Karl X Gustav hämtade sin brud från hertigdömet Holstein-Gottorp. Han fastnade för Hedvig Eleonora, den yngre av hertigparets döttrar, som av kungens utsände beskrev ssom en ”synnerligen hjärtans behaglig puppa”.
Bröllopet stod 1654 och året därpå föddes en tronföljare, prins Karl. Men hennes make dog hastigt redan 1660 och vid tjugofyra års ålder blev Hedvig Eleonora riksänkedrottning och ordförande i sonens förmyndarregering till 1672 då han började sin regering som Karl XI.
Hedvig Eleonora fick ett långt liv och hann uppleva både barnbarn och barnbarnsbarn. Hon hade ett gott och nära förhållande till sin son, Karl XI, och behöll rangen som rikets första dam även sedan han gift sig med Ulrika Eleonora. När Karl XI hade avlidit 1697, blev riksänkedrottningen än en gång tvungen att delta i en förmyndarregering, nu för sin sonson, den blivande Karl XII.
Hedvig Eleonoras främsta intressen var konst och kultur – och i viss mån kortspel. Hon gynnade bland andra målaren Johan Klöcker Ehrenstrahl och arkitekten Nicodemus Tessin. De var bägge engagerade i byggandet och utsmyckningen av Drottningholms slott som drottningen lät uppföra. Hedvig Eleonora upplevde ochså den dramatiska branden på slottet Tre Kronor 1697 och gav snabbt Tessin uppdraget att fullfölja sin redan påbörjade ombyggnad av det eldhärjade slottet.
Hedvig Eleonora försökte förgäves få sin sonson Karl XII att återvända hem från sina långvariga krig och axla sitt ansvar för riket. Men tyvärr hann hon avlida innan de återförenats. Hedvig Eleonora blev sjuttionio år gammal och fick en enkel begravning i Riddarholmskyrkan.
Texten ovan är ett utdrag från boken Drottningar i Sverige (2009) av Tomas Blom.
Missa inte!
Svenska drottningar
299 krVid kungens sida har det alltid funnits en drottning, som varit och är rikets högst uppsatta kvinna. Men vad har det inneburit att vara drottning och ständigt befinna sig i blickfånget? Vilka krav har hon haft på sig? Och hur har hon anpassat sig för att motsvara förväntningarna?
Idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen har tidigare skrivit de kritikerrosade böckerna Vasadöttrarna och Vasadrottningen. Nu återkommer hon med en fascinerade berättelse om våra svenska drottningar från Vasatiden till idag.
Tegenborg Falkdalens tankeväckande skildring lyfter fram drottningrollens villkor. Hur skulle den ideala drottningen uppträda som maka, mor, husmor och som representativ och politisk partner vid kungens sida? Hur har rollen förändrats över tid? Och vad är det för arv som väntar Victoria den dag hon ärver tronen?
Du kanske också är intresserad av...
Hedvig Eleonora och hennes tid
269 krKvinnan i maktens centrum
Hon var den svenska barockens drottning, känd som ”Karlarnas maka, mor och farmor”. Prinsessan Hedvig Eleonora från Holstein–Gottorp gifte sig med Karl X Gustav 1654 och blev mor till Karl XI och farmor till Karl XII. Under sina nästan åttio levnadsår hann hon uppleva den svenska stormaktens blomstring och begynnande fall. Men hon var också kulturmecenat och politiskt inflytelserik genom sin plats i inte mindre än två förmyndarregeringar.
Eva Helen Ulvros, professor emerita i historia vid Lunds universitet, skildrar i sin nya bok Hedvig Eleonoras liv. Vi följer drottningen från äktenskapet, där hon långa perioder var med sin make ute i fält, till att hon som gammal förgäves bad sin sonson Karl XII att sluta fred.
I Hedvig Eleonora och hennes tid får läsaren också en inblick i hovlivet med dess teatrar och maskerader, samt i det kungliga privatlivets utflykter och nöjen. Karl XI var en familjeman som gärna tog med barnen på roddturer och picknickar. Parallellt med idyllen får vi också möta svälten, pestepidemierna och häxprocessernas fasor. Tillsammans målar dessa kontraster en fascinerande bild av 1600-talets Sverige.
Agnetas bok
89 kr»En mycket intressant berättelse om kvinnoliv i 1600-talets Sverige. Det är spännande, rörande och upprörande om vartannat.« BTJ
En historisk roman om hur vanliga människor tvingas till ovanliga handlingar.
Maria Gustavsdotter fångar alltfler läsare med sin atmosfärrika och dramatiska romanserie Prästdöttrarna. Nu är hon aktuell med den femte fristående delen, där huvudpersonen är prästbostadens hushållerska Agneta.
Det är hårda tider i Sverige, med missväxt, krig och onaturligt kalla vintrar. I prästgården på Orust ryms dock heta känslor – Agneta är förälskad i Magnus Morlandeus. Han tycks besvara kärleken, men vad skulle hända om han får reda på att Agneta fött ett oäkta barn? Och kan hon avhålla sig från att leta reda på sin son?
Kalmarunionen
189 krDen 17 juni år 1397 ser drottning Margareta sin adoptivson krönas och inta tronen som Erik av Pommern, kung av Sverige, Norge och Danmark. Därmed fullbordades det som är hennes livsverk, Kalmarunionen. Bakom händelsen låg en lång process, kantad av krig och intriger, där Margareta skrev in sig i historieböckerna som en av våra starkaste och framgångsrikaste monarker.
Men vad var innehållet i Kalmarunionen? Hur lyckades Margareta få den till stånd? Vad var unionens syfte och hur kom eftervärlden att betrakta dess betydelse? Det är frågor som får sina svar i Dick Harrisons kunniga och uppslagsrika berättelse om en tid då Nordens riken lade inbördes konflikter åt sidan och samlade sig mot sina yttre fiender.
Karl XI
279 krOBS: Print on Demand. Leveranstid ca 15 arbetsdagar.
Karl XI har fått stå i skuggan av både sin far, den dynamiske Karl X Gustav, och den ryktbare sonen Karl XII. Han har framställts som pliktmedveten men villrådig och lättpåverkad.
I den första biografin sedan 1950-talet ger Göran Rystad en annan bild av Karl XI. Av den hämmade osäkre gossekonungen blev en självmedveten viljestark härskare vars insatser kom att få bestående följder för den svenska samhällsutvecklingen. Han blev visserligen en i raden av svenska krigarkungar, men den starka krigsmakt han byggde upp efter skånska kriget var inte avsedd för nya krigäventyr utan för att uppnå fred och säkerhet.