Natten mellan den nionde och tionde november 1938 genomförde den tyska naziregimen våldsaktioner mot judar som levde i Tyskland. Händelsen kallas idag Kristallnatten, på tyska Reichskristallnacht, och var startskottet för den så kallade novemberpogromen.
Två dagar tidigare sköts Ernst vom Rath, tredjesekreteraren vid den tyska beskickningen i Paris. Skytten var den 17-åriga Herschel Grynszpan, en polsk jude bosatt i Tyskland. Grynszpans familj var bland de 17 000 polskfödda judar i Tyskland som tvingades lämna sina tyska hem under den så kallade Zbaszyn-deportationen, då de förvisades till Polen.
Men den polska staten vägrade att ta emot de förvisade, som därför tvingades till ett ingenmansland mellan de två länderna. Situationen var mycket svår för de deporterade. Grynszpan var förtvivlad över sin familjs situation och över Nazitysklands politik. Därför bestämde han sig för att skjuta vom Rath.
Vad händer under Kristallnatten?
Den nionde november avled vom Rahm av sina skottskador. Propagandaministern Joseph Goebbels utnyttjade situation och gav de tyska myndigheterna i uppdrag att genomföra våldsaktioner runt om i landet mot judar. Det var lokala parti- och SS-organisationer runt om i Tyskland som under natten till den tionde november förstörde judiska affärer och synagogor. Polis och brandkår hade order om att inte lägga sig i. De fick endast ingripa om någon så kallad arisk person eller egendom var hotad.
Under natten förstördes 1 400 synagogor och bönehus, medan ungefär 7 500 affärer och etableringar ägda av judar vandaliserades. Butikernas skyltfönster krossades och affärerna plundrades. Även hus och lägenheter som ägdes av judar angreps. Dessutom genomfördes massarresteringar av judiska män och 30 000 personer skickades till koncentrationslägren som Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen.
400 människor av judisk härkomst dog under natten, efter att ha utsatts för våld och misshandel. Efter och under pogromen begick flera människor självmord och av de män som skickades till koncentrationslägren avled flera inom en snar framtid. Cirka 1 500 judar dog till följd av pogromen som inleddes den nionde november.
Tiden efter novemberpogromerna
Efter den ödesdigra natten till den tionde november var gatorna täckta av de krossade glaset från de skyltfönstren som vandaliserats. Detta tvingades affärsinnehavarna själva sopa upp. Dessutom krävde den tyska staten att judarna skulle betala för allt som förstörts, ett skadestånd på en miljard mark. Genom pogromen blev antisemitismen rumsren i Tyskland och det blev tydligt att naziregimen skulle driva en våldsam och judehatisk politik. Strax efter pogromen, den 15 november, fick inte längre judiska barn gå i skolan och under december månad samma år fick judar inte längre tillträde till många offentliga platser.
Det är från det krossade glaset som namnet Kristallnatten kommer ifrån. Men eftersom flera aktioner mot judar påbörjades redan den sjunde november, då Herschel Grynszpan sköt tredjesekreteraren vom Rath och fortsatte under sju dagar, kallas Kristallnatten även för novemberpogromerna.
Den nionde november är idag en viktig minnesdag. Runt om i till exempel Sverige arrangeras flera evenemang för att minnas och inte glömma bort de händelser som ledde till Förintelsen.