Artiklar

När Ikaros föll från himlen

Ikaros efter fallet
”Flyg inte för högt Ikaros! Då kan det gå illa”, ropade Daidalos till sin son.
Men Ikaros flög högre och högre. Till slut kom han så nära solen att vaxet som höll ihop fjädrarna i hans vingar smälte. Ikaros störtade huvudstupa ner i havet – mot odödligheten.

Sällan har ett aldrig begånget misstag gjort så starkt intryck på eftervärlden som Ikaros övermodiga flykt från Kreta. Otaliga är de diktare, från Homeros och framåt, som berättat och förbättrat sagan om Daidalos och hans olycksalige son. Versionerna är många, detta är en av dem i korta drag.

Daidalos var uppfinnare, tekniker, byggmästare och konstnär, den skickligaste i Aten. Han anlitades alltid när det gällde något stort och hade inga medtävlare – tills hans systerson Perdix kom till stan. Med dagens språkbruk skulle Perdix ha kallats makalöst kreativ. Han fick syn på en död fisk, inspirerades av dess ryggrad och uppfann sågen. Han såg två pinnar ligga i vinkel och uppfann passaren. Och så vidare. Perdix blev en kultfigur och den svartsjuke morbrodern beslöt att röja honom ur vägen. Han föreslog en utflykt till Akropolis och när de stod överst på klippan knuffade Daidalos sin systerson över kanten. Hade inte gudinnan Athena hållit fram sina räddande händer skulle Perdix ha krossats.

Ertappad med mordförsök måste Daidalos fly från Aten. Han kom så småningom till Kreta, där den allhärskande kung Minos gav honom och sonen Ikaros asyl, i utbyte mot Daidalos tjänster. Asylen förvandlades snart till fångenskap och Daidalos funderade på hur de skulle kunna fly. Han samlade fågelfjädrar och gamla ljusstumpar och fick ihop så många att han kunde bygga två par vingar. Med dem på ryggen lyfte Daidalos och Ikaros från Kreta och flög ut över havet.

De hade passerat Levitha och satt kurs mot Delos när Ikaros gjorde misstaget att trots faderns förtvivlade varningsrop gå upp på allt högre höjd. Så gick det som hela världen har vetat sedan dess. Om det finns ett misstag att lära något av så är det väl denna flygning. Ingen kan bättre än Ikaros visa hur illa det kan gå om man vill för mycket, om man utmanar ödet och går utanför de trygga ramarna. Man behöver bara tänka på Ikaros för att inse faran med att trimma moppen, idka stamcellsforskning eller göra något annat som strider mot gällande normer och värderingar.

Och så är det precis tvärtom.

”Låt den du älskar få pröva sina vingar, en dag så flyger din älskade rätt”, skaldar Björn Afzelius i den sång som han kallade en barnvisa för vuxna och gav titeln Ikaros. Vi behöver inte nätsurfa länge för att inse att detta är den roll som eftervärlden har gett den våghalsige flygaren. Banbrytaren.

Efter nedslaget hittade Daidalos sin sons lik och begravde honom på den ö som idag heter Ikaria. Enda begravningsgäst var en ovanligt framfusig rapphöna som skränade oupphörligt. Varje antik sagoberättare visste att detta var Daidalos systerson Perdix, som förklädd till en fågel nu gladde sig åt att äntligen ha fått hämnd.

Varje nutida fågelkännare vet att rapphönan, som heter Perdix perdix på latin, flyger ytterst motvilligt och avskyr höjder. Det är som om den ville visa att åtminstone någon i hela denna historia har lärt sig av Ikaros misstag.

Artikeln är ett utdrag från...

101 historiska misstag

249 kr

OBS! Print on Demand – Leveranstid ca 10 arbetsdagar

När skivbolaget Decca fick välja satsade man på gruppen Tremeloes och körde ut Beatles. När chefen för företaget Western Union erbjöds att köpa en ny uppfinning som kallades telefon avfärdade han den som meningslös och tackade nej.

101 historiska misstag är boken som ger dig chansen att lära av andras misstag du hinner aldrig göra alla själv!

Journalisten Daniel Rydén berättar medryckande om misstag som förändrat hist­oriens gång. Kända och klassiska blundrar bland­as med okända och bortglömda missar. Det enda de har gemensamt är att de visar att det sällan blir som man tänkt sig. Det kan till och med bli bättre!

Du kanske också är intresserad av...

Atlantis och andra myter

185 kr

»Dick Harrison varvar, med imponerande sakkunskap och stil, det viktiga källkritiska perspektivet med roande kuriosa.« BTJ

»Boken förmedlar underhållande läsning.« Hemmets vän

Legenden berättar om hur världens mäktigaste örike, Atlantis, drabbades av en fruktansvärd katastrof.

Den välbärgade befolkningens syndfulla leverne ådrog sig gudarnas vrede och ön sjönk i havet, för evigt förpassat till myternas universum. Under nästan tvåtusen år har den ena halsbrytande teorin efter den andra presenterats om var Atlantis kan ha legat. Vad myterna om Atlantis visar mer än något annat är hur gränslös den mänskliga fantasin är. Ända sedan biblisk tid har, oftast helt uppdiktade historier, omvandlats från sagor till myter och från myter till legender.

 

Nordiska gudasagor

209 kr

Historien börjar för evigheter sedan, då bara tomhet finns. Men liv skapas, och ur livet kan världen bli till. Jorden befolkas av djur och människor. Över allt höjer sig världsträdet. Jättar lever i världens utkant. Gudar håller ett öga på allt som sker. Livet ter sig enkelt och äventyrligt. Men långsamt blir tillvaron mörkare. Undergången hotar, och den går inte att undvika.

De nordiska sagorna har älskats och berättats i olika former och versioner i över tusen år. En del av dem beskriver skapelsemyter och förklarar hur jorden och universum fungerar. Andra är rena äventyrssagor.

I Katarina Harrison Lindberghs bok Nordiska gudasagor framträder Tor, Freja, Oden, Loke och andra figurer ur den nordiska sagoskatten på ett både bekant och oväntat sätt. Här får välkända berättelser liv i ny språkdräkt och med fantasifulla utvikningar. Det är tragiskt, underhållande, våldsamt och poetiskt på samma gång. Detta är fornnordiska sagor som de aldrig har berättats förr!