Artiklar, Boktips, Historiska händelser

Spanska inbördeskrigets sista dagar

Spanska inbördeskriget - Milicianas
Den 28 mars 1939 intogs Madrid av de Francoledda styrkorna. Det tre år långa spanska inbördeskriget var slut, men Fransisco Francos diktatur hade bara tagit sin början.
Spanska inbördeskriget - Madrid 1939

Madrid vid krigsslutet 1939.

Franco deklarerade krigets slut och nationalisternas vinst den förste april 1939. Kriget hade då pågått i tre år mellan de så kallade republikanerna och nationalisterna. Republikanerna bestod av partiet Folkfronten (liberala republikaner) som satt i regering med stöd av vänsterflanken. De Francoledda nationalisterna, som understöddes av militären, förespråkade istället en auktoritär fascistisk politik. 1937 förenade Franco nationalisterna genom grundandet av det fascistiska partiet Falange. Nationalisterna fick stort militärt stöd från Tyskland och Italien, och de republikanska styrkorna fick hjälp av frivilliga från europeiska länder, bland annat Sverige.

Fram till krigets slutskede var Katalonien ett viktigt republikanskt fäste. Först i januari 1939 föll Kataloniens huvudstad Barcelona. Några månader senare var Francoregimen ett faktum.

Men huruvida det var Francos trupper som vann eller republikanerna som förlorade är fortfarande omstridd, menar historikern Antony Beevor. Enligt Antony Beevor var Franco exemplarisk på att utmanövrera de politiska krafter som stod i hans väg, men hade en begränsad militär förmåga.

Spanska inbördeskriget – Picassos Guernica

Picassos enorma (nästan 8 meter breda) tavla Guernica uppmärksammade världen på det Spanska inbördeskriget.

Spanska inbördeskriget anses i dag bland annat varit en tysk ”generalrepetition” inför Hitlers krigsföring under andra världskriget.

Framförallt deltog det tyska flygvapnet i inbördeskriget med förödande konsekvenser. Bland annat var nationalisternas anfall på den spanska staden Guernica den 26 april 1937 understödd av det tyska flygvapnet. Under tre timmar föll bomber från tyska och italienska flyg. Bombräden resulterade i stora förluster av civila liv och en förstörd stad.

Samma år som spanska inbördeskriget tog slut inleddes andra världskriget. Under de kommande krigsåren var Spanien allierad med Tyskland, Italien och Japan – men utan att aktivt föra krig.

Franco behöll makten under och efter andra världskriget. Han förblev diktator till sin död 1975.

»Antony Beevor har länge visat att han är en suverän populärhistoriker i bästa engelska tradition. Med Spanska inbördeskriget har han skapat ett verk som kommer att bli en klassiker.» Lennart Berntson, Svenska Dagbladet

I juli 1936 utbröt en militärrevolt mot den spanska regeringen under ledning av general Franco. Striderna övergick snabbt till ett regelrätt inbördeskrig som av många anses vara en av de våldsammaste konflikterna under 1900-talet. Spanska inbördeskriget har även setts som upptakten till andra världskriget.

Striderna var hårda. I mars 1939 vann rebellerna en avgörande seger och Franco blev det fascistiska Spaniens diktator.

Spanska inbördeskriget var en av de våldsammaste konflikterna under 1900-talet. Antalet döda gick upp mot en halv miljon, många av offren var civila.

I denna oerhört uppmärksammade bok som toppat försäljningslistorna runtom i världen berättar Antony Beevor detta hänsynslösa och passionerade krigs historia. Han gör det på beevorskt manér: med berättartekniken på topp, briljant beskrivning av de militära operationerna och gripande personöden.