Artiklar

Kristallnatten

Kristallnatten

Natten mellan den nionde och tionde november 1938 genomförde den tyska naziregimen våldsaktioner mot judar som levde i Tyskland. Händelsen kallas idag Kristallnatten, på tyska Reichskristallnacht, och var startskottet för den så kallade novemberpogromen.

Två dagar tidigare sköts Ernst vom Rath, tredjesekreteraren vid den tyska beskickningen i Paris. Skytten var den 17-åriga Herschel Grynszpan, en polsk jude bosatt i Tyskland. Grynszpans familj var bland de 17 000 polskfödda judar i Tyskland som tvingades lämna sina tyska hem under den så kallade Zbaszyn-deportationen, då de förvisades till Polen.

Men den polska staten vägrade att ta emot de förvisade, som därför tvingades till ett ingenmansland mellan de två länderna. Situationen var mycket svår för de deporterade. Grynszpan var förtvivlad över sin familjs situation och över Nazitysklands politik. Därför bestämde han sig för att skjuta vom Rath.

Vad händer under Kristallnatten?

Den nionde november avled vom Rahm av sina skottskador. Propagandaministern Joseph Goebbels utnyttjade situation och gav de tyska myndigheterna i uppdrag att genomföra våldsaktioner runt om i landet mot judar. Det var lokala parti- och SS-organisationer runt om i Tyskland som under natten till den tionde november förstörde judiska affärer och synagogor. Polis och brandkår hade order om att inte lägga sig i. De fick endast ingripa om någon så kallad arisk person eller egendom var hotad.

Under natten förstördes 1 400 synagogor och bönehus, medan ungefär 7 500 affärer och etableringar ägda av judar vandaliserades. Butikernas skyltfönster krossades och affärerna plundrades. Även hus och lägenheter som ägdes av judar angreps. Dessutom genomfördes massarresteringar av judiska män och 30 000 personer skickades till koncentrationslägren som Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen.

400 människor av judisk härkomst dog under natten, efter att ha utsatts för våld och misshandel. Efter och under pogromen begick flera människor självmord och av de män som skickades till koncentrationslägren avled flera inom en snar framtid. Cirka 1 500 judar dog till följd av pogromen som inleddes den nionde november.

Tiden efter novemberpogromerna

Efter den ödesdigra natten till den tionde november var gatorna täckta av de krossade glaset från de skyltfönstren som vandaliserats. Detta tvingades affärsinnehavarna själva sopa upp. Dessutom krävde den tyska staten att judarna skulle betala för allt som förstörts, ett skadestånd på en miljard mark. Genom pogromen blev antisemitismen rumsren i Tyskland och det blev tydligt att naziregimen skulle driva en våldsam och judehatisk politik. Strax efter pogromen, den 15 november, fick inte längre judiska barn gå i skolan och under december månad samma år fick judar inte längre tillträde till många offentliga platser.

Det är från det krossade glaset som namnet Kristallnatten kommer ifrån. Men eftersom flera aktioner mot judar påbörjades redan den sjunde november, då Herschel Grynszpan sköt tredjesekreteraren vom Rath och fortsatte under sju dagar, kallas Kristallnatten även för novemberpogromerna.

Den nionde november är idag en viktig minnesdag. Runt om i till exempel Sverige arrangeras flera evenemang för att minnas och inte glömma bort de händelser som ledde till Förintelsen.

Du kanske också är intresserad av...

Sista tåget till London

188 kr
»Romanen griper tag i läsaren och såväl person- som miljöskildring är utmärkt. Sista tåget till London är en roman som lyfter fram den enskilda människans godhet och mod i en tid som tappat all medmänsklighet.« BTJ
Nazisterna är inte mer än högljudda och störande inslag i vardagen för den femtonårige Stephan Neuman och hans bästa vän Žofie-Helene. Men de två ungdomarnas sorglösa tillvaro krossas brutalt när nazisterna tar makten i Österrike år 1938.

Det finns dock hopp i mörkret. Den barnlösa Truus Wijsmuller, medlem av den nederländska motståndsrörelsen, riskerar sitt liv genom att smuggla judiska barn till angränsande länder.

När Storbritannien erbjuder sig att ta emot barnflyktingar från det tyska riket utkämpar Truus en dramatisk kamp för att få ut judiska barn innan det är för sent. Kommer hon att hinna föra Stephan och Žofie i säkerhet? Eller tvingas de stanna i Österrike för att möta en livsfarlig och oviss framtid?

Sista tåget till London är den amerikanska författaren Meg Waite Claytons bästsäljande roman, som har översatts till ett stort antal språk. Romanen baseras på verkliga händelser och personer i 1930-talets Europa. Det är en stark berättelse om mod, förlust och kärlek.

Fascism: En varning

71 kr188 kr

»Välskriven bok med många viktiga poänger. Orosmoln saknas dessvärre inte runt om i världen, inklusive västvärlden. Man ska aldrig luta sig tillbaka.« Upsala Nya Tidning

Fascismens arv i vår samtid. 

1900-talet präglades av drabbningar mellan demokrati och fascism. Det var en kamp om den mänskliga frihetens överlevnad – en kamp som ledde till miljontals oskyldiga människors död. Med tanke på dessa fruktansvärda upplevelser är det lätt att tro att vi idag skulle förkasta ideologiska arvtagare till Hitler och Mussolini.

I boken Fascism: En varning använder Madeleine Albright sina egna barndomsupplevelser från ett krigshärjat Europa och sin erfarenhet som framstående diplomat till att tydligt visa att vi inte lärt av historien. Fascismen har inte bara levt vidare, den är i dag ett större hot mot internationell fred och rättvisa än vid något annat tillfälle sedan andra världskrigets slut.

Fascism: En varning är en angelägen kampskrift för vår tid, skriven av USA:s första kvinnliga och mycket populära utrikesminister. Boken inleds med ett specialskrivet förord till de svenska läsarna.

I skuggan av Auschwitz

235 kr

OBS! Print on Demand – Leveranstid ca 10 arbetsdagar


»En lika förfärlig som nödvändig kartläggning av fasans tid … Artur Szulcs bok är fylld av svar, av fakta, siffror, tidsangivelser, namn. Hans kartläggning av operation Reinhard, som var samlingsnamnet för denna fas i förintelsens historia och där Belzec, Sobibór och Treblinka var centrum, är imponerande.« Göteborgs-Posten

Unik och drabbande skildring av nazismens förintelseläger

Under Förintelsen mördade nazisterna över sex miljoner judar. Symbolen för detta groteska brott är Auschwitz-Birkenau, trots att merparten av judarna – och alla andra på nazisternas dödslistor – mördades på andra platser.

I skuggan av Auschwitz är den skakande historien om fyra förintelseläger och två koncentrationsläger som tillsammans krävde över två miljoner människoliv under åren 1939 till 1945. Med hjälp av unika vittnesmål och ögonvittnesskildringar gestaltar författaren och historikern Artur Szulc den nazistiska dödsmaskinen i all sin brutalitet.