När fadern Piero avled var Lorenzo de’ Medici ännu bara 20 år, stark, snabb och smart. Hans utseende däremot avfärdar man inte med enstaviga ord. Hade man en gång sett honom, glömde man inte det ansiktet.
Det krävs en skulptur för att för oss sentida alla anletsdragen skall komma till sin rätt. På Verrocchios byst ser man tydligt det kraftiga underbettet, liksom en av världshistoriens egendomligaste näsor – den både svankar i mitten och böjer sig kraftigt åt vänster. Konstnären har ändå samtidigt lyckats med att återge ansiktets kraft, beslutsamhet och en bisarr skönhet. Blicken är mörk och skarp som en rovfågels (Lorenzo var i själva verket mycket närsynt). Håret tjockt och axellångt, vi vet att det var svart och skinande.
Hans röst lär ha varit både nasal och ljus – när han sjöng höll folk för öronen – men när han talade, lyssnade alla.
Hela hans person utstrålade energi och engagemang. Han älskade sina vänner och sina hästar ovillkorligt. Men det fanns en vildhet – i hans practical jokes som kunde gränsa till grymhet; och i de sexuella skämten och visorna, som kunde gränsa till vulgaritet.
När han någon gång förlorade – ett spel eller en tävling eller en diskussion – kunde han flamma upp i ett skräckinjagande vredesutbrott. Plötsligt hade han inget sinne för humor. Han var fåfäng, krävande och perfektionistisk.
Kanske var det medvetenheten om sitt eget öde som bar skulden till lynneskasten. Lorenzo de’ Medici hade haft en underbar barndom och han hade en underbar ungdom – men han visste också att framtiden var farlig. Varje gång som han förlorade i lek var det ett förebud om hur lätt han kunde förlora på allvar. Framtiden var så opålitlig, och döden alltid så närvarande. Nyss hade han sett hur nära hans far hade varit att avsättas, kanske dödas. Fadern som hade förmanat sin son att låsa dörrarna om natten och öppna för ingen. Och om inte lönnmördare hotade, så var det epidemier och farsoter. Ångesten utgjorde säkert en stor del av hans ambition.
”Han hungrade efter ära och utomordentliga resultat mer än någon annan man”, skrev historikern Francesco Guicciardini mycket senare.
Och hela tiden hörde han bara om arbete, arbete. ”Tack så mycket”, skriver Lorenzo de Medici ironiskt på en av sina resor 1468 till sin fars sekreterare, ”för era brev, feta brev och tunna brev, det oönskade jobbet, informationen beträffande Flandern och England, pesten, skatterna och allt det övriga.”
Texten är ett utdrag från...
Familjen Medici
289 krOBS: Print on Demand. Leveranstid ca 15 arbetsdagar.
«Ulla Britta Ramklints entusiastiska bok om familjen Medici är ett utomordentligt medryckande exempel på folkbildning.» Göteborgs Posten
En släktkrönika om en av Europas mäktigaste familjer
Familjen Medici berättar om några av Europas absoluta förgrundsgestalter genom tiderna. Medicéerna var det vackra folket, 1400-talets trendsättare inom finans, politik och kultur; geniers vänner och välgörare. I stor utsträckning var det denna familj som möjliggjorde den italienska renässansen – och det europeiska banksystemet. Så småningom breddade de sin internationella makt via påvestolen och ingifte i kungliga familjer.
I en ton som balanserar mellan hyllning och vanvördighet skissar Ulla Britta Ramklint lustfyllt fram personligheterna. Hennes bok liknar ett underhållande drama där karaktärerna kommer och går, för handlingen framåt och ger scenen liv. Författaren tecknar underfundigt en komplett familjekrönika och presenterar även betydande kulturpersoner och samhället runt dem.
Du kanske också är intresserad av...
Italiens moderna historia
89 kr-
En koncis och medryckande introduktion till Italiens historia
-
Den första boken i sitt slag på svenska.
-
Ger en fördjupad förståelse av ett av svenskarnas favoritsemesterland.
-
Presenterar en uppdaterad bakgrund till Italiens nuvarande politiska och ekonomiska situation.
Det är lätt att bli förälskad i Italien. Landets gudomliga mat, vin, kultur, språk och mångtusenåriga historia är med rätta världsberömda. Men själva nationen är ung, bara knappt 150 år, och föga förvånande har strävan att forma en nationell identitet och en stark stat löpt som en röd tråd genom landets moderna historia.
I sin nya bok tecknar Italienkännaren Eskil Fagerström den dramatiska vägen från fattigt jordbruksland till världens åttonde största ekonomi. Läsaren får följa Italien genom två världskrig och fascistisk diktatur till rekordtillväxt, men också genom ett dramatiskt 1970-tal präglat av sociala reformer, terror och maffia. Vidare skildrar boken de senaste decenniernas politik, präglad av populism och utdragen ekonomisk kris.
Eskil Fagerström har tidigare skrivit ett flertal böcker om Italien och Rom.
Höstens evenemang med våra författare
Stölden av Mona Lisa skakar Frankrike
Tisdagen den 21 augusti 1911 uppmärksammar en konstnär Louvrens personal att på väggen där Mona Lisa borde hänga finns ingen tavla, bara fyra metallfästen.
Renässansen: Antikens pånyttfödelse
Begreppet renässans kommer från det franska pånyttfödelse. För renässansen anses ofta vara den tid då antikens kultur föddes på nytt.
Katarina Medici – En av 1500-talets mäktigaste kvinnor
En av 1500-talets viktigaste politiska maktfaktorer var Katarina Medici. På Frankrikes tron spelade hon en nyckelroll i Europas religionskrig.