Podcasten Historia Nu har släppt ett nytt avsnitt i veckan i ett års tid. Du har intervjuat ett sextiotal historiker, författare och forskare om historiska händelser och personer. Hur har du lyckats hålla dig så påläst kring de vitt skilda ämnena? Är du spränglärd vid detta laget?
– Det är ju gästerna som är spränglärda – jag är bara barnsligt nyfiken och priviligerad av att få samtala med lärda historiker varje vecka. Historia är Game of Thrones på riktigt så jag kan inte sluta läsa historia. Sedan brukar jag lyssna på de böcker som finns inlästa. Då kan jag läsa när jag diskar eller promenerar till kontoret.
Podcasten har idag ca 21 000 lyssnare i veckan. Hur har Historia Nu lyckats nå ut på detta sätt? Kan du förklara framgångsreceptet?
— Jag tror att det handlar om att vi väljer ämnen som vi själva är intresserade av. Jag försöker alltid hålla själva berättelsen i centrum. Jag är intresserad av hur historieforskningen har gått till men låter inte det störa berättelserna. Lyssnarna får istället lita på oss att vi valt meriterade historiker som gäster.
Du har fört många bildande samtal under året – är det något samtal/möte som har överraskat dig? Kan du nämna några av dina personliga favoritavsnitt?
– Tomas Lappalainens läsning av grekiska klassiker med maffiaforskarens glasögon i avsnitt 40 ger en helt ny förståelse för demokratins ursprung. Jag tror att hans bok om demokratins ursprung kommer att bli en internationell klassiker när den översätts. Sedan var det en ren fröjd att samtala med professor Erik Hedlin och Bengt Liljegren i två avsnitt om Winston Churchill. Det är också de avsnitt som väckt mest debatt på vår facebooksida.
Hur firar du Historia Nu:s ettårsdag?
– Jag ska påbörja Lars Einarssons bok Regalskeppet Kronan. Det känns väldigt lockande tillsammans med en kopp te av sorten Frösö blomster. Eller så tar jag en långrunda med Antony Beevors Andra världskriget i lurarna. Ett ruggigt otäck bok. Fylld av ondska som skulle få karaktärerna i Game of Thrones att darra.
Podcasten Historia Nu finns tillgänglig på Spotify, Google podcast, Itunes, Acast, Soundcloud och Historia.nu.