärda på Columbus tid inte huruvida jorden var rund, utan hur stort jordklotet var och om människan var i stånd att segla tillräckligt långt med den proviant som fick plats på den tidens segelfartyg. Det stämmer att Columbus besättning hotade med myteri, men det berodde just på att matroserna var rädda att vattnet och maten ombord skulle ta slut. I själva verket var nog sjömännen de som var mest övertygade om jordens klotrunda form, eftersom de dagligen var vana vid att se jordens rundning på horisonten och att skymta skeppens master innan de såg deras skrov.

Texten är ett utdrag från...

101 historiska myter

235 kr

OBS! Print on Demand – Leveranstid ca 10 arbetsdagar

»En underbart uppslukande sidvändare där många av våra vanligaste historiska ”kunskaper” ställs på ända.« Dagens Nyheter

Trodde du att Julius Caesars sista ord var: Även du min Brutus? Att Erik XIV dog av förgiftad ärtsoppa? Att järnkorset uppfanns av nazisterna? Att Egyptens pyramider byggdes av slavar? Eller att det var Columbus som upptäckte Amerika?

Det är du inte ensam om. Med 101 historiska myter i bokhyllan kan du briljera vid nästa middagsbjudning, svara rätt på kniviga historiefrågor, eller helt enkelt bara skaffa dig nya kunskaper.

I 101 historiska myter berättar historikerna och journalisterna Åke Persson och Thomas Oldrup om de 101 mest välspridda historiska myterna, hur de uppkom samt hur verkligheten egentligen såg ut. Boken har en given plats i bokhyllan för alla kalenderbitare, historieintresserade och besserwissrar.

Du kanske också gillar...

101 historiska svenskar

71 kr
»101 utmärkta minibiografier … författarna har gjort ett gediget arbete.« Ölandsbladet

En ny del i succéserien ”101 historiska …” – framstående svenskar från Birger Jarl till Anna Lindh!

Visste du att den svenska sångerskan Jenny Lind upplevde en närmast fanatisk idoldyrkan i London? Eller att kung Karl XIV Johan aldrig lärde sig att tala svenska?

101 historiska svenskar tar med läsaren på en spännande resa genom 800 år av historia. Vi får möta en brokig och fascinerande skara människor, allt från författare och uppfinnare till idrottsmän och politiker. Även några bovar finns med.

Pärlbandet av porträtt skapar tillsammans en berättelse om Sverige, från medeltid fram till våra dagar. Boken ingår i den populära serien 101 historiska… och är skriven av journalisterna Sara Griberg och Lars Edling.

101 historiska händelser

71 kr

»Intressant, roligt och upplysande i en skön mix av det välkända och det mindre kända, storpolitik och vardagshändelser. Storslaget!« Mattias Göransson, chefredaktör, magasinet Filter

En ny spännande del i succéserien ”101 historiska …”!

Hur gick det egentligen till när Djingis Khan föll av sin häst och dog, när Marie Antoinette förberedde sig inför sin avrättning, eller då den första månlandningen bara var sekunder från att sluta i katastrof?

Boken 101 historiska händelser är en del i Historiska Medias populära 101-serie. Precis som de tidigare böckerna är den full med överraskande och
tankeväckande texter om enskilda händelser. Samtidigt fungerar boken som en underhållande och lärorik världshistoria i miniatyr.

101 historiska händelser är helt enkelt den utmärkta presentboken till gammal som ung, besserwisser som gröngöling!

Författaren Magnus Västerbro är historiejournalist med en bakgrund på Dagens Nyheter och reportagemagasinet Filter. De övriga böckerna i Historiska Medias 101-serie har tillsammans sålt i över 80 000 ex.

101 historiska möten

235 kr

OBS! Print on Demand – Leveranstid ca 10 arbetsdagar


»Underhållande och flyhänt skriven … Mötena i Daniel Rydéns bok sträcker sig över stora delar av västerlandets historia, från Cleopatras möte med Ceasar för mer än två tusen år sedan, till Julian Assange sammanträffande med Daniel Domscheit-Berg, på en mässa i Berlin år 2007.« Sveriges Radio P1

En ny spännande del i succéserien ”101 historiska …”!

Vad hade hänt om om inte Björn och Benny träffats på vägen vid Ålleberg? Hade det blivit någon revoultion om inte Ernesto Guevara hamnat på samma fest som Fidel Castro? Och vad hände när Simone de Beauvoir äntligen fick plugga med grabbarna?

Efter succén med 101 historiska misstag är Daniel Rydén tillbaka med en bok om historiska möten. I 101 historiska möten trängs politiker med popstjärnor, agitatorer med astronauter, kärlekspar med idrottare. Alla har de med sina möten förändrat vår värld, eller åtminstone puffat den ett litet stycke i en eller annan riktning.

101 historiska möten är den senaste i Historiska Medias populära 101-serie. Precis som de tidigare böckerna är den full med överraskande och tankeväckande texter om enskilda händelser. Samtidigt fungerar boken som en underhållande och lärorik världshistoria i miniatyr.

101 historiska hjältar

235 kr

OBS! Print on Demand – Leveranstid ca 10 arbetsdagar

Äntligen en ny del i vår populära 101 historiska…-serie! Denna gång är det 101 hjältar som skildras på ett fascinerande, lättfattligt och lärorikt vis.

Vi känner alla till namn som Gandhi och Raoul Wallenberg. Men har du hört talas om Wesley Autrey, byggnadsarbetaren som en dag kastade sig framför tåget för att rädda en okänd mans liv? Eller journalisten och samhällskritikern Amira Hass, som flyttade från Israel till Västbanken för att rapportera om och dela de ockuperade palestiniernas vardag. Vad har dessa människor gemensamt med franska flyktingsmugglare under andra världskriget och medborgarrättskämpar i amerikanska Södern? Alla har de valt att med det egna livet som insats ta ställning för det man anser är viktigt och rätt. Alla är de hjältar.

101 historiska hjältar är Ola Larsmos och Brian Palmers engagerade och dramatiska porträtt av etthundraen hjältar som kämpat för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter runtom i världen.